ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2008

Το “Κελί” ελεύθερο στα κελιά

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεύτερα 11 Φεβρουαρίου 2008

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Αιτία η απαγόρευση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «Το Κελί» στις φυλακές, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Κρατουμένων του Κορυδαλλού καθώς και τα κρούσματα λογοκρισίας στον ημερήσιο και τον εβδομαδιαίο τύπο, σε περίπτωση αναφοράς τους στις φυλακές. Ομιλητές ήταν οι Πάνος Λάμπρου, Γιάννα Κούρτοβικ, Γιάννης Μπανιάς και Δημήτρης Σαραφιανός.

Σε ερώτηση των δεκατεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ως προς τη θέση του απέναντι στη μη εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα που διασφαλίζει το δικαίωμα των κρατουμένων στην ενημέρωση, όπως επίσης και για πιθανή πρόθεσή του να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Κρατουμένων Κορυδαλλού και σχετικά με την πρόληψη παρόμοιων παραβιάσεων, εκείνος προχώρησε στη νομιμοποίηση της παραβίασης, αφού όπως υποστήριξε «… σαφώς συνάγεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Φυλακής έχει τη δυνατότητα με απόφασή του να απαγορεύει την κυκλοφορία στο Κατάστημα συγκεκριμένου εντύπου στο οποίο αναγράφονται αόριστοι, γενικευμένοι και ανακριβείς ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς, βαναυσότητα, εξευτελισμό κ.λ.π. των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να απαγορευτούν και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, που επανειλημμένως έχει καταγγείλει τη χώρα μας για τους ξυλοδαρμούς, την εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων, όπως εμφατικά επεσήμανε η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ.

Ανέφερε ότι βάσει του σωφρονιστικού κώδικα, για τους κρατούμενους δεν περιορίζεται κανένα άλλο δικαίωμα, πλην της προσωπικής ελευθερίας. Το δικαίωμα στην ενημέρωση αποτελεί κορυφαίο κεκτημένο στην αστική δημοκρατία και καμιά νομοθεσία δεν τόλμησε ποτέ να επέμβει στο δικαίωμα λήψης της πληροφορίας.

Στον Υπουργό Δικαιοσύνης απευθύνθηκαν τα εξής ερωτήματα: Πόσοι είναι οι νεκροί και πόσες αυτοκτονίες πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο; Για πόσες από αυτές τις περιπτώσεις έγινε διερεύνηση; Πόσοι γιατροί υπάρχουν στο νοσοκομείο των φυλακών, που στην πραγματικότητα δεν συνιστά παρά αναρρωτήριο; Πόσες μεταγωγές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα ενός έτους; Τι σκοπεύει να κάνει για την βελτίωση των φυλακών και για την μείωση του συνωστισμού;

Ο ελληνικός σωφρονιστικός κώδικας αποτελεί έναν από τους πιο φιλελεύθερους της Ευρώπης. Η εφαρμογή του, από τις πιο μεσαιωνικές, υπογράμμισε ο Δ. Σαραφιανός, από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Συνέχισε τονίζοντας ότι μέσω της μη αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών, της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών, της εξαιρετικά μειωμένης παροχής ασύλου και αναγνώρισης ανθρωπιστικού καθεστώτος, και μέσω, τέλος, της προσωρινής κράτησης, το σύστημα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες και τους μηχανισμούς παραγωγής κρατουμένων.

Όπως επεσήμανε και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπανιάς, οι ευθύνες για αυτήν την πραγματικότητα, η οποία παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες απαγορευόταν η διανομή των εφημερίδων και δη των αριστερών, βαραίνουν τον Υπ. Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, καθώς και ολόκληρη την κυβέρνηση. Είναι όμως και ζήτημα ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι ευθύνη όλων να παλέψουμε για την αλλαγή αυτής της πραγματικότητας.

Ο Π. Λάμπρου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τόνισε ότι «Το Κελί» σπάει το άβατο των φυλακών και αυτή ακριβώς είναι η αιτία που δέχεται τέτοιας κλίμακας επίθεση και υπογράμμισε ότι οι αποστολείς του, δηλαδή η Πρωτοβουλία, είναι οι μόνοι που φέρουν την ευθύνη της διανομής του. Συνέχισε προσθέτοντας ότι η ανάγνωσή του και μόνον από τους κρατούμενους δεν συνεπάγεται και τη συναίνεσή τους με το περιεχόμενό του, καθώς μια τέτοια αντιμετώπιση, θα οδηγούσε στην ποινικοποίηση της ίδιας της σκέψης.

Δηλώνουμε ότι θα επιμείνουμε στην έκδοση και του δευτέρου εντύπου και θα δώσουμε μάχη για να μπει στα κελιά.