ΑΡΧΕΙΟ

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Άλλος ένας νεκρός στις ελληνικές φυλακές Και το υπουργείο μοιράζει υποσχέσεις

Άλλος ένας νεκρός προστέθηκε στη μακρά λίστα των κρατουμένων. Ο Λούσι Ισμετ, 34 ετών, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κρατείτο από το 2001 στις ελληνικές φυλακές, βρέθηκε απαγχονισμένος στη τουαλέτα του κελιού του στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Απελπισμένος, χωρίς κανένα επισκεπτήριο όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς την πολυπόθητη άδεια που θα του επέτρεπε την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, έχοντας προειδοποιήσει τους δικούς του ότι δεν άντεχε άλλο την απομόνωση της φυλακής, έδωσε τέλος στη ζωή του. Οι μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης, αλλά και οι πειθαρχικές ποινές που αποκλείουν τους κρατούμενους από τις άδειες που δικαιούνται, και αποτελούν και το μόνο τρόπο σταδιακής επανένταξής τους στην κοινωνία, οδηγούν στην απελπισία και μερικές φορές και στο θάνατο.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι κρατούμενοι επρόκειτο να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις φυλακές έσπευσε να αναρτήσει σε όλες τις φυλακές της χώρας την ακόλουθη ανακοίνωση – προειδοποίηση: «Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από διευθυντές καταστημάτων κράτησης σχετικά με την επικείμενη απεργία πείνας από κρατούμενους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δήθεν απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρακαλώ προς αποφυγή κάθε περαιτέρω παραπληροφόρησης των κρατουμένων να τους ενημερώσετε άμεσα ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αποσύρθηκε από τη Βουλή, ούτε πρόκειται να αποσυρθεί, αλλά θα συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, στα θερινά τμήματα διακοπών της Βουλής.

Οποιαδήποτε διαμαρτυρία των κρατουμένων με πρόσημα τη δήθεν απόσυρση του νομοσχεδίου θα αποβεί σε βάρος των καλών εννοούμενων συμφερόντων τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανδρεουλάκος»

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είχε τεθεί από κανένα, θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου, το οποίο βεβαίως, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των κρατουμένων, αλλά και από τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τέθηκε όμως θέμα απόσυρσης του άρθρου που αφορούσε στην υφ’ όρον απόλυση στα 3/5 και για όσους έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά. Είναι σημαντική η δέσμευση του Υπουργείου ότι θα περάσει το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της βουλής, αλλά σημαντικότερο είναι να δεσμευτεί και δημόσια στην κοινωνία, γιατί όλοι μας έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, όμως, δεν τηρούνται. Και είναι επίσης, σημαντικό, να μην υποχωρήσει στις συνεχείς πιέσεις σκοταδιστικών κύκλων εντός και εκτός Βουλής και να επαναφέρει το σχετικό άρθρο ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των κρατουμένων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου 6944361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299