ΑΡΧΕΙΟ

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Την Κυριακή θα είμαστε έξω από τις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο


Την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι θα είμαστε έξω από τις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Θα είμαστε εκεί γιατί τα παιδιά αυτά είναι μόνα τους και δεν έχουμε καμιά διάθεση να τα αφήσουμε έτσι. Θα είμαστε εκεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών κοιμάται στο πάτωμα. Γιατί έκαναν δραστικές περικοπές σε όλα τα προγράμματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είμαστε εκεί γιατί μάθαμε ότι λόγω της... οικονομικής κρίσης μείωσαν το μηνιαίο ποσό των 8 ευρώ στους άπορους κρατούμενους και το έκαναν 6 ευρώ και 20 λεπτά! Θα είμαστε εκεί, έξω από την πόρτα της φυλακής γιατί δεν υπάρχει χαρτί υγείας, απορρυπαντικό, γιατί ο προαύλιος χώρος είναι μόνο τσιμέντο, γιατί δεν “σκέφτηκαν” να βάλουν ένα παγκάκι, λίγο χώμα, γιατί κλειδώνουν τα παιδιά είκοσι, πολλές φορές και 24 ώρες μέσα στα μπουντρούμια που τα ονομάζουν θαλάμους και κελιά. Θα είμαστε εκεί γιατί υπάρχουν τουαλέτες χωρίς πόρτα, γιατί δεν δίνουν άδειες, γιατί οι ποινές είναι εξοντωτικές, παράλογες.

Θα είμαστε εκεί, γιατί σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν επιλέγουμε τις όποιες ατομικές διεξόδους, δεν γυρνάμε την πλάτη μας στους πιο αδύναμους, τους πιο φτωχούς, τους πιο αποκλεισμένους. Θα είμαστε εκεί γιατί θα μπορούσε να είναι τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, τα φιλαράκια μας. Θα είμαστε εκεί γιατί δεν ξεχνάμε τα παιδιά που χάθηκαν μέσα στις φυλακές. Θα είμαστε εκεί γιατί οι φυλακές ανηλίκων είναι παραλογισμός της εξουσίας, αυθεντικός καθρέπτης της. Και δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε “κανένα παιδί μέσα σε κελί”.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί κάθε πολίτη, κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να έρθει μαζί μας την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι έξω από τις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο.