ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2004

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων Μαλανδρίνου, Πάτρας, Διαβατών και Ναυπλίου

Το ότι βρισκόμαστε στη φυλακή σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε;

Ξεκινήσαμε σε τέσσερις φυλακές της Ελλάδας αποχή συσσιτίου από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με συγκεκριμένα αιτήματα, και το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα.

Κάνει ότι δεν ξέρει, γιατί, στην πραγματικότητα, με τη σιωπή προσπαθεί να απομονώσει τον αγώνα μας ενώ με τις συνεχείς μεταγωγές αγωνιζόμενων φυλακισμένων προσπαθεί να μας εκφοβίσει και να μας διασπάσει.

Εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Μαλανδρίνου, Πάτρας, Διαβατών και Ναυπλίου, καθώς και πτερύγων από άλλες φυλακές της χώρας επιμένουμε συνεχίζοντας την αποχή συσσιτίου. Μάλιστα, σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, 130 κρατούμενοι των Φυλακών Διαβατών κλιμακώνουν τον αγώνα ξεκινώντας απεργία πείνας.

Ζητάμε να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις αποφυλάκισής μας σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, οι χρήστες ναρκωτικών να μην αντιμετωπίζονται ως προς την έκτιση της ποινής τους όπως οι έμποροι και να μπορούν να εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα εκτός φυλακής και όσοι αλλοδαποί φυλακισμένοι θέλουν να μεταφέρονται στις χώρες προέλευσής τους.

Για όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Φτάνει πια με την υποκρισία και τον αυταρχισμό.

Παράλληλα, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων και να καταργηθεί η φυλακή μέσα στη φυλακή.

Εμείς, οι φυλακισμένοι του Μαλανδρίνου, της Πάτρας, των Διαβατών, του Ναυπλίου και πτερύγων άλλων φυλακών στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το μήνυμα αγγίζει τους συγκρατούμενούς μας όλων των φυλακών της χώρας.

Καλούμε τους ανθρώπους έξω από τη φυλακή να κοιτάξουν πίσω από τους τοίχους που μας χωρίζουν.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα των φυλακισμένων.

Αιτήματα

Εμείς οι κρατούμενοι των Φυλακών ξεκινάμε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004, την κινητοποίησή μας διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής μας και δηλώνουμε ότι αν σε μια εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τοποθετηθεί στα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε μαζική απεργία πείνας.

Απαιτούμε:

1) Να ισχύει και στην Ελλάδα η κοινοτική νομοθεσία ως προς την έκτιση της ισόβιας κάθειρξης (δηλαδή 12 χρόνια + 4 μεροκάματα και όχι 16 χρόνια όπως συμβαίνει).

2) Να δίνεται η δυνατότητα σε όσους αλλοδαπούς κρατούμενους το επιθυμούν να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα προέλευσής τους.

3) Να δίνεται αναστολή εφόσον εκτίονται τα 3/7 της πραγματικής ποινής, ενώ τώρα απαιτούνται τα 3/5.

4) Να μην λαμβάνονται υπόψη τα παραγεγραμμένα πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τη μη ικανοποίηση αιτημάτων των κρατουμένων (π.χ., άδειες, αναστολές).

5) Να καταργηθούν το καθεστώς απομόνωσης και οι υπόλοιπες ειδικές συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων.

6) Να δίνεται η δυνατότητα στους καταδικασμένους για ναρκωτικά που είναι αποδεδειγμένα χρήστες να μη χρειάζεται να εκτίσουν τα 4/5 της ποινής για να μπορούν να αποφυλακιστούν, όπως ορίζει ο «αντιτρομοκρατικός» για τους εμπόρους.

7) Να υλοποιηθεί επιτέλους η νομοθετική διάταξη για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης εκτός φυλακής για τους τοξικοεξαρτημένους.

8) Να υπάρξει απευθείας συνάντηση αρμοδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης με επιτροπή των κρατουμένων για να εξεταστεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Φυλακών Κορυδαλλού.