ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 30 Μάϊος 2006

«Kαι οι κρατούμενοι είναι συνάνθρωποί μας»...

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Έλενα Καρανάτση

Aποθήκες ανθρώπων, σχολεία εγκλήματος, μαντρί ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που «απέδωσαν» στις ελληνικές φυλακές χθες εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο -προσφάτως- φρικτός θάνατος τριών ανθρώπων και ο βαρύς τραυματισμός ενός ακόμη μέσα στο κελί τους στις φυλακές Κορυδαλλού επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα συνθηκών ζωής στις φυλακές, είπαν εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλόγων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση επιτροπής για τη διεκδίκηση μιας άλλης σωφρονιστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περίπου το 45% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί ενώ ιδιαίτερα αυστηρές χαρακτήρισαν τις ποινές που επιβάλλονται σε τοξικομανείς.

«Τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων δεν διασφαλίζονται. Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μπροστά σ’ ένα φαινόμενο σύγχρονης αδιαφορίας», τόνισε ο κ. Νίκος Μανιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - εξορισθέντων.

Στα κελιά των φυλακών που σχεδιάστηκαν ως ατομικά στοιβάζονται συνήθως 4 - 6 άνθρωποι, ενώ οι κρατούμενοι στερούνται ουσιαστικής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ανέφεραν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας. Eπιπλέον, ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τους ανηλίκους των φυλακών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/05/2006_185744