ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2006

Οι φυλακές ασφυκτιούν και... αναστενάζουν

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΑΦΟΥ 10.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ 5.500

Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ


H κινηματογραφική απόδραση των δύο βαρυποινιτών από τις Φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο και τα όσα έπειτα από αυτήν αποκαλύφθηκαν για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στις φυλακές της χώρας ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Οι ελληνικές φυλακές τελούν εν διαλύσει. Και μία από τις κυριότερες αιτίες είναι ο τεράστιος αριθμός των κρατουμένων, οι οποίοι δεν χωρούν πλέον στα κελιά και είναι αδύνατον να ελεγχθούν.

Το πρόβλημα αυτό κατέγραψε πρόσφατα και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας εξερχόμενος του Μαξίμου στις 3 Απριλίου, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή για το τραγικό συμβάν στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρήκαν τον θάνατο τέσσερις κρατούμενοι.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας την ημέρα εκείνη είχε δηλώσει ότι «πράγματι, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση οι φυλακές μας», προσθέτοντας: «Σήμερα συνωστίζονται παραπάνω από 10.000 άνθρωποι σε χώρους οι οποίοι προέβλεπαν την κράτηση 5.500».

H ασφυξία κρατουμένων λόγω του υπερπληθυσμού σε σχεδόν όλες τις φυλακές, οι παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις, ο μη διαχωρισμός των κρατουμένων σε βαρυποινίτες και μη, η μεγάλη εισβολή αλλοδαπών παραβατών, η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από διεθνή και εγχώρια καρτέλ, η επιβολή του νόμου της «σιωπής» μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν σήμερα την εικόνα των φυλακών της χώρας.

H συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι 5.584 άτομα και βρίσκονται στοιβαγμένοι 10.058 κρατούμενοι. Μόνο οι Φυλακές Κορυδαλλού είναι χωρητικότητας 640 ατόμων και σήμερα «φιλοξενούν» 2.157 κρατουμένους, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχαν 2.172. H δεύτερη σε χωρητικότητα φυλακή της χώρας είναι της Θεσσαλονίκης. Οι προδιαγραφές της είναι να δεχθεί 370 άτομα, αλλά κρατούνται 618 παραβάτες. Στις φυλακές της Λάρισας προβλέπονται 363 άτομα και σήμερα υπάρχουν 740, ενώ στις φυλακές της Κομοτηνής προβλέπονται 105 κρατούμενοι και υπάρχουν 306.

Από τον συνολικό αριθμό των κρατουμένων σήμερα (10.058) οι υπόδικοι είναι 2.948 και οι αλλοδαποί κρατούμενοι είναι 4.402, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι Αλβανοί. Οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών ανέρχονται σε 2.301, ενώ οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι 420. Οι γυναίκες κρατούμενες φθάνουν τις 592. Ακόμη, οι κατάδικοι σε ισόβια κάθειρξη είναι 299, ενώ οι κατάδικοι με πρόσκαιρη κάθειρξη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, που είναι: από 5 έως 10 έτη 891 άτομα, από 10 έως 15 έτη 616 άτομα, από 15 έτη και άνω 490 άτομα.

Οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης (έως πέντε χρόνια) διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες που είναι: έως έξι μήνες 105 άτομα, από έξι μήνες έως ένα έτος 69 άτομα, από ένα έως δύο έτη 99 άτομα, από δύο έως πέντε έτη 373 άτομα.

Να επισημανθεί ότι υπάρχει ένας κατάδικος στον οποίο έχει επιβληθεί η ποινή του θανάτου, που έχει μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη είναι 25 αλλοδαποί και ένας Έλληνας. Οι κρατούμενοι για ζωοκλοπές ανέρχονται στους τέσσερις, εκ των οποίων δύο είναι υπόδικοι και δύο κατάδικοι.

Τραγική όμως είναι και η εικόνα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς προβλέπονται 270 άτομα και υπάρχουν 562 κρατούμενες. Άσχημη είναι όμως και η κατάσταση στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, όπου προβλέπονται 308 θέσεις και υπάρχουν 320 ανήλικοι, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στις φυλακές της Κασσαβέτειας, οι οποίες είναι για 250 άτομα και υπάρχουν 191 κρατούμενοι.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14785&m=A42&aa=2