ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2007

Κρατούμενοι Ναυπλίου δεν είστε μόνοι…

ΕΠΟΧΗ 01/04/2007
Πάνος Λάμπρου

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

«Φέρνουμε άσχημα νέα στην όμορφη πόλη σας», είπε μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Ναύπλιο την περασμένη Κυριακή. Ένας άνθρωπος 52 ετών, κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές του Ναυπλίου, ο Ν. Σιψάς, πέθανε ουσιαστικά αβοήθητος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν το Ναύπλιο και διαδήλωσαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «οι φυλακές Ναυπλίου δολοφονούν, εδώ και τώρα να καταργηθούν».

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενημέρωσαν τους πολίτες, διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Λίγο αργότερα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας και μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ του Ναυπλίου, πήγαν έξω από τις δικαστικές φυλακές, όπου τους «υποδέχτηκαν» αστυνομικές δυνάμεις. Με κάποια καθυστέρηση ο διευθυντής των φυλακών εδέησε να βγει από το γραφείο του και να συναντηθεί με τους διαδηλωτές. Όχι βέβαια, ότι προέκυψε κάτι από τη συνάντηση, καθώς αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφόρηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο Ν. Σιψάς, αλλά και να απαντήσει στις καταγγελίες για τις γενικότερες συνθήκες κράτησης. Ήταν μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση αν οι κρατούμενοι σιτίζονται την Κυριακή το βράδυ, ο διευθυντής απάντησε ότι το μεσημέρι σιτίζονται κανονικά!

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους «μέσα», φωνάζοντας συνθήματα «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, τέρμα στο αίσχος των φυλακών», «Κρατούμενοι Ναυπλίου δεν είστε μόνοι, η αλληλεγγύη μας ενώνει» κ.α.

Αργότερα, κρατούμενοι πήραν τηλέφωνο σε μέλη της Πρωτοβουλίας ενημερώνοντας τους ότι άκουγαν τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Όπως προαναφέραμε, κρατούμενοι του Ναυπλίου κατήγγειλαν ότι την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, ο Ν. Σιψάς διαμαρτυρήθηκε γιατί δεσμοφύλακες δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί το ιατρείο της φυλακής. Μετά από χίλια βάσανα κατάφερε να φτάσει ημιλιπόθυμος στο «ιατρείο», αλλά δώρο άδωρον, αφού γιατρός δεν υπήρχε. Οι κρατούμενοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τον ασθενή και διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη γιατρού. Όπως ήταν επόμενο, η κατάσταση της υγείας του Ν. Σιψά, χειροτέρευε.

Οι υπεύθυνοι, «αντιλαμβάνονται» μεν την σοβαρότητα της κατάστασης, (στο παρελθόν ο ίδιος άνθρωπος είχε παρουσιάσει προβλήματα καρδιάς) αλλά ήταν ήδη αργά. Λίγο πριν πεθάνει, του συστήσανε να πάει στο θάλαμό του, να αλλάξει ρούχα, προφανώς για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Η γιατρός, που στην πορεία είχε φτάσει στο χώρο της φυλακής, δυστυχώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει το… μοιραίο.

Λίγες μέρες μετά, κρατούμενοι από τις φυλακές της Κομοτηνής, ενημέρωσαν την Πρωτοβουλία ότι κάτω από τις ίδιες περίπου συνθήκες άλλος ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του.

Tην Τρίτη στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, με σκοπό να παραδώσει είδη καθαριότητας και ρουχισμό στους ανήλικους αλλοδαπούς κρατούμενους. Τέλος, αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, από την Πρωτοβουλία, σε Χαλκίδα και Βόλο.