ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 29 Απριλίου 2007

«Επιστρέψαμε στην κόλαση»

ΕΘΝΟΣ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

[email protected]

Καζάνι που βράζει είναι οι φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εξεγέρσεις έχουν πια κατασταλεί και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, ο αναβρασμός όμως καλά κρατεί. Και τώρα, εκτός από τις καταγγελίες για υπερπληθυσμό, για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και άνιση μεταχείριση των κρατουμένων, έχει προστεθεί και ο θυμός, μετά τη βίαιη αντιμετώπιση των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι «η τάξη έχει επέλθει σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα», φυλακισμένοι καταγγέλλουν ότι μετά την επιστροφή στα κελιά τους υφίστανται άγριους ξυλοδαρμούς και μαζικές μεταγωγές.

Κοιμούνται... στρωματσάδα

Την ίδια ώρα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες που στιγματίζουν το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα παραδόθηκε το 2006 στην κυβέρνηση, προκειμένου κατά το δυνατόν συντομότερα να ληφθούν μέτρα, αντ αυτού όμως η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο: ενώ κάθε κρατούμενος δικαιούται έξι τετραγωνικά μέτρα, στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα σε ένα κελί 9 μέτρων φιλοξενούνται 5 άτομα. Με... στρωματσάδες και συνωστισμό, τα μέτρα υγιεινής... πάνε περίπατο, ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται και στο προαύλιο. Στον Κορυδαλλό, για παράδειγμα, μόλις σε ένα στρέμμα πρέπει να κινηθούν, να εκτονωθούν και να ασκηθούν 400 άτομα.

«Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων νόμων από τη Βουλή. Στην Ελλάδα, οι κρατούμενοι δεν αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι. Είμαστε 10.500 άνθρωποι και ζητάμε τα δικαιώματά μας γιατί κι εμείς είμαστε άνθρωποι», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Π., κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. «Στο κελί μένουμε πέντε πέντε. Ούτε ένα τετραγωνικό όρθιοι δεν έχουμε. Φανταστείτε ότι εγώ έχω ποινή 25 ετών. Θα βγω και δεν θα μπορώ να πάω βήμα, θα χω σκουριάσει», μας λέει. «Και να φανταστείτε ότι εδώ είναι καλά.

Έχω ζήσει και χειρότερα γιατί στο παρελθόν φώναζα για τα δικαιώματα των κρατουμένων και για να με εκδικηθούν και να μου «κόψουν τον τσαμπουκά» στα έξι χρόνια της κράτησής μου έχω υποστεί 200 μεταγωγές», μας λέει.

Μεταγωγές και ξύλο

Σύμφωνα και με καταγγελίες από κρατουμένους και συγγενείς τους, που έχει στη διάθεσή του το «Έθνος της Κυριακής», ήδη σε Άμφισσα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Λάρισα και Διαβατά οι μεταγωγές έχουν αρχίσει. «Αυτή είναι η πάγια τακτική τους. Όποιον αντιδρά και μιλάει, τον διώχνουν σε άλλη φυλακή ή τον κάνουν μαύρο στο ξύλο», λέει ο Κώστας από τη φυλακή της Λάρισας.

«Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ χτυπήθηκαν πολλοί συγκρατούμενοί μου», μας λέει ο Χάρης Ι. από τις φυλακές της Πάτρας. «Στη Γ πτέρυγα χωράνε 100 άτομα και είμαστε 250. Πριν από την εξέγερση, είχαμε κάνει υπόμνημα στο διευθυντή των φυλακών με τα αιτήματά μας, αλλά κανείς δεν τα έλαβε υπόψη του. Σήμερα, κάνουμε απεργία πείνας.

Μέχρι τελικής πτώσεως, θα αγωνιστούμε γιατί πιο κάτω δεν πάει», συμπληρώνει. «Είμαστε σαν τα ζώα. Μας δίνουν χάλια φαγητό. Βραδινό συσσίτιο μας δίνουν χόρτα και ελιές, ενώ μας έχουν ταράξει σε ρύζι, πατάτες και μακαρόνια. Αυτή είναι σωστή διαβίωση;».

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν κρατούμενοι και από άλλες φυλακές της χώρας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ «ΑΠΑΤΣΙ» ΠΑΛΛΗΣ
Ο... συνδικαλιστής των κρατουμένων


Μπορεί με το ψευδώνυμο «Απάτσι» να τον ξέρει όλη η Ελλάδα, αλλά στον άγραφο νόμο των φυλακών τον αποκαλούν «συνδικαλιστή των κρατουμένων». Ο σωματώδης άνδρας με το άσπρο μούσι που «μπήκε» στα σπίτια μας από την ταράτσα της φυλακής του Μαλανδρίνου, όταν οι τηλεοπτικές κάμερες ζούμαραν ενώ εκείνος μετέφερε με τη βραχνή φωνή του τα αιτήματα των εξεγερμένων, είναι ο Βαγγέλης Πάλλης.

Αν και ο ίδιος δεν δέχεται το ρόλο του πρωτοστάτη στην εξέγερση, η πορεία του δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να διεκδικήσει για τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του τα «αυτονόητα», όπως λέει ο ίδιος, δικαιώματά τους. Ο «Απάτσι» συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1996 για τη δολοφονία του 57χρονου επιχειρηματία Πητ Παπαδάκου. Εξι μήνες αργότερα απέδρασε από τις φυλακές. Έμεινε στην παρανομία κοντά πέντε χρόνια, αλλά συνελήφθη ξανά το 2002, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για την απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Γ. Αδαμόπουλου. Τον Ιούλιο του 2004, πάντως, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θήβας αθώωσε ομόφωνα τον Βαγγέλη Πάλλη για τη δολοφονία του Πητ Παπαδάκου.

Ύστερα από δεκάδες μεταγωγές, ο 48χρονος σήμερα κρατούμενος εκτίει την ποινή του στο Μαλανδρίνο. «Δεν κρατείται για κάτι που έχει κάνει, αλλά γιατί αντιδρά και στασιάζει στις φυλακές που πηγαίνει. Δεν αντέχει το άδικο», λέει ο Γιώργος από τον Κορυδαλλό. «Και το έχει πληρώσει αυτό».

Όσοι τον ξέρουν καλά, πιστεύουν ότι όλη η στενοχώρια της δικής του υπόθεσης - ο ίδιος από την πρώτη στιγμή κραύγαζε για την αθωότητά του, «Είμαι αθώος», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» - αλλά και οι άθλιες συνθήκες που έχει αντιμετωπίσει στις φυλακές ήταν η αιτία να αποκτήσει πρόβλημα στην καρδιά. Ο Πάλλης πάσχει από στεφανιαία νόσο, αλλά αρνείται την επιβεβλημένη θεραπευτική αγωγή, διαμαρτυρόμενος μ αυτό τον τρόπο για τις συνθήκες κράτησής του.

Η εικόνα των φυλακών σε αριθμούς
10.000 - 10.500 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ


Στις φυλακές της Ελλάδας κρατούνται σήμερα 10.000 - 10.500 άτομα (10.058 την 16-6-2006, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Δικαιοσύνης) σε 30 ιδρύματα που η συνολική ικανότητά τους είναι αυτή των 5.584 ατόμων, εκτίοντας ποινές που ξεκινάνε από λίγους μήνες μέχρι πολλές φορές ισόβια.

42% - 45% ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Το 42-45% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, όταν το ποσοστό στην Ιταλία είναι 33%, στη Γαλλία 21,4%, στη Δανία 17,5% στη Βρετανία 13,6, στην Ισπανία 29,7% (Στοιχεία του International Center of Prison Studies).

4% ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Οι ανήλικοι κρατούμενοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, όταν στη Βρετανία το ποσοστό είναι 3,2%, στη Γαλλία 1,1%, στην Αλβανία 1% στην Ιταλία, Δανία - Σουηδία κάτω από 1% και στην Ισπανία μηδέν.

29% - 31% ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

Το 29-31% είναι προφυλακισμένοι, όταν στη Δανία το ποσοστό είναι 25%, στην Ισπανία 23%, στη Σουηδία 16,4%, στη Βρετανία 16,4% και στη Γερμανία 17%.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις 3 ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλουν τις βαρύτερες ποινές: οι άλλες δύο είναι η Αλβανία και η Τουρκία. (Στοιχεία από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων).

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=106373