ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 15 Μάϊος 2007

Μεταγωγή – καταδίκη σε θάνατο;

 

Στέλνουν με το πλοίο απόψε στις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης τον Μουτσάι Τεφίκ –κρατούμενο ως τώρα στο Μαλανδρίνο - μια μεταγωγή που σημαίνει ουσιαστικά καταδίκη σε θάνατο, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων που έφθασαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σήμερα, 15/05/07. Ο Μουτσάι Τεφίκ είναι ένας από τους επτά καταδικασθέντες (Έλληνες και Αλβανούς) για την δολοφονία το 1999 του Γιώργου Σωπασή, συγκρατούμενού τους στις φυλακές Αλικαρνασσού, και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης με ρητή γραπτή απόφασή του είχε απαγορεύσει την κράτηση οποιουδήποτε από τους επτά στην Αλικαρνασσό, για τους ευνόητους λόγους της αντεκδίκησης από τους συγγενείς και φίλους του θύματος –να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους τροφίμους της συγκεκριμένης φυλακής βρίσκονται και ανήψια του θύματος.

Μετά από παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας, το Υπουργείο αναγνωρίζει το γεγονός, δηλώνει ότι είχε άγνοια του φακέλου και της επικινδυνότητας της μεταγωγής του συγκεκριμένου κρατούμενου στην Αλικαρνασσό και ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο Τεφίκ να κρατηθεί με ασφάλεια στην Αλικαρνασσό ωσότου σε μια-δυο μέρες μεταχθεί σε άλλη φυλακή. Υπήρξαν βέβαια παρεμβάσεις και από κρατούμενους –για παράδειγμα από τον Βαγγέλη Πάλλη- προς το Υπουργείο, οι οποίες όμως δεν έτυχαν των ίδιων διαβεβαιώσεων από τους αρμόδιους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, εκτιμώντας ότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει εκατό τοις εκατό την σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, αναρωτιέται γιατί το Υπουργείο δεν επιλέγει κάτι απλό και ασφαλές που είναι: να κρατηθεί ο Τεφίκ εδώ στην Αθήνα, στο Μεταγωγών, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες για άλλη φυλακή. Διότι δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος. Βάζοντας στο πλοίο απόψε τον Τεφίκ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον βάζει στο στόμα του λύκου, σε μια μεταγωγή εκδικητική (πειθαρχική, τιμωρητική, λόγω των εξεγέρσεων, μας την χαρακτήρισαν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο) διότι υπήρξε από τους πρωτοστατούντες στην πρόσφατη εξέγερση, στο Μαλανδρίνο.