ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 22 Μάϊος 2007

«Έκλεισε» την πόρτα των φυλακών στο ΔΣΑ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εμμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας να απαγορεύει την πρόσβαση θεσμικών φορέων στις ελληνικές φυλακές. Μετά τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο ότι παρανομεί όταν δεν επιτρέπει εδώ και δύο χρόνια σε εκπροσώπους του να επισκεφτούν τα σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογη άρνηση εισέπραξε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Χθες, αντιπροσωπεία του ΔΣΑ επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης και του έθεσε το πάγιο αίτημα του συλλόγου να συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των δικηγόρων στα συμβούλια των φυλακών αλλά και στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, προκειμένου να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στη διοίκηση των φυλακών και να αποφεύγεται η αυταρχική συμπεριφορά στους κρατουμένους. Αν και ο ΔΣΑ είναι ο πλέον αρμόδιος θεσμικός φορέας για να περιφρουρεί την τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ο κ. Παπαληγούρας αρνήθηκε κάθε συζήτηση.

Δεν δέχθηκε επίσης να υπάρξει θεσμική αλλαγή που να αποτρέπει στο μέλλον τη δημιουργία υαλοφράκτου στα επισκεπτήρια των συνηγόρων στις φυλακές.

Οι δικηγόροι Μ. Ζαφειρόπουλος, Ν. Κανελλόπουλος, Ι. Ραχιώτης και Κ. Παπαδάκης έθεσαν στον κ. Παπαληγούρα και το θέμα του συνεχώς αυξανόμενου υπερπληθυσμού των φυλακών που είναι απόρροια της αυστηρότητας των δικαστικών αποφάσεων, των υψηλών ποινών των τελευταίων ετών και της πληθώρας των προφυλακίσεων. Αν και ο υπουργός δεν συμμερίστηκε την εκτίμησή τους, υποσχέθηκε ότι στην επικείμενη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα θα μειωθούν τα όρια των ποινών. Θετικός ήταν και ως προς την ανάγκη διαχωρισμού των καταστημάτων κράτησης υποδίκων (φτάνουν το 25% του συνολικού πληθυσμού των κρατουμένων) από τους κατάδικους, ενώ υποσχέθηκε ότι οι άδειες στους κρατούμενους θα παρέχονται χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, παρά την πρόσφατη εισαγγελική γνωμάτευση που απαγορεύει τις άδειες σε αλλοδαπούς που τους έχει επιβληθεί και ποινή απέλασης.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=82383404