ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ "Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων" ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΕΛΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ "Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων"

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα. Άλλωστε απόδειξη της πλήρους αποτυχίας του δήθεν σωφρονιστικού συστήματός τους είναι ότι 3 στα 4 ανήλικα παιδιά μετά την αποφυλάκισή τους από τις φυλακές ανηλίκων καταλήγουν αυτή τη φορά στις φυλακές ενηλίκων.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.

Την Τετάρτη 7 Μαΐου οργανώνουμε εκδήλωση – συζήτηση στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 5:30 μμ στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι: Γ. Μόσχος (Συνήγορος του Παιδιού), Γ. Νικολόπουλος (εγκληματολόγος), Μ. Κοκκινάκη (κοινωνική λειτουργός), Β. Καρύδης (νομικός), Ν. Μανιός (γιατρός), Π. Σαλίχος (ΑΡΣΙΣ), Π. Σχίζας (κοινωνιολόγος). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν και πρώην κρατούμενοι που όντας ανήλικοι βίωσαν τη φρίκη του εγκλεισμού.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην συζήτηση για να βρούμε μαζί λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καταργηθεί ο εγκλεισμός των ανηλίκων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944361139 (Πάνος Λάμπρου), 6936514299 (Ιωάννα Δρόσου)