ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008

Δώδεκα αιτήματα από τις φυλακές

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
28/09/2008

επιστολές

Κρατούμενοι των φυλακών Πάτρας έστειλαν υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, γράφοντας μεταξύ άλλων:

«Προς τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης

Με αυτό το υπόμνημα, σας ζητάμε την αλλαγή στη νομοθεσία και στο σωφρονιστικό σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί βάσει της Ε.Ε.

Αυτό το ζητάμε εμείς οι κρατούμενοι από όλες τις φυλακές της Ελλάδος και ό,τι αναφέρεται παρακάτω αφορά όλους εμάς που ταλαιπωρούμαστε στις ελληνικές φυλακές. Είτε Ελληνες είτε ξένοι, σε αυτή την αίτηση έχουμε επίσης και την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των ΜΜΕ, που από δω και μπρος θα ενημερώνονται καθημερινά για την κατάστασή μας.

1. Επαναφορά των 3/5.

2. Οι δικαστές να δικάζουν με το νόμο και όχι με αποχρώσες ενδείξεις.

3. Οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν όταν έχουν αποδείξεις και όχι με πληροφορίες και καθ' ομολογίας.

4. Να σταματήσουν οι προφυλακίσεις γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι άδικες και παράνομες.

5. Να υπάρχουν σχολεία και προγράμματα σε όλες τις φυλακές.

6. Να μπορούν οι ξένοι να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής στη χώρα τους, όπως προβλέπουν διεθνείς συμφωνίες.

7. Να γίνονται μεταγωγές στις φυλακές περιοχών, στις οποίες οι κρατούμενοι έχουν κοντά τις οικογένειές τους.

8. Να μη δικάζονται κρατούμενοι για το ίδιο έγκλημα και που εξέτισαν την ποινή τους στο εξωτερικό.

9. Να επισκέπτονται οι δικαστές τις φυλακές για να βλέπουν πώς ζουν οι κρατούμενοι και να μην πάνε σε ειδικά κελιά για ειδικούς κρατούμενους.

10. Τα πειθαρχικά να μην υπολογίζονται αθροιστικά. Αν πρέπει να τιμωρηθεί κανείς ας τιμωρηθεί, αλλά όταν λήξη το πειθαρχικό να μην λαμβάνεται υπόψη στις άδειες και τις αναστολές.

11. Να μην εκτίουν ποινή πέραν της κανονικής επειδή ο κάθε κρατούμενος έχει και ένα εξοντωτικό πρόστιμο να πληρώσει (π.χ. 100 με 200.000 ευρώ).

12. Να καταργηθεί η ισόβια κάθειρξη στα ναρκωτικά.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε εφαρμογή του κοινωνικού δικαίου αρθ. 2004/757/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο έχει ψηφιστεί από την Ελλάδα και δεν έχει εφαρμοστεί. Από το 2004 περιμένουμε αλλαγές όπου ουδεμία έχει γίνει. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί (...)

Από την τελευταία προθεσμία που πήρε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μετά τις τελευταίες εξεγέρσεις που έγιναν υποσχεθήκατε αλλαγές τον Μάιο του 2008 εκ των οποίων δεν κάνατε καμία κίνηση και έχει περάσει και ο Αύγουστος. Πιστεύουμε ότι μέσα σας γνωρίζετε ότι αν κάνουμε κάποιο μικρό ή μεγάλο παράπτωμα, δεν παύει να σημαίνει ότι δεν έχουμε ίσα δικαιώματα προς την ελευθερία (...)

Κύριε υπουργέ, αυτή η έκθεση θα πάει στον Αρειο Πάγο, ευρωπαϊκά δικαστήρια, ευρωπαϊκή Βουλή, Βρυξέλλες. Επίσης ενημερώνουμε τον κ. Ombusman για την Ε.U. όπως και όλα τα ΜΜΕ κυρίως ξένα όπως το CNN, BBC.

Σας ενημερώνουμε ότι αν δεν γίνει καμία αλλαγή έως τον Οκτώβριο:

1. Θα κηρυχθεί γενική απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές Ελλάδος.

2. Η δημοσιοποίηση των αιτημάτων σε Ελλάδα κι εξωτερικό θα ενταθεί.

3. Θα γίνουν ομαδικές προσφυγές εναντίον του κράτους στην Ε.Ε. για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4. Θα ενταθούν οι ομαδικές προσφυγές για εγκληματική υπέρβαση εξουσίας σε φυσικά πρόσωπα (δικαστικούς λειτουργούς, αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους).

5. Θα γίνει ομαδική προσφυγή και καταγγελία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον της Ελλάδος για ψευδή στοιχεία που δίνει το κράτος στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δικαιοσύνη, τις καταδικαστικές αποφάσεις, τη διαβίωση των κρατουμένων στις φυλακές».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=28.09.2008,id=43139216