ΑΡΧΕΙΟ

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008


Η ιστορία και η κουλτούρα μας έδειχναν πάτα σεβασμό στους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Φαίνεται, όμως, ότι οι εποχές πέρασαν και άλλα ήθη, πλέον, εφαρμόζονται. Η αγριότητα των ανθρωποφυλάκων ξεπέρασε κάθε όριο. Σήμερα, 18/11 στο 3ο νεκροταφείο Νίκαιας κηδεύτηκε η μάνα και η σύζυγος κρατουμένων. Η κ. Ελένη, πριν πεθάνει είχε ως τελευταία επιθυμία να ταφεί στον Κορυδαλλό, για να είναι δίπλα στα αγαπημένα της πρόσωπα.
Σύζυγος και υιός, μετά από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης πήραν άδεια για να παραβρεθούν στην κηδεία.

Πράγματι, και οι δυο έφτασαν σιδεροδέσμιοι στο χώρο του νεκροταφείου, ωστόσο, τους επέτρεψαν να μπουν στο χώρο της εκκλησίας για ελάχιστα λεπτά. Αμέσως μετά, άντρες της ασφάλειας τους οδήγησαν στην κλούβα χωρίς να τους δώσουν τη δυνατότητα να πουν το τελευταίο χαίρε και να ρίξουν χώμα στο μνήμα. Μετά από διαμαρτυρία μελών της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, άντρες της ασφάλειας επιτέθηκαν και επιχείρησαν να συλλάβουν την Ιωάννα Δρόσου και τον Πάνο Λάμπρου.

Αμέσως μετά, η Πρωτοβουλία επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθιστώντας υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία για τη βάναυση και πρωτόγνωρη αυτή στάση. Μετά από αρκετές επικοινωνίες, εκπρόσωποι του υπουργείου, μας ζήτησαν να μεταφέρουμε τη συγνώμη τους στην οικογένεια, ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν εντολή να ξαναγυρίσουν πίσω, ώστε να προλάβουν να παραβρεθούν στην ταφή. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας μετέφεραν την είδηση στους συγγενείς και ζήτησαν να καθυστερήσει η κηδεία. Πράγματι, για αρκετή ώρα υπήρξε αναμονή, αλλά μάταια. Η κ. Ελένη σκεπάστηκε χωρίς το τελευταίο χαίρε, χωρίς το δάκρυ του πανάκριβου παιδιού της, αλλά και του άντρα της.

Στη συνέχεια υπήρξε νέα επικοινωνία των μελών της Πρωτοβουλίας με εκπροσώπους του υπουργείου, όπου μας μετέφεραν ότι παρά τη σαφή εντολή του κ. Κουτσούκη να γυρίσουν πίσω οι δύο κρατούμενοι, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Στην ερώτηση μας ποιος, τελικά έχει την ευθύνη για αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα, οι απαντήσεις ήταν ασαφείς. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι το Μεταγωγών ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ουδείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ντροπή, ντροπή, ντροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες 6944 361139, 6936514299