ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Άμεση παύση κάθε εκδικητικής δίωξης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άμεση παύση κάθε εκδικητικής δίωξης

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009


Τον περασμένο Νοέμβρη, η κυβέρνηση, μέσω του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, απάντησε στους χιλιάδες απεργούς πείνας των ελληνικών φυλακών πως κατανοεί το δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων τους, πως θα προβεί σε γενναία μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και πως μέχρι το Πάσχα θα αποφυλακιστούν, με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, 5.500 κρατούμενοι (οι 1780 μάλιστα θα αποφυλακίζονταν, υποτίθεται, πριν το τέλος του 2008). Έως σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων που έχει αποφυλακιστεί επωφελούμενος τα ευεργετήματα του νέου νόμου δεν ξεπερνά τους 800.

Στον εμπαιγμό όμως των κρατουμένων, τα ψεύδη και την ολιγωρία του υπουργείου και της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα σοβαρότατη πρόκληση, που αν μη τι άλλο φανερώνει πως η δήθεν «ευαισθησία» των πρώην και νυν «ανευθυνοϋπεύθυνων» εκδηλώνεται μοναχά για να διχάσει και καταστείλει τους αγώνες των κολασμένων. Όταν ανασταλούν οι αγώνες, αναστέλλονται οι υποσχέσεις και ξεκινά η συστηματική και ανελέητη επιχείρηση εξόντωσης όσων στοχοποιήθηκαν ως πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτές του Σπύρου Στρατούλη και πολλών ακόμη κρατουμένων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε στάση, τον Απρίλη του 2007, σε ένδειξη συμπαράστασης στην εξεγερμένη φυλακή του Μαλανδρίνου. Τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Βαγγέλη Πάλη, ο οποίος έπειτα από ξυλοδαρμούς και μία σειρά εκδικητικών μεταγωγών, δικάζεται στις 23 Μάρτη στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Το έγκλημά του; Συμμετοχή σε διαμαρτυρία των κρατουμένων της φυλακής Τρικάλων το 2006 (!) με αίτημα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η τελευταία αυτή δίωξη έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο απειλών και διώξεων που μοναδικό σκοπό έχουν τη μετατροπή των κρατουμένων σε πειθήνιους αποδέκτες της κοροϊδίας και της σωφρονιστικής τρομοκρατίας υπαλλήλων και υπουργών. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μέρος του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης στους αγώνες των εγκλείστων, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Βαγγέλη, τον Σπύρο και κάθε άλλο κρατούμενο που αναγκάζεται να αγωνιστεί σκληρά ακόμα και για τα στοιχειώδη: την προστασία της αξιοπρέπειάς του.

Ζητάμε την άμεση παύση κάθε δίωξης ενάντια στους αγωνιστές και την απρόσκοπτη εφαρμογή των (αποσπασματικών έστω) μέτρων υπέρ των κρατουμένων.