ΑΡΧΕΙΟ

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Να μπει τέλος στις αυθαίρετες διογκώσεις κατηγορητηρίων

Η περίπτωση του Παναγιώτη Αβδίκου, δεν είναι, δυστυχώς, μοναδική. Για την ακρίβεια, αν η απεργία πείνας που πραγματοποιεί ο κ. Αβδίκος που κρατείται στη ΓΑΔΑ δεν μετρούσε ήδη 14 ημέρες, πιθανόν δεν θα μας είχε γίνει γνωστή. Κι αυτό γιατί όταν πρόκειται για «φτωχοδιάβολους», κι ακόμη περισσότερο για φτωχοδιάβολους που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, οι προφυλακίσεις και οι πολυετείς καθείρξεις πέφτουν βροχή, καθώς οι αυθαίρετες διογκώσεις των κατηγορητηρίων, το «τσουβάλιασμα», η εμπάθεια και οι ρατσιστικές θέσεις των δικαστών αντικαθιστούν το γράμμα του νόμου με ολέθριες επιπτώσεις.
Ο εν λόγω κατηγορούμενος προφυλακίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω των κατηγοριών που προστέθηκαν στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας από τους δικαστικούς στο στάδιο της ανάκρισης. Ενώ δηλαδή αρχικά κατηγορήθηκε για «κατοχή και φύλαξη» ναρκωτικών στην αποθήκη του σπιτιού του (κατηγορίες που επισείουν εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους), η αστήρικτη προσθήκη της κατηγορίας της εμπορίας, που επιβάρυνε το κατηγορητήριο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία εναντίον του, «δικαιολόγησε» την απόφαση της προφυλάκισης.
Τι κι αν τίποτα δεν διαψεύδει τον ισχυρισμό του πως απλώς φύλαττε για χάρη τρίτου τις ανευρεθείσες ουσίες; Κινδυνεύει με τις πρόσθετες κατηγορίες να καταδικαστεί έως και σε ισόβια κάθειρξη...
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και οι Ενώσεις των Εισαγγελέων, Ανακριτών και Δικαστών πρέπει, επιτέλους, να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη και παράνομη κατάσταση. Η επιβολή ποινών δεν μπορεί να στηρίζεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δικαστικού, αλλά να υποστηρίζεται από επαρκή στοιχεία, βάσει των κανόνων που ορίζει το Ποινικό Δίκαιο. Οτιδήποτε άλλο ενισχύει την πεποίθηση πως του μεσαίωνα των φυλακών προηγείται η Ιερά Εξέταση των δικαστών.