ΑΡΧΕΙΟ

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Κρούσμα ψώρας στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού

Κρούσμα ψώρας στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012,

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε κρούσμα της μεταδοτικής ασθένειας της ψώρας σε ασθενή κρατούμενο, στο τμήμα των οροθετικών. Ο ασθενής όπου διαγνώστηκε με ψώρα δεν έλαβε την ειδική αγωγή αλλά ούτε και προληπτικά οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση του νοσοκομείου η ασθένεια αντιμετωπίστηκε πριν 10 μέρες, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει με πιο ακριβώς τρόπο, λόγω ιατρικού απορρήτου(!). Εμείς απλά αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια μεταδοτική ασθένεια όπως η ψώρα όταν το τμήμα των οροθετικών έχει τους διπλάσιους σε αριθμό κρατούμενους ασθενείς, πώς ακριβώς οι κρατούμενοι θα κάνουν καθημερινό πλύσιμο του σώματός τους, όταν το νερό είναι συνήθως παγωμένο, πώς θα πλυθούν με καυτό νερό τα ρούχα, τα σεντόνια και οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν, όταν το πλυντήριο δεν λειτουργεί;
Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού έχει έρθει και παλιότερα στη δημοσιότητα για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν (ελλιπής προαυλισμός, προσχηματικές θεραπείες που πολύ απέχουν από τα δεδομένα ενός πραγματικού νοσοκομείου). Αν και ο “Άγιος Παύλος” θα έπρεπε να έχει περάσει στο ΕΣΥ, η μετάβαση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί, και το επίπεδο περίθαλψης παραμένει χαμηλό.
Η κρίση χειροτερεύει τα πράγματα και ταυτόχρονα δίνει το πρόσχημα για τις πιο ανάλγητες πράξεις. Στις 3 Οκτώβρη ένας 65χρονος κρατούμενος πέθανε στο νοσοκομείο και 6 ακόμα κρατούμενοι νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο με παρενέργειες από χρήση ουσιών.
Η απαράδεκτη κατάσταση στον “'Άγιο Παύλο” αποτελεί το δείκτη τής ευαισθησίας μας. Αν μια κοινωνία είναι έτοιμη να καταδικάσει ασθενείς να τρώνε λίγο, να υποβάλλονται στο κρύο και να παίρνουν ελλιπώς τα φάρμακά τους για να κάνει ακόμη περισσότερη οικονομία, τότε έχει χαθεί κάθε έννοια αλληλεγγύης.