ΑΡΧΕΙΟ

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006

Παρατηρητήριο για τις συνθήκες στις φυλακές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Ιωάννα Σωτήρχου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ από φορείς για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Τη συγκρότηση επιτροπής για τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, με στόχο τη δημιουργία σχετικού παρατηρητηρίου προκειμένου το σωφρονιστικό σύστημα να προσαρμοστεί στη δημοκρατία, ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.


Απευθύνουν ταυτόχρονα δραματική έκκληση ανησυχίας για την τύχη τουλάχιστον δύο κρατουμένων που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν μετά τη φωτιά σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού, τον περασμένο Μάρτιο, που κόστισε τη ζωή τεσσάρων κρατουμένων, χωρίς ακόμη να έχει βγει το επίσημο πόρισμα για τα αίτια:

Ο Π. Γεωργιάδης, σε απεργία πείνας 45 ημερών, εισπράττει την αδιαφορία με κόστος την ίδια του τη ζωή, ενώ ο Ευάγγελος Πάλλης υπέστη χθες πολλοστή μεταγωγή, χωρίς πειθαρχικό παράπτωμα, για άγνωστο ακόμη προορισμό. «Τιμωρούνται επειδή κατήγγειλαν τις πανθομολογουμένως απαράδεκτες συνθήκες κράτησης» κατήγγειλαν χθες τα μέλη της επιτροπής καταδεικνύοντας τα συσσωρευμένα προβλήματα, τις ελλείψεις σε περίθαλψη-εκπαίδευση, τις εξοντωτικές ποινές και τις συνθήκες που έχουν επιεικώς μετατρέψει τις φυλακές σε «χωματερές» ανθρώπων, στερώντας τους όχι μόνον την ελευθερία αλλά και κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, προσωπικού και κοινωνικού δικαιώματος.

Επέρριψαν επίσης και πολιτικές ευθύνες καθώς θεωρούν ότι είτε μέσω της σκλήρυνσης της καταστολής που συνιστά η δημιουργία νέων απομονωμένων από την κοινωνία φυλακών σε απομακρυσμένες περιοχές είτε μέσω της ανυπαρξίας αποτελεσματικής πολιτικής μετανάστευσης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών -καθώς οι κρατούμενοι είναι κυρίως αλλοδαποί ή χρήστες- χρησιμοποιείται η φυλακή ως ύστατο μέσο διαχείρισης διογκούμενων κοινωνικών προβλημάτων.

Στην επιτροπή μετέχουν ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Δικτατορίας, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η Αρσις-Υποστηρικτική Νέων, η Εποχή, το ΑΚΟΑ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.), το Κόκκινο, η ραδιοφωνική ομάδα του 18 Άνω κ.ά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-3635667, 6944361139, 6974942918 Π. Λάμπρου-Θ. Ποτήρη.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=30.05.2006,id=56569908

«Kαι οι κρατούμενοι είναι συνάνθρωποί μας»...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Έλενα Καρανάτση

Aποθήκες ανθρώπων, σχολεία εγκλήματος, μαντρί ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που «απέδωσαν» στις ελληνικές φυλακές χθες εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο -προσφάτως- φρικτός θάνατος τριών ανθρώπων και ο βαρύς τραυματισμός ενός ακόμη μέσα στο κελί τους στις φυλακές Κορυδαλλού επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα συνθηκών ζωής στις φυλακές, είπαν εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλόγων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ανακοίνωσαν τη συγκρότηση επιτροπής για τη διεκδίκηση μιας άλλης σωφρονιστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περίπου το 45% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί ενώ ιδιαίτερα αυστηρές χαρακτήρισαν τις ποινές που επιβάλλονται σε τοξικομανείς.

«Τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων δεν διασφαλίζονται. Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μπροστά σ’ ένα φαινόμενο σύγχρονης αδιαφορίας», τόνισε ο κ. Νίκος Μανιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - εξορισθέντων.

Στα κελιά των φυλακών που σχεδιάστηκαν ως ατομικά στοιβάζονται συνήθως 4 - 6 άνθρωποι, ενώ οι κρατούμενοι στερούνται ουσιαστικής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ανέφεραν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας. Eπιπλέον, ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τους ανηλίκους των φυλακών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/05/2006_185744

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη Τύπου, Δευτέρα 29/05/2006, 12:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60.

Συγκροτήθηκε πρόσφατα Επιτροπή για τις Συνθήκες Κράτησης στις Ελληνικές Φυλακές, με συμμετοχή πολιτών, αλλά και κοινωνικών φορέων και κινήσεων για τα δικαιώματα. Η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, Ακαδημίας 60. Στην συνέντευξη τύπου έχουν κληθεί και θα μετάσχουν: ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου Δικτατορίας, η Διεθνής Αμνηστία (Ελληνικό Τμήμα), η ΑΡΣΙΣ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Εποχή, η Επιτροπή για τα Συνταγματικά Δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Κόκκινο, η Ραδιοφωνική Ομάδα του 18 Άνω και άλλες θεραπευτικές κοινότητες, κ.ά.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα, οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, οι συνεχείς μεταγωγές, οι ξυλοδαρμοί, οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της υγείας, το στοίβαγμα των ανθρώπων μέσα στα κελιά, οι εξοντωτικές ποινές και τα προβλήματα πρόσβασης στις φυλακές είναι στοιχεία μιας καθημερινότητας που δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά στο κελί 80 του Κορυδαλλού, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποτρόπαιο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, κι ενώ δυόμισι μήνες μετά δεν έχει ακόμη βγει το πόρισμα για τα αίτιά της, η ενασχόληση και η ανάδειξη των συνθηκών κράτησης στις φυλακές έχει επείγουσα σημασία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα ακουστούν και ηχητικά μηνύματα κρατουμένων, ορισμένοι από τους οποίους είναι σήμερα σε απεργία πείνας και αποχή από τη φαρμακευτική αγωγή.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944361139 - 6974942918 - 2103635667, Πάνος Λάμπρου, Θεανώ Ποτήρη.