ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 5 Μάρτιος 2007

Γράμμα του αναρχικού Νίκου Κουνταρδά από τις φυλακές Ναυπλίου

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Μια ακόμα κρατική δολοφονία. Την Τρίτη 27/2/07, ο κρατούμενος χωρίς δίκη Νικόλαος Σιψάς διαμαρτύρεται διότι οι δεσμοφύλακες δεν του επιτρέπουν να επισκεφθεί το ιατρείο της φυλακής -ένα δωματιάκι 4 χ 2 που, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων επαρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες 500 ανθρώπων! Για εμάς τους κρατούμενους, φυσικά, περισσότερο θυμίζει ασθενοφόρο του 166 και μάλιστα παλαιάς κοπής -, με την παρανοϊκή αιτιολόγηση ότι «δεν είχε ρίξει χαρτάκι για ακρόαση από την προηγούμενη ημέρα»…

Μετά κόπων και βασάνων, με πολλά παρακάλια αλλά και την οπισθοχώρηση των πορτιέρηδων - που αντιλήφθηκαν ότι η υγεία του επιδεινωνόταν - καταφέρνει να φτάσει στο ιατρείο σε ημιλυπόθυμη κατάσταση. Φτάνοντας στο ιατρείο μετά από αρκετή καθυστέρηση και διαπληκτισμούς, του έμελλε να αντικρίσει άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη.

Γιατρός δεν υπήρχε, ούτε καν ο εφημερεύων παθολόγος. Δεν γίνεται λόγος για καρδιολόγο, του οποίου οι υπηρεσίες μάλλον θεωρούνται πολυτέλεια για τους κρατούμενους. Το ίδιο ισχύει και για γιατρούς με άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. ψυχίατρο, μικροβιολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, οδοντίατρο, των οποίων η παρουσία είναι επιτακτική. Όμως, για όλα αυτά η πολιτεία κωφεύει.

«Μα θα είχε σωθεί ο άνθρωπος αν υπήρχε καρδιολόγος ή, έστω, ο παθολόγος Π.Δ. ο οποίος είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα με αποτελεσματικότητα το καρδιακό πρόβλημα του Νίκου», φωνάξαμε οι κρατούμενοι.

«Έλα μωρέ, πέθανε από καρδιά» θα πουν οι υπεύθυνοι της φυλακής και θα αποποιηθούν τις ευθύνες τους, φροντίζοντας για την αποσιώπηση αυτής της δολοφονίας.

Ζήτημα να πιάσει μια αράδα στον Τύπο και αυτό για στατιστικούς λόγους. Όμως, τους μοναδικούς που θα καταφέρουν να πείσουν είναι 5-6 σε σύνολο 100 κρατουμένων της πτέρυγας Γ'. Αυτά τα άτομα υποτάσσονται στους δεσμοφύλακες και είναι οι ίδιοι οι οποίοι θα προσέλθουν να παραλάβουν το συσσίτιο υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχιφύλακα. Γι' αυτούς τους ξεφτιλισμένους υπήρξαν αποδοκιμασίες από τους υπόλοιπους 85 που επιμένουν να παραμένουν άνθρωποι, προχωρώντας σε ομαδική άρνηση συσσιτίου ως ένδειξη αλληλεγγύης για το συγκρατούμενό μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Μια αυθόρμητη κίνηση με έντονα εξεγερτικά χαρακτηριστικά, που ήθελε να δώσει μια άμεση απάντηση στους ανεύθυνους - υπεύθυνους για τον άδικο χαμό του Ν. Σιψά.

Μιλώντας για αυθόρμητη κίνηση, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι 3-4 κρατούμενοι έσπευσαν να πάρουν το συσσίτιο, χαρακτηρίζοντάς μας μάλιστα «βιαστικούς, τυχοδιώκτες, αναρχικούς», «αυτά δεν γίνονται έτσι», επικαλούμενοι διάφορα δήθεν εξεγερτικά.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι, καλά καταλάβατε: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.

Ο ρόλος τους είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Προσπαθούν να προβοκάρουν την αναταραχή, σε πλήρη συνεργασία με τους υπηρέτες της φυλακής, με φανερό στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στη φυλακή. Τα ευεργετήματα γι' αυτούς είναι λίγο-πολύ γνωστά: περισσότερα μεροκάματα, προστασία, προνομιούχες άδειες, άμεσες αναστολές κ.α. Φυσικά, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Τόσο στο κομμάτι πρόληψης -ένας καταδότης προσφέρθηκε να ενημερώσει τον αρχιφύλακα ότι "ο αναρχικός τους βάζει να μην πάρουν φαγητό απόψε", ανταλλάσσοντας την πληροφορία με ένα έκτακτο ελεύθερο επισκεπτήριο- όσο και «καταστολής» (τα δήθεν εξεγερτικά μεθαύριο κ.τ.λ.) αποτύχανέ εντελώς.

Το ύπουλο έργο της αποσιώπησης της εξεγερσιακής διάθεσης δεν τους βγήκε. Απ' την πλευρά μας δεν μπορούμε να πούμε ότι οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα αυτή η κινητοποίηση, ούτε μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν η τέλεια απάντηση. Την επόμενη φορά που θα έχουμε περισσότερη άνεση χρόνου, ίσως κάνουμε κάτι καλύτερο. Όπως και να' χει όμως η απάντηση ήταν άμεση, προχωρώντας σε αυτή τη συμβολική μα συνάμα σημαντική πράξη.

Η οργή ήταν αυτή που ξεχείλιζε και, ως γνωστόν, όταν υπάρχει οργή στο πλήθος κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πόσο μάλλον όταν το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Για το μοναδικό πράγμα που φροντίσαμε υπεύθυνα να μάθουμε πριν προχωρήσουμε σε αποχή συσσιτίου ήταν το τι πραγματικά συνέβη με το θάνατο του συγκρατούμενού μας, αφήνοντας στην άκρη το τι λέει η φυλακή και τα παπαγαλάκια της. Ρωτήσαμε, ψάξαμε, επικοινωνήσαμε με τη Β', με φίλους του άτυχου Ν.Σιψά, με αυτόπτες μάρτυρες και μάθαμε τα αληθινά γεγονότα στην υπόθεση της κρατικής δολοφονίας του Νίκου.

Στο ιατρείο της φυλακής, λοιπόν, υπάρχει 1 νοσοκόμα, βοηθός του παθολόγου και όχι ο ίδιος. Ο παθολόγος Π.Δ. εμφανιζόταν πλέον μία στις 15 και όχι σε καθημερινή βάση. Ο λόγος; Διότι τόλμησε να δημοσιοποιήσει ο άνθρωπος με παρέμβασή του στην τηλεόραση, ότι στη φυλακή Ναυπλίου οι μισοί κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα και ότι είναι η μοναδική φυλακή στην οποία γίνονται ξυλοδαρμοί κρατουμένων. Έτσι, τιμωρήθηκε να δουλεύει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Αυτή, λοιπόν είναι η εκδικητικότητα του συστήματος, το οποίο έχει δώσει εντολή για τις φυλακές Ναυπλίου να λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο και φυσικά, το σύστημα τιμωρεί όποιον το αμφισβητεί.

Καθώς, λοιπόν, ο εκδιωκόμενος γιατρός ήταν απών, ένα ερώτημα τίθεται: Μπορεί μια απλή νοσοκόμα να αντιμετωπίσει ένα καρδιακό επεισόδιο: Σίγουρα όχι και γιατί λοιπόν ο Νίκος δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της πόλης: Γιατί, πολύ απλά, ο Νίκος δεν ήταν το «καλό παιδί» που θα 'θελαν κάποιοι να είναι. Γιατί, πολύ απλά, ο κρατούμενος απαίτησε έντονα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και ίσως κάποιοι θα θέλανε να τους πει με ευγενικό τρόπο ότι αργοπεθαίνει. Γιατί δήθεν δεν πιστεύανε πως έχει πρόβλημα με την καρδιά, ενώ ξέρανε ότι και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει παρόμοια καρδιακά επεισόδια. Γιατί, όταν είδαν τα χειρότερα να έρχονται και πλέον τον «πιστέψανε», του είπανε να πάει στο θάλαμο, να αλλάξει ρούχα, διότι, όταν πάει κάποιος στο νοσοκομείο απαγορεύεται να φοράει πιτζάμες. Αν είναι δυνατόν!

Επιστρέφοντας στο θάλαμο ο συγκρατούμενός μας άφησε την τελευταία του πνοή, στα 52 του χρόνια. Χωρίς να προλάβει να δικαστεί και φυσικά να παλέψει για την ελευθερία του.

Συμμαζεύοντάς τα, ένα πολύ απλό ερώτημα μένει: ΑΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΙΣ 31/3/06 ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝΕ ΕΠΙ 50 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΨΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, 13 ΜΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ, ΕΧΩ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ. ΟΜΩΣ, 3 ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Καταρχήν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και μόνο προκαλούν αηδία. Παντού τσιμέντο, προαύλιο 15χ15 μέτρα, ύψος τοίχων 20 μέτρα, οπότε βλέπεις μόνο ουρανό και νωρίς το πρωί λίγο ήλιο. Ελάχιστες ώρες προαυλισμού, 19 ώρες έγκλειστοι σε θαλάμους με κάμερες, έλεγχο και πολύ επιτήρηση. Στην πτέρυγα Γ' που βρίσκομαι υπάρχουν 4 θάλαμοι που μετά βίας χωράνε 60 άτομα κι όμως βρίσκονται 110. Στον 4ο θάλαμο που κρατούμαι είμαστε 25 εώς 30 άτομα, ενώ με το ζόρι χωράνε 15. Στον καθένα μας αντιστοιχούν 2.5 τετραγωνικά, ενώ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί στις πτέρυγες Α και Β σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχεί 1.5 τετραγωνικό!!! Εκεί υπάρχουν κελιά για τα οποία η έκφραση «αποθήκη ψυχών» φαντάζει φτωχή για να χαρακτηρίσει την κατάσταση. 3 άτομα σε κρεβάτι και άλλοι 3 στο πάτωμα, των οποίων τα πόδια φτάνουν στην τουαλέτα.

Αναρωτιέμαι αν αυτή η περιβόητη επιτροπή που κάνει λόγο για 9 τετραγωνικά που θα έπρεπε να αντιστοιχούν σε κάθε κρατούμενο «βρει» ποτέ το δρόμο για το φιλόξενο Ναύπλιο. Η ίδια επιτροπή που, αξίζει να επισημανθεί ότι όταν επισκέφτηκε τον Κορυδαλλό, παρέβλεψε 5 πτέρυγες και έλεγξε μόνο το κελί του Γιοσάκη…

Ας επιστρέψω στα της φυλακής, μιας και από επαγγελματίες υπερασπιστές μας δεν περιμένουμε τίποτα.

Εσωτερικά, λοιπόν, υπάρχουν 2 διάδρομοι 20x2 για τον περίπατο 100 ατόμων, διαμέσου 4 διαχωριστικών και πολλών - πολλών κάγκελων.

Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ασφυκτική φυλακή…

Σπάνια ο κρατούμενος περπατάει χωρίς ο ώμος του να βρει τον ώμο κάποιου άλλου, γεγονός που προκαλεί αφορμή πολλές φορές για παρεξηγήσεις. Κύρια, όμως, αιτία για εσωτερικές εντάσεις μεταξύ των κρατουμένων είναι το τηλέφωνο. Φυσικά η διεύθυνση της φυλακής κωφεύει, καθώς τους βολεύουν αυτού του είδους οι αναταραχές, γιατί αυτές αποπροσανατολίζουν τους κρατούμενους και καλλιεργούν κλίμα έχθρας και αντιπαράθεσης. Για την ακρίβεια να πω ότι υπάρχει ένα καρτοτηλέφωνο για 40 άτομα. Για κινητά τηλέφωνα, φυσικά, ούτε λόγος. Συνολικά δεν υπάρχει ψυχαγωγία για τους κρατούμενους, παρά μόνο τιμωρία. Δεν υπάρχει γυμναστήριο, τάβλι, μπιλιάρδο κ.α., ενώ σε άλλες φυλακές αυτά υπάρχουν.

Στη φυλακή Ναυπλίου υπάρχει ακόμα λογοκρισία για έντυπα και απαγορεύσεις για όλα τα βιβλία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος που υποτίθεται υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων ίσως να μην ξέρει για την λογοκρισία, ίσως όμως να θέλει να ασχολείται με το διαχωριστικό τζάμι. Και η τιμωρία συνεχίζεται. Ζεστό νερό υπάρχει μόνο το βράδυ και όποιος προλάβει. 20 λεπτά για τις ανάγκες 25-30 ατόμων. Και η απάντηση των υπευθύνων σε αυτό το θέμα ήταν ότι φταίει το υπουργείο. Σίγουρα και αυτοί φταίνε αλλά για το ζεστό νερό θα πρέπει να περιμένουμε τον Παπαληγούρα να ανάψει το θερμοσίφωνα;

Η κατάσταση είναι εξοργιστική. Η φυλακή Ναυπλίου δεν έχει μάτια κουζίνας για να μαγειρεύουν οι κρατούμενοι. Έτσι, αν κάποιος κρατούμενος χάνει τη διανομή φαγητού για κάποιο λόγο, θα μείνει νηστικός την υπόλοιπη μέρα. Την Κυριακή βράδυ νηστικοί μένουν όλοι οι κρατούμενοι, καθώς φαγητό δεν διανέμεται για δικό τους ανεξήγητο λόγο. Επίσης δεν επιτρέπεται φαγητό από το επισκεπτήριο. Επειδή δε μου αρέσει να κρύβομαι οφείλω να παραδεχτώ ότι η ποιότητα του φαγητού είναι καλή σε σχέση με άλλες φυλακές, αλλά τι όρεξη να έχεις για φαγητό όταν όλα είναι χάλια. Μιλάω για μικρά-μικρά πραγματάκια που συσσωρεύονται και δυσκολεύουν τη ζωή των κρατουμένων. Κι όλα αυτά που αναφέρω είναι τα στοιχειώδη. Τα αυτονόητα για όλες τις φυλακές. Όλα τα παραπάνω η επιτροπή κρατουμένων τα εξέθεσε στη συνάντηση με τη διεύθυνση της φυλακής που ακολούθησε την αποχή συσσιτίου. Όμως, περάσανέ σε 2η μοίρα, καθώς υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα βασικά θέματα: ιατρική περίθαλψη, απάνθρωπη συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων, ξυλοδαρμοί κρατουμένων.

Επίσης, στις άδειες και τις αναστολές. Έχουν σχεδόν απαγορευτεί στους κρατούμενους που κρατάνε μια αξιοπρεπή στάση και δεν έχουν υποδουλωθεί ακόμα. Ειδική μεταχείριση παρατηρείται στους μετανάστες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να βγάλουν σκαστή την ποινή τους.

Τα μεροκάματα; Πονεμένη ιστορία. 23άρια ενώ δουλεύεις σαν το σκυλί 31 μέρες. Το ποσοστό των κρατουμένων που απολαμβάνει το «ευεργέτημα» του νόμου είναι ΤΡΑΓΙΚΟ! Στην πτέρυγα Γ' που βρίσκομαι μεροκάματα δίνονται σε 10 από το σύνολο 110 κρατουμένων. Ανάλογο ποσοστό 10-15% υπάρχει και στις πτέρυγες Α' και Β'.

Όσο για τα πειθαρχικά παραπτώματα, μοιράζονται με μεγάλη ευκολία και χωρίς προειδοποίηση. Ούτε μία επίπληξη ή ακόμα ακόμα δύο μέρες στην απομόνωση. Κατευθείαν πόντους και στην καλύτερη περίπτωση εξάμηνο. Συνήθως είναι 1 χρόνο, ακόμα και δίχρονο. Κάτι που σημαίνει ότι απ' τη στιγμή που σου δίνουν πειθαρχικό, δεν μπορείς να κάνεις μεροκάματα, δεν δικαιούσαι άδεια αλλά ούτε και αναστολή. Στη φυλακή Ναυπλίου, ακόμα κι αν έχει λήξει το πειθαρχικό σου, 2-3 χρόνια μετά σου λένε πάλι όχι γιατί «έχεις περάσει πειθαρχικό και 15 πόντους»!!! Η αυθαιρεσία στο μεγαλείο της, ενώ λίγο-πολύ είναι γνωστό ότι μέχρι να συμπληρώσει 100 πόντους ο κρατούμενος δικαιούται και άδεια και αναστολή. Ακόμα κι αν έχει υποπέσει σε 3 πειθαρχικά παραπτώματα. Για όλα αυτά η απάντηση των φυλακών Ναυπλίου μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει: «Φταίει το υπουργείο»! Μα πως γίνεται σε κάποιες φυλακές να ισχύουν οι 100 πόντοι και εδώ να ισχύουν άλλα; Η δικαιολογία τους σκέτη ειρωνεία: «Εντάξει, τι να κάνουμε, έτσι είναι ο εσωτερικός κανονισμός της φυλακής». Λες και τους κανόνες τους φτιάξαμε εμείς οι κρατούμενοι. «Να τον αλλάξετε» ήταν η αυθόρμητη απάντηση της επιτροπής κρατουμένων μπροστά σ' αυτή την παράνοια, στέλνοντάς τους μία απειλητική προειδοποίηση: «Έχετε 10 μέρες προθεσμία να αλλάξετε τα πράγματα, είτε εσείς, είτε το υπουργείο, διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε πιο άγριες κινητοποιήσεις».

Σύντροφοι, η ομαδική αποχή συσσιτίου των φυλακών Ναυπλίου δεν είναι πυροτέχνημα. Είναι η συνέχεια κάποιων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε Κορυδαλλό, Τρίκαλα, Αλικαρνασσό, Κέρκυρα, Πάτρα, Μαλανδρίνο και Ανηλίκων. Οι φυλακές είναι ένα μεγάλο καζάνι που βράζει. Υπάρχουν αιτήματα που «καίνε» τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές όπως π.χ. 4/7 για υποθέσεις ναρκωτικών και αντιτρομοκρατικού νόμου, 3/7 για τις ποινές κάθειρξης, 2/7 για ποινές φυλάκισης, 1/7 άδειες για όλους. Επίσης μεροκάματα για όλους, κατάργηση των πειθαρχικών, μέγιστο χρόνο κράτησης χωρίς δίκη οι 6 μήνες, όχι στο καθεστώς εύκολης προφυλάκισης, όχι στις εξοντωτικές ποινές, όχι στις απελάσεις.

Κλείνοντας έχω να πω ότι είναι βαθιά πολιτικά για μένα να βάλω ένα λιθαράκι για τα δικαιώματα των κρατουμένων και να αγωνιστώ μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής, γιατί αυτό ακριβώς είναι η αρχή της ανθρώπινης ελευθερίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντρόφους που πραγματοποίησαν την πορεία στις 16/12 έξω από τη φυλακή και επίσης, θα ήθελα να πω σε κάποιους άλλους «φίλους» ας είναι λιγότερο αυστηροί μαζί μας καθώς σε κάποιες φυλακές το «υλικό» των κρατουμένων δεν προσφέρεται για περισσότερο άγριες κινήσεις με τις οποίες συμφωνώ και εγώ.

Σίγουρα τα παραπάνω αιτήματα τα γράψαμε σε μία κόλα χαρτί, όμως χωρίς τη δική σας βοήθεια δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν αυτά.
· Όταν στις 2/3/07 εισήλθαν δύο μακρυμάλληδες κρατούμενοι και η υπηρεσία της φυλακής απαίτησε να κόψουν τα μαλλιά τους…
· Όταν στις 2/3/07 κοινοποιήθηκαν στον G.BALA, που πρωτοστάτησε στη διαμαρτυρία και εμένα πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία είχαμε απολογηθεί το Δεκέμβριο…
· Όταν σήμερα 5/3/07 μας κόψανε τις τηλεκάρτες…
· Όταν σήμερα 5/3/07 κόψανε τη βοήθεια στους φτωχούς και η κοινωνική υπηρεσία της φυλακής τους είπε «να φροντίζατε όταν κλέβατε έξω, να είχατε και για μέσα...
· Όταν σήμερα 5/3/07 ξεκινήσανε οι μεταγωγές στους 85 που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία…

Όλα συνεχίζονται … Τιμή στο Νίκο Σίψα

ΦΩΤΙΑ-ΦΟΥΡΝΕΛΟ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ

Νίκος Κουνταρδάς
Φυλακές Ναυπλίου
5/3/07

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=667917