ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2007

Η 4ήμερη «εξέγερση των κολασμένων»

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ

ΑΜΦΙΣΣΑ

Στις 4 το απόγευμα, έπειτα από πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις των εισαγγελέων και των επικεφαλής των κρατουμένων στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, η τετραήμερη «εξέγερση των κολασμένων» έλαβε τέλος.

Κατάκοποι και οι 250 βαρυποινίτες εγκατέλειψαν την ταράτσα του κτιρίου και από την καταπακτή, επέστρεψαν ένας ένας στα κελιά τους, αφού πρώτα οι δεσμοφύλακες τους έκαναν εξονυχιστική σωματική έρευνα, μήπως και έπαιρναν μαζί τους κάποια από τα αιχμηρά αντικείμενα. Ανακουφισμένοι και οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν τα λεωφορεία και επέστρεψαν στην Αθήνα, για το «μέτωπο των Εξαρχείων».

Οι κρατούμενοι πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Πανούρη ότι κανείς τους δεν πρόκειται να υποστεί το παραμικρό για την εξέγερση. Εκτός από την κούραση οι εξεγερμένοι κρατούμενοι ήταν εξαντλημένοι από την έλλειψη νερού και τροφής, αλλά και από το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τις νυχτερινές ώρες. Αργά το απόγευμα τους δόθηκε και το βραδινό συσσίτιο και όλα δείχνουν ότι η ζωή στη φυλακή υψίστης ασφαλείας επιστρέφει στην καθημερινή ρουτίνα της.

Στο μεταξύ από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία του κρατουμένου Γ. Δημητράκη για τη βίαιη συμπεριφορά συγκεκριμένου σωφρονιστικού υπαλλήλου. Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μεταγωγή μικρού αριθμού κρατουμένων από το Μαλανδρίνο στο Δομοκό Φθιώτιδας, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να λειτουργεί κανονικά το εκεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με τη λήξη της εξεγέρσεως, έλαβε τέλος η επιχείρηση ευρείας κλίμακας που είχε εκδηλωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις δικαστικές φυλακές της χώρας».

«Η αμεσότητα των ενεργειών των αστυνομικών δυνάμεων, η τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αναλογικότητας απέτρεψαν σωματικές βλάβες, εγκλήματα κατά της ζωής και αποδράσεις. Η στάση των κρατουμένων σε όλες τις δικαστικές φυλακές της χώρας αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα στις νόμιμες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Να θυμίσουμε ότι η εξέγερση στις φυλακές του Μαλανδρίνου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την επίθεση σωφρονιστικού υπαλλήλου κατά του κρατουμένου Γ. Δημητράκη, αλλά ουσιαστικά τέθηκαν και πάλι χρόνια αιτήματα των κρατουμένων, όπως η μετατροπή των ισοβίων σε 12ετή κάθειρξη, η μετατροπή της κάθειρξης των 25 ετών σε κάθειρξη δέκα ετών και να αποφυλακίζονται οι κρατούμενοι με την έκτιση των 3/7 της ποινής τους.

Επίσης, ζητούν να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 18 μηνών, να καταργηθούν οι πειθαρχικές ποινές και να χορηγούνται ελεύθερα άδειες.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=29928508


ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.


Σε συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους εξεγερμένους κρατούμενους, καλεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Πληροφορίες από την «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» μιλούν για 400 μεταγωγές, για αποχή συσσιτίου στις Γ' και Δ' πτέρυγες του Κορυδαλλού... Αναφέρονται επίσης 40 μεταγωγές από Κέρκυρα, 150 από Τρίκαλα, 150 από Διαβατά και 150 από Λάρισα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=72709692