ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2007

«Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης»

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

«Οι κρατούμενοι έχουν δίκιο. Έχουν ζήσει στο σώμα τους την αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, μείωση των εξοντωτικών ποινών».

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εξεγερμένους κρατούμενους και καταγγέλλοντας κρούσματα βίας και εκδικητικών μεταγωγών.

Για βαρβαρότητα έκανε λόγο ο Γ. Μπανιάς, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης την ευθύνη καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζουν την απαράδεκτη κατάσταση με αναλγησία, επίδειξη βίας, υπεροψία και κυνισμό. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση επίσημη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τους τραυματίες από την επέμβαση των ΜΑΤ στις φυλακές.

Για συρρίκνωση των δικαιωμάτων κρατουμένων, και ιδιαίτερα των ανηλίκων, μίλησε η Κατ. Πούτου από τη ΜΚΟ Αρσις. Όπως είπε, δεν εφαρμόζεται καν ο σωφρονιστικός κώδικας, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που έχει προκηρύξει δύο μόνο οργανικές θέσεις επιστημονικού προσωπικού για όλες τις φυλακές. Την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης κατήγγειλε ο δικηγόρος Βασ. Παπαστεργίου. Την κατηγόρησε ότι αρνείται πεισματικά το διάλογο με τους κρατούμενους και επιστρατεύει τη μόνη γλώσσα που φαίνεται να γνωρίζει, αυτή της βίας και της καταστολής.

«Πιστεύει άραγε η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι τα προβλήματα των φυλακών μπορούν να απαντηθούν με την ωμή βία των ΜΑΤ, των κλομπ και των δακρυγόνων;», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία. Και ερωτά: Ποιος λογοδότησε για το θάνατο 4 ατόμων στο κελί 80, ποιος ευθύνεται για τις συνεχείς αυτοκτονίες και τα συνεχής περιστατικά βίας;

«Η Ελλάδα πλασαρίστηκε στις τρεις χώρες που εκδίδουν τις πιο αυστηρές αποφάσεις. Οι άλλες δύο ήταν η Τουρκία και η Αλβανία», επισήμανε η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός των φυλακών διπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενώ η χώρα μας έχει τους περισσότερους αλλοδαπούς αλλά και τους περισσότερους ανήλικους κρατούμενους από κάθε άλλη φυλακή ευρωπαϊκής χώρας!

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρενέβη και ο πρώην κρατούμενος στις φυλακές Γιώργος Καλαϊτζίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Γ. Δημητράκης, ο ξυλοδαρμός του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για την εξέγερση στο Μαλανδρίνο, βρισκόταν στις σκληρές αυτές φυλακές, αν και είναι ακόμη υπόδικος. Σε περίπτωση μάλιστα που του αποδοθούν ευθύνες για την εξέγερση και του ασκηθούν διώξεις, προειδοποίησε ότι «όποιος στοχοποιήσει το συγκεκριμένο κρατούμενο θα στοχοποιηθεί και ο ίδιος».

ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=4960028