ΑΡΧΕΙΟ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Ο 1ΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου
Ο 1ΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Το όνομά του Νικόλαος Μπαρδάκης. Ήταν μόλις 32 χρονών. «Κάτοικος» φυλακών Γρεβενών βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Μια «συνηθισμένη είδηση», δυστυχώς, σε μια συνηθισμένη τραγική πραγματικότητα. Ο Νικόλαος Μπαρδάκης είχε μεταχθεί στις φυλακές Πάτρας για δικαστική του υπόθεση. Επανήλθε στις φυλακές Γρεβενών την περασμένη Τρίτη, σε άσχημη, όπως ειπώθηκε, κατάσταση. Επειδή αρνήθηκε να περάσει από τις γνωστές εξευτελιστικές εξετάσεις τον τοποθέτησαν σε χώρο απομόνωσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε κωματώδη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Γρεβενών. Περιέργως, την επομένη στη μία το μεσημέρι πήρε εξιτήριο. Το πρωί της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός στο κελί του, αβοήθητος. Όταν έφτασαν για να τον παραλάβουν ήταν ήδη αργά.

Ο Ν. Μπαρδάκης επιβεβαιώνεται πως ήταν απεργός πείνας. Το «περιστατικό» αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο. Μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός, επίσης, στο κελί του ο Δημοσθένης Βουβάκης στις φυλακές Χίου.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω μιας τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης χιλιάδων κρατουμένων, πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση. Σε αρκετά «σωφρονιστικά καταστήματα» οι απεργοί πείνας δεν έχουν δει γιατρό, ενώ σε ορισμένες άλλες, γιατροί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους καθώς έχουν να κοιμηθούν πάνω από τρία 24ωρα.

Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια.

Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πληθαίνουν οι απεργοί πείνας που χάνουν τις αισθήσεις τους και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να απαντήσει άμεσα, πριν είναι αργά, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των κρατουμένων.

Ο πρωτοφανής αγώνας στις ελληνικές φυλακές συνεχίζεται. Το κίνημα αλληλεγγύης ολοένα και μεγαλώνει. Οι κρατούμενοι θα νικήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299