ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009
Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected] για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.


ΑΡΧΕΙΟ

Παρασκευή, 14 Νοέμβριος 2008

Φυλακές: μαζικές κινητοποιήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2008

Συσκότιση ο υπουργός - Μέχρι να γίνουν τα σκοτάδια φως οι κρατούμενοι

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε επιχείρηση υποβάθμισης των μαζικών κινητοποιήσεων των κρατουμένων έχει αποδυθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία για τους φυλακισμένους που συμμετέχουν στην αποχή συσσιτίου, αλλά αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των απεργών πείνας. Διαψεύδει ακόμη ότι υπήρξε θάνατος κρατουμένου από ασιτία ή απεργία πείνας, την ίδια στιγμή που η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων καταγγέλλει ότι ο 32χρονος Ν. Μπαρδάκης, έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών, είναι ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας.

Σύμφωνα με όσα διατείνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αποχή ακολουθεί φθίνουσα πορεία, καθώς οι κρατούμενοι που απέχουν από το συσσίτιο είναι 5.646 έναντι 6.499 που αριθμούσαν στις 10 Νοεμβρίου και η συμμετοχή στην αποχή δεν σημαίνει αυτομάτως συμμετοχή σε απεργία πείνας και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Ομως, τα στοιχεία που δίνει η Πρωτοβουλία, με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε δύο φορές ο αρμόδιος υπουργός Σωτ. Χατζηγάκης, εμφανίζουν εντελώς διαφορετική εικόνα. Με βάση την ενημέρωση από τις φυλακές, αυτή τη στιγμή 5.779 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα κάνουν απεργία πείνας, δεν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση και τα νοσοκομεία δεν δέχονται τους απεργούς ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια.

«Κάθε ώρα που περνάει», τονίζει η Πρωτοβουλία, «ολοένα και πληθαίνουν οι απεργοί πείνας που χάνουν τις αισθήσεις τους και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να απαντήσει άμεσα, πριν είναι αργά, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Ο πρωτοφανής αγώνας στις ελληνικές φυλακές συνεχίζεται. Το κίνημα αλληλεγγύης ολοένα και μεγαλώνει. Οι κρατούμενοι θα νικήσουν».

Σε κώμα

Ο άτυχος Ν. Μπαρδάκης μεταφέρθηκε στις 11 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Γρεβενών σε κωματώδη κατάσταση και την επομενη πήρε εξιτήριο. Το πρωί της 13ης Νοεμβρίου βρέθηκε νεκρός στο κελί του, μόνος και αβοήθητος.

«Ο κρατούμενος αυτός ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και είχε αρνηθεί τελευταία την ειδική ουρολογική εξέταση που του εζητήθη. Στο κελί του βρέθηκε κλειστό νάιλον σακουλάκι που περιείχε εντός άγνωστη ουσία (πιθανόν ναρκωτικά), το οποίο εξωτερικά έφερε ίχνη κοπράνων», είναι η επίσημη εκδοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ο Ν. Μπαρδάκης επιβεβαιώνεται πως ήταν απεργός πείνας», επιμένει η Πρωτοβουλία. «Το "περιστατικό" αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο. Μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός, επίσης στο κελί του, ο Δημοσθένης Βουβάκης στις φυλακές Χίου».

Ακόμη κι αν είναι ακριβή όσα υποστηρίζει το υπουργείο, ότι ο κρατούμενος δεν υπήρξε ποτέ απεργός πείνας και ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, οι ευθύνες του είναι τεράστιες διότι πλέον οι θάνατοι τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Οπως συνήθως συμβαίνει, ο Ν. Μπαρδάκης παρέμεινε στο νοσοκομείο λίγες μόλις ώρες και επέστρεψε άρον άρον στη φυλακή για να καταλήξει εκεί, χωρίς καμιά ιατρική φροντίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει ακόμη ότι υπήρξαν 18 ή 20 κρατούμενοι οι οποίοι έραψαν τα στόματά τους σε διάφορες φυλακές της χώρας. Οπως αναφέρει, στις φυλακές Τρικάλων ένας Κούρδος κρατούμενος ιρακινής καταγωγής χρησιμοποίησε κλωστή και βελόνα ράβοντας ένα μέρος του στόματός του, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα και τη χρηματική ποινή που του έχει επιδικαστεί με δικαστική απόφαση προκειμένου να αποφυλακιστεί. Σε συμπαράσταση, άλλοι δύο ομοεθνείς του προέβησαν σε ανάλογο εγχείρημα.

* Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κων. Γκλέτσο είχε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Φίλης, καθώς και το μέλος Κ. Παπαδάκης, με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στις φυλακές.

* Ενα απλό γραμματικό λάθος στο e-mail που λάβαμε άλλαξε το όνομα ενός μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής Κρατουμένων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας των πραγμάτων, το πλήρες, σωστό όνομά του είναι Αλέξανδρος Κόλα, κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων.

Ο ανταποκριτής μας από τη Θεσσαλονίκη Βασ. Παπαναστασούλης μεταδίδει: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης Φελλίου Γρεβενών βρήκαν νεκρό, χθες το πρωί, τον Ν. Μπαρδάκη μέσα σε θάλαμο υποδοχής νεοεισερχόμενων εγκλείστων, μετά τη μεταγωγή του από τις φυλακές της Πάτρας όπου οδηγήθηκε για να δικαστεί για παλαιότερη υπόθεσή του.

Λιποθυμία

Ο παθών επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα στις φυλακές Γρεβενών και ήταν υπό επιτήρηση επειδή κρίθηκε ύποπτος για χρήση και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης μάλιστα παρουσίασε χαμηλή πίεση και τάσεις λιποθυμίας και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και επέστρεψε σε καλύτερη κατάσταση την επόμενη μέρα.

«Αρνήθηκε να δώσει ούρα που χρησιμοποιούνται σε ναρκωτέστ και να προχωρήσει σε ελεγχόμενη αφόδευση ενώ η κλινική του εικόνα έδειχνε ότι έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών», σημείωσε ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών, Αντώνης Πανάγος, και επισήμανε ότι: «Το πρωί της Πέμπτης ο δεσμοφύλακας τον βρήκε νεκρό, γονατισμένο με τα χέρια στο πρόσωπο, ενώ είχε αφοδεύσει στο πάτωμα και στο κρεβάτι του όπου βρέθηκε και μία συσκευασία ηρωίνης με νάιλον περιτύλιγμα».

Περισσότερο φως στην υπόθεση θα ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή. Ο 32χρονος εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων για υποθέσεις ληστειών, κλοπών, ναρκωτικών και παλαιότερων καταδικαστικών αποφάσεων. *


Πορεία στο κέντρο της Αθήνας

«Αδέλφια μας κρατούμενοι, δεν είστε μόνοι... Η αλληλεγγύη μάς ενώνει...», «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά», «Από την Κρήτη ώς την Κομοτηνή, μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή», «Ακούστε το καλά, ανθρωποφύλακες, κάτω τα χέρια απ' τους αγωνιστές». Τα συνθήματα αλληλεγγύης στους κρατούμενους που φωνάχτηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας από περίπου 2.500 διαδηλωτές είχαν πάθος και παλμό. Πάνω από όλα όμως απέδειξαν ότι οι κρατούμενοι στον αγώνα τους, τη μεγαλύτερη απεργία πείνας όλων των εποχών, δεν είναι μόνοι.

Η πορεία, στην οποία είχαν καλέσει η Πρωτοβουλία Αναρχικών για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλες συλλογικότητες, ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα από το Πανεπιστήμιο με κεντρικό πανό «Στα κολαστήρια της δημοκρατίας η ζωή επιμένει... Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους των φυλακών» και, μέσω της οδού Πανεπιστημίου, πέρασε από την Ομόνοια, την 3ης Σεπτεμβρίου, τη Χαλκοκονδύλη και την Ακαδημίας, όπου και ολοκληρώθηκε. Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας πετάχτηκαν φυλλάδια αλληλεγγύης στους κρατουμένους.

* Αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με μολότοφ σε αυτοκίνητο της κρατικής τηλεόρασης, στην οδό Σόλωνος. Ο οδηγός βγήκε από το Ι.Χ., που υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Δεν τιμά κανέναν υπουργό να κρύβεται»
Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των κρατουμένων.

«Δεν τιμά κανέναν υπουργό το να κρύβεται πίσω από ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο που έχει ο ίδιος διορίσει. Το κίνημα των φυλακισμένων έχει με πολιτικούς όρους -που πηγάζουν από την οργάνωση και διεκδίκησή τους- θέσει τα αιτήματά του και επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια απόκριση σε αυτή τη σοβαρή κινητοποίηση. Χρειάζεται επειγόντως να συζητηθεί το σύνολο της ποινικής καταστολής, από την επιβολή των ποινών μέχρι τις συνθήκες κράτησης», είπε ο εγκληματολόγος Βασίλης Καρύδης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κοινής Δράσης Αλληλεγγύης στον αγώνα των φυλακισμένων, που συγκροτούν οι: Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΚΚΕ (μ-λ), Ανασύνταξη, ΝΑΡ, ΕΕΚ, ΣΕΚ.

Στη συνέντευξη, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κρατουμένους, απαίτησαν να αποδεχτεί ο υπουργός το αίτημα για συνάντηση με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εγκλείστων στον Κορυδαλλό και ενημέρωσαν για τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που προγραμματίζουν την ερχόμενη εβδομάδα, πανελλαδικά και στο εξωτερικό. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, επειδή δεν ικανοποιούν κανένα αίτημα των κρατουμένων και δήλωσαν ότι θα μεταβούν στις φυλακές, σε μια απόπειρα να σπάσουν το «άβατο» στα σωφρονιστικά καταστήματα.

*Στο πλευρό των κρατουμένων-απεργών πείνας βρίσκονται και οι Γιατροί του Κόσμου, που επισκέφτηκαν χθες τις Δικαστικές Φυλακές Χανίων όπου συνάντησαν διπλάσιους της χωρητικότητας κρατουμένους και ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

*Το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Ο Αγώνας», για τις λαϊκές κινητοποιήσεις της περιόδου 1973-'75 προβάλλει απόψε στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Αλληλεγγύης της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» στα Προπύλαια, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τιμώντας την εξέγερση του Νοέμβρη του '73 και την απεργία πείνας των φυλακισμένων.

ΙΩ.Σ.


Τα ίδια Χατζηγάκη μου...

Επιχειρώντας να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για ολιγωρία στο ζήτημα της κατάστασης των φυλακών, που του καταλογίζει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει την πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη νομοθετική του πρωτοβουλία.

Περιορίστηκε να επαναλάβει την απόφασή του για την αποφυλάκιση 1.500 ατόμων τις επόμενες ημέρες και την εφαρμογή προγράμματος μεθαδόνης σε ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα, «ώστε να μην καταρρακώνονται ψυχικά οι άνθρωποι που δεν είναι ένοχοι, αλλά άρρωστοι».

Το κυβερνητικό στέλεχος κάλεσε τους κρατούμενους να τον εμπιστευθούν και ζήτησε των αρωγή όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε εξωκοινοβουλετικούς παράγοντες να μην εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Πάντως, τόσο η Βέρα Νικολαΐδου (ΚΚΕ ) όσο και ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), στις ερωτήσεις των οποίων απάντησε ο υπουργός, τόνισαν ότι δεν υποκινούνται από τα κόμματα οι κρατούμενοι, αλλά και πως για την κατάσταση έχουν ευθύνες τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κ. Νικολαΐδου, αναφερόμενη στη συμφόρηση των φυλακών, είπε ότι κρατούνται άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για απλές διοικητικές παραβάσεις και ζήτησε τη λήψη μέτρων πρόληψης για τους ναρκομανείς, ώστε να μην καταλήγουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Ο κ. Κουράκης, από την πλευρά του, καταθέτοντας την άποψή του για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, σημείωσε ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος της αδικίας που έχουν υποστεί οι άνθρωποι αυτοί λόγω της σωφρονιστικής αυθαιρεσίας.

Α.Ν.Γ.


Σε απεργία οι 453 από τους 608 κρατούμενους

Από τους 608 κρατουμένους στις Φυλακές Διαβατών, οι 453 συμμετέχουν στην απεργία πείνας, ανάμεσά τους οι 12 ανήλικοι και 35 γυναίκες.

Την εικόνα αυτή διαπίστωσε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία επισκέφθηκε χθες το πρωί τις φυλακές, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Μανώλη Λαμτζίδη.

Ο διευθυντής των φυλακών, Κώστας Τσουρέλης, δεν επέτρεψε στα μέλη της αντιπροσωπείας να συναντηθούν με κρατουμένους.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=49825204,55618356,63647924,28219060,33684532