ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009
Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected] για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.


ΑΡΧΕΙΟ

Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρων Ελλάδας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης των κρατουμένων όλης της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: να τους συμπεριφέρεται η πολιτεία σαν ανθρώπους που τους στέρησε την ελευθερία τους για κάποιο αδίκημα και όχι σαν σκουπίδια.

Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματά τους και αγωνιούμε για την επίλυση τους, μια και ήδη έχουν κατέβει μαζικά σε απεργία πείνας. Ως νοσοκομειακοί γιατροί θέλουμε να καταγγείλουμε τη χρόνια αδιαφορία του κράτους για την υγεία των φυλακισμένων και να τονίσουμε ότι η πολιτική του είναι άκρως επιζήμια. Είναι πια καιρός να απολογηθεί για τα παρακάτω εγκλήματα:

1. Οι ασθενείς κρατούμενοι μεταφέρονται σαν ζώα προς σφαγή μέσα σε κλούβες, δεμένοι πισθάγκωνα, όταν πρέπει να εξετασθούν στο εφημερεύον νοσοκομείο. Γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν βαρέως πάσχοντες με χειροπέδες και με την παρουσία ένοπλων φρουρών κατά την εξέταση, κάτι που καταργεί το ιατρικό απόρρητο και διαλύει την ιδιαίτερη σχέση γιατρού-αρρώστου..

2. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα στα κελιά, είτε από τις επιπλοκές του στερητικού συνδρόμου, είτε από overdose.

3. Το κατ’ επίφαση «Νοσοκομείο» Φυλακών Κορυδαλλού είναι μια προέκταση της φυλακής με δεσμοφύλακες ντυμένους νοσοκόμους και με τραγική έλλειψη γιατρών. Αποτελεί ουσιαστικά μια αποθήκη ψυχών, όπου τα ψυχοφάρμακα χορηγούνται αφειδώς.

4. Οι κρατούμενοι-φορείς του AIDS είναι απομονωμένοι και στιγματισμένοι κατά παράβαση κάθε ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

5. Οι κρατούμενοι ΑΜΕΑ έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί και τους στερούνται κάθε βοήθεια. Ακόμη κι όταν υπάρχουν δωρεές από φορείς της κοινωνίας, τα αναπηρικά καροτσάκια δεν μπαίνουν στη φυλακή, ίσως γιατί θεωρούνται μέσο απόδρασης!!!

6. Οι χρόνιοι ασθενείς δεν τυγχάνουν ιατρικής παρακολούθησης με συνέπεια καρκινοπαθείς να αντιμετωπίζονται με tb Depon και να αφήνονται στην τύχη τους.

Θεωρούμε θετική την εξαγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ένταξη του Νοσοκομείου Φ. Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, αρκεί αυτό να μην μείνει στα χαρτιά και να στελεχωθεί επαρκώς με γιατρούς και νοσηλευτές.

Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά τον αγώνα των φυλακισμένων και θα σταθούμε στο πλευρό τους, όταν αυτό χρειαστεί.

ΟΕΝΓΕ
Νοέμβρης 2008

http://www.oenge.gr/index2.asp