ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009

Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected] για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Καταγγελία κρατουμένων φυλακές Γρεβενών

Γδύσου, σκύψε, βήξε
Πρωκτικός έλεγχος



Ο Ιωάννης Μάκης αναφέρει στην καταγγελία:

"Μπροστά σε εφτά, οχτώ υπαλλήλους, μου ζητήθηκε να γυρίσω, να σκύψω και να βήξω (γυμνός). Εγώ το αρνήθηκα, γιατί ένιωσα ότι προσβάλλεται και θίγεται η αξιοπρέπειά μου και με βάση τον σωφρονιστικό κώδικα (ένα από τα δικαιώματα των κρατουμένων είναι να αρνηθεί οτιδήποτε μειώνει και θίγει την προσωπικότητά του"


«Την 1η Δεκεμβρίου του 2009, ημέρα Τρίτη, με πήραν μεταγωγή από τη φυλακή για ένα δικαστήριο την ίδια μέρα. Και φυσικά ήταν το δικαστήριο να γίνει την ώρα που εγώ ήμουν καθοδόν μέσα στην κλούβα. Γυρίζοντας πίσω στις 3-12-2009 συνέβη το εξής περιστατικό στην έρευνα. Μπροστά σε εφτά, οχτώ υπαλλήλους, μου ζητήθηκε να γυρίσω, να σκύψω και να βήξω (γυμνός). Εγώ το αρνήθηκα, γιατί ένιωσα ότι προσβάλλεται και θίγεται η αξιοπρέπειά μου και με βάση τον σωφρονιστικό κώδικα (ένα από τα δικαιώματα των κρατουμένων είναι να αρνηθεί οτιδήποτε μειώνει και θίγει την προσωπικότητά του. Ως αποτέλεσμα αυτής της άρνησης ήταν να τον κλείσουν σε πειθαρχείο (ειδικό κελί) για πέντε μέρες και αν την πέμπτη μέρα δεν έπινε ένα μπουκάλι καθαρτικό, δεν τον έβγαζαν έξω με τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κρατούμενοι που ήρθαν μαζί του την ίδια μέρα, την αμέσως επόμενη τους έβγαλαν χωρίς να περάσουν ό,τι εγώ πέρασα. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να σκεφθώ κατάχρηση εξουσίας και διάκριση μεταξύ των κρατουμένων. Στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο ζήτησα να πάω στην τουαλέτα να κάνω την ανάγκη μου, κάτι που καταγράφεται στο βιβλίο των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι βάρδιας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας (με το έτσι θέλω - δεν γουστάρω) δεν το κατέγραψε, προσποιούμενος ό,τι δεν έκανα τίποτα και μετά από συζήτηση του τύπου «μήπως θέλεις να σου δώσω το όνομά μου, γιατί τι θα μου κάνεις;» με πολύ δηλαδή προκλητικό ύφος, μου έδωσε πάλι την εντύπωση ότι εδώ γίνεται κατάχρηση εξουσίας.
Την ίδια μέρα με υπεύθυνη δήλωση προς τον υπουργό, ξεκίνησα λευκή απεργία πείνας που σημαίνει δεν πίνω νερό, δεν τρώω φαγητό και στην υπεύθυνη δήλωση τόνιζα ότι το καθεστώς που επικρατεί εδώ στη στη φυλακή Γρεβενών είναι χουντικό. Στις 6 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, έκανα μια καινούρια υπεύθυνη δήλωση προς τον υπουργό, που αναφέρω ότι λόγω ότι με αναγκάζουν να κάνω κακό στον εαυτό μου, σταματάω τη λευκή απεργία πείνας και ζητώ να διεξαχθεί έρευνα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το καθεστώς που επικρατεί στη φυλακή.
Αποτέλεσμα αυτών των υπεύθυνων δηλώσεων, που δεν γνωρίζω αν ποτέ ήρθανε στα χέρια σας, ήταν να με περάσουν Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου και ημέρα Δευτέρα, λόγω του ότι στις υπεύθυνες δηλώσεις μου αναφέρω χουντικό το καθεστώς της φυλακής και με βάση την ψευδή αναφορά του κ. Πουλιαρέκου, υπαλλήλου της φυλακής, ο οποίος αναφέρει ότι έβρισα και απείλησα. Σας υπενθυμίζω ότι είναι ο ίδιος υπάλληλος που με το έτσι θέλω, δεν γουστάρω δεν έγραψε στο βιβλίο ότι ενεργήθηκα κανονικά την ώρα της ανάγκης μου.
Σεβαστέ κύριε υπουργέ, ένα κράτος θεωρείται δημοκρατικό όταν είναι κράτος δικαίου. Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε έτσι, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ένα κράτος δικαίου».

Με τιμή και σεβασμό Μάκης Ιωάννης


Ο άλλος κρατούμενος Γιώργος Δημητρίου αναφέρει για ανάλογο περιστατικό που συνέβη τον Μάρτιο του 2009:

"αρνήθηκα γιατί ένιωσα ότι θίγεται η αξιοπρέπειά μου. Ως αποτέλεσμα της άρνησής μου ήταν να με κλείσουν σε ειδικό κελί (πειθαρχείο) για πέντε ημέρες."


«Ερχόμενος από μεταγωγή από τη φυλακή Χανίων, στην εδώ φυλακή Γρεβενών, συνέβη το εξής περιστατικό στην έρευνα. Μπροστά σε πέντε, έξι υπαλλήλους μου ζητήθηκε να γυρίσω, να σκύψω και να βήξω γυμνός. Όπως ήταν φυσικό το αρνήθηκα γιατί ένιωσα ότι θίγεται η αξιοπρέπειά μου. Ως αποτέλεσμα της άρνησής μου ήταν να με κλείσουν σε ειδικό κελί (πειθαρχείο) για πέντε ημέρες. Την τρίτη ημέρα ενώ βρισκόμουν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση λόγω του ψύχους που επικρατούσε και της απεργίας πείνας που είχα ξεκινήσει προ τριών ημερών, με βάση ψευδή αναφορά του κ. ..... (σημ. «Εποχής» το όνομα του υπαλλήλου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) πέρασα Πειθαρχικό Συμβούλιο. Βγαίνοντας από το Συμβούλιο ρώτησα αν μπορώ να μπω στην αχτίνα και μου απάντησαν ότι θα γυρίσω εκεί που ήμουν, στο ψυγείο, (ειδικό κελί) όπως το αποκαλούν.
Κύριε υπουργέ, σας ανέφερα το παραπάνω περιστατικό, έτσι ώστε να έχετε γνώση για το καθεστώς που επικρατεί στη φυλακή Γρεβενών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει επαναληφθεί άλλες φορές πιο προκλητικά και με πιο χυδαίο τρόπο. Άλλες φορές με ξυλοδαρμούς και βίαιες πράξεις εναντίον μας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον εξευτελισμό και τη μείωση της προσωπικότητάς μας».


Με τιμή και σεβασμό
Γιώργος Δημητρίου