ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009

Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected] για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Απεργία Πείνας Φυλακές Γρεβενών

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
www.keli.gr
Δελτίο Τύπου
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Απεργία Πείνας Φυλακές Γρεβενών


Πάνω από 400 κρατούμενοι στις Φυλακές Γρεβενών συνεχίζουν για 6η ημέρα την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 11/01/10. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές κολαστήριο που ξεκίνησαν την λειτουργία τους μόλις το 2008.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών συμπεριφέρονται στους κρατούμενους χωρίς κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, δικαιώματα που σε καμία περίπτωση δεν χάνουν όντας κρατούμενοι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η απεργία ξεκίνησε λίγο μετά τις πρόσφατες καταγγελίες δύο κρατουμένων για τον εξευτελιστικό πρωκτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι κρατούμενοι σχεδόν μετά από κάθε «έξοδο» τους από την φυλακή, όπως όταν μεταφέρονται στο δικαστήριο ή για ιατρικούς λόγους. Στους δυο αυτούς κρατούμενους δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα που έχουν να αρνηθούν εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και επιπλέον «τιμωρήθηκαν» με απομόνωση. Η απάνθρωπη μεταχείρισή τους συνεχίζεται, καθώς αντιμετωπίζουν συνεχώς πειθαρχικές διώξεις, χωρίς επαρκής αιτιολόγηση και χωρίς το δικαίωμα τα προσφύγουν κατά της δίωξης αυτής.
Τα αιτήματα των κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών για άδειες, όπως προβλέπονται από το Σωφρονιστικό Κώδικα, είτε αγνοούνται είτε απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Φαινόμενα συνηθισμένα και σε άλλες φυλακές. Ήδη από τον Αύγουστο του 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη με Ειδική Έκθεση αναφέρθηκε στην προβληματική εφαρμογή του θεσμού των αδειών, όμως ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Οι βασικές ανάγκες των κρατουμένων δεν καλύπτονται και είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τα πάντα, κάτι που έχει τραγικές συνέπειες γιατί πολλοί δεν έχουν καμιά τέτοια δυνατότητα.
Οι κρατούμενοι έχουν καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματά τους στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι τώρα απάντηση. Η Πρωτοβουλία είναι σε συνεχή επαφή με κρατούμενους των Φυλακών Γρεβενών, που είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν επώνυμα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων
Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944361139, 6936514299, 210-3635667