ΑΡΧΕΙΟ

Τρίτη, 6 Φεβρουάριος 2007

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου και εκδήλωση

Η φυλακή είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας

Ο θάνατος του Ιρανού μετανάστη, τη Δευτέρα 05/02/2007, στα κρατητήρια –«πρόχειρες φυλακές» του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας αναδεικνύει για ακόμα μια φορά, και με τραγικό τρόπο, το εγκληματικό πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας αλλά και του δικαστικού της βραχίονα.

Η επί 9 μήνες, αυθαίρετη «προσωρινή κράτηση» των 3 διαδηλωτών για τα επεισόδια της πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και ο χαρακτηριστικός σαδισμός με τον οποίο πολιτική και κρατική εξουσία απάντησε στην συνεχιζόμενη απεργία πείνας των 2, αποτελεί μια πραγματική επίδειξη αυταρχισμού, αλλά και «σημεία των καιρών».

Καθημερινά η δικαστική και «σωφρονιστική» εξουσία, επιβάλλει εξευτελιστικούς όρους επιβίωσης στους κρατούμενους, τιμωρεί αμείλικτα όσους διαμαρτύρονται μέσα σε αυτά τα ανθρώπινα κολαστήρια, χτίζουν φυλακές μέσα στις φυλακές, εκπονούν σχέδια στρατωνισμού της κοινωνίας.

Επειδή όμως ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας καθρεφτίζεται και δοκιμάζεται στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές διαχειρίζονται «αυτούς που την απειλούν», στους φυλακισμένους και τις υπόλοιπες κοινωνικά «αποδιοπομπαίες ομάδες», αποτελεί ευθύνη όλων μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για όλους, και να αντιταχθούμε σε κάθε περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών με όλες μας τις δυνάμεις και τις ευαισθησίες.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007, στις 12, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60) με θέμα τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στις φυλακές και τα κρατητήρια. Θα μιλήσουν οι: Αφροδίτη Κουκουτσάκη (εγκληματολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννα Κούρτοβικ (δικηγόρος), Γ. Καλαϊτζίδης (πρώην κρατούμενος), Θεανώ Ποτήρη (μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων). Παρεμβαίνουν επίσης μέλη κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, συλλογικότητες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007, στις 7 μ.μ., στη Νομική Σχολή Αθήνας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - ενημέρωση για τις φυλακές. Θα μιλήσουν πρώην κρατούμενοι.