ΑΡΧΕΙΟ

Παρασκευή, 9 Φεβρουάριος 2007

Πρώην κρατούμενοι μιλούν για τις συνθήκες κράτησης

Εκδήλωση, Τρίτη 13/02/2007, 7μ.μ., Νομική Σχολή Αθήνας, 1ος όροφος, Α’ αμφιθέατρο

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, είναι μια νέα συλλογική προσπάθεια που αφορά, κυρίως, τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια και τις φυλακές. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μοναδικό, εδώ και χρόνια -κινηματικού τύπου- εγχείρημα. Η Πρωτοβουλία μας ξεκίνησε τα πρώτα βήματά της αμέσως μετά το τραγικό συμβάν με το κελί 80 στον Κορυδαλλό όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνθρωποι. Η εγκληματική αδιαφορία των ανθρωποφυλάκων, οι καταγγελίες κρατουμένων ότι στην πραγματικότητα τους έκαψαν, η αποκάλυψη ότι εκείνη την ημέρα, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις το νερό στον Κορυδαλλό ήταν κομμένο, έφερε στην επιφάνεια ότι εντός των φυλακών υπάρχουν και άλλες φυλακές, ότι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής, όταν πρόκειται για κρατούμενο, έχει ελάχιστη αξία.

Σήμερα, η Πρωτοβουλία μας, που απαρτίζεται από ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ανάμεσά τους εκπρόσωποι ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και άλλοι, έχει πετύχει ουσιαστική επικοινωνία με κρατούμενους σε πάνω από δέκα φυλακές της χώρας.

Τα μηνύματα από όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι περίπου τα ίδια. Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή, απίστευτος αυταρχισμός, διακρίσεις, καταστρατήγηση ευεργετικών διατάξεων των νόμων, περιορισμός των αδειών κ.λ.π.. Κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή 15 χρόνια και, ενώ δεν έχουν πειθαρχικά, -που συνήθως αποτελεί μια ικανή δικαιολογία για τη διεύθυνση των φυλακών-, δεν έχουν πάρει ποτέ άδεια. Τα πειθαρχεία και η απομόνωση είναι πάντα ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν ο κρατούμενος δεν πειθαρχεί στις επιταγές των ανθρωποφυλάκων. Σε ορισμένες φυλακές η τουαλέτα του κελιού δεν διαθέτει πόρτα, ενώ έχουμε καταγγελίες ότι σε συνθήκες απομόνωσης κρατούμενοι αναγκάζονται να αφοδεύουν στο χώρο κράτησης. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι σε αγροτικές φυλακές κρατούμενοι κοιμούνται σε χώρο χωρίς θέρμανση, με το νερό να πλημμυρίζει το κελί – αποθήκη. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και ζώα θα υπέφεραν να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η περιβόητη σωφρονιστική πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο από εκδίκηση, από εξόντωση των κρατουμένων.

Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ανοιχτή εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη, στις 7 μ.μ. στη Νομική σχολή, στο αμφιθέατρο 1 στον πρώτο όροφο, με ομιλητές πρώην κρατούμενους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ίδιους. Θα μιλήσει νεαρός μετανάστης, που βρέθηκε στη φυλακή για το μόνο λόγο ότι δεν διέθετε χαρτιά. Πρώην χρήστης, ο οποίος έζησε τον εφιάλτη του εγκλεισμού αντί της φροντίδας και της απεξάρτησης. Πρώην κρατούμενος που πέρασε από τις πιο σκληρές φυλακές και έζησε όλη τη φρίκη της απομόνωσης και της ανθρώπινης ταπείνωσης. Η Αγγελική Σωτηροπούλου που βρέθηκε στα δικά μας λευκά κελιά. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης που πρόσφατα απέκτησε την ελευθερία του και είναι σήμερα μαζί μας. Ο Λάζαρος Πετρομελίδης που βρέθηκε στη φυλακή ως αντιρρησίας συνείδησης. Επίσης, θα δοθεί ο λόγος σε επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τη φυλακή και τις συνθήκες κράτησης. Ανάμεσά τους, ο εγκληματολόγος Βασίλης Καρύδης, η πανεπιστημιακός Αφροδίτη Κουκουτσάκη, η δικηγόρος Γιάννα Κούτροβικ κ.ά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Λουκία Κοτρωνάκη 6972245791, Πάνος Λάμπρου 6944361139, Θεανώ Ποτήρη 6974942918, Αλεξία Τσούνη 6974461210.