ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 2 Ιούλιος 2007

Στο ίδιο κελί με τον θάνατο

TA NEA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης

λεζάντα φωτογραφίας: Οι φύλακες και τα συρματοπλέγματα κρατούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα τους κρατούμενους κι έξω από αυτές τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης


Στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, 90 κρατούμενοι πέθαναν. Ένας νεκρός, δηλαδή, κάθε τρεις ημέρες. Οι 20 από αυτούς βρέθηκαν απαγχονισμένοι, κυρίως μέσα στον χώρο του ψυχιατρείου της φυλακής. Άλλοι, όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι, μεταφέρθηκαν ήδη νεκροί από τις δικαστικές φυλακές στο νοσοκομείο για να χρεωθεί ο θάνατός τους εκεί και να μη διεξαχθεί ΕΔΕ εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έπρεπε να επιβλέπουν την κατάσταση στα κελιά και να προλαμβάνουν «περίεργους» θανάτους.

Σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και τα κρατητήρια, από τον περασμένο Ιούνιο, 250 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Για τις περισσότερες περιπτώσεις θανάτου η ιατρική γνωμάτευση ήταν καρμπόν: «Πνευμονικό οίδημα».

Ναρκωτικά

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών. Αναγνωρίζουν ότι στη φυλακή βρίσκονται τα πάντα: ηρωίνη, χασίς, κοκαΐνη, χάπια. Όλοι τους, όμως, δηλώνουν αθώοι και ανήξεροι για τη μεταφορά και την πώλησή τους σε έναν ελεγχόμενο χώρο, όπως θα έπρεπε να ήταν οι φυλακές.

Τα περισσότερα, πάντως, πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται από το νοσοκομείο των φυλακών αναγράφουν ως αιτία θανάτου το «πνευμονικό οίδημα». Περίεργη αιτία θανάτου για τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων και ειδικά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών κρατουμένων είναι τα 35 χρόνια, επισημαίνουν ιατροί του ιατρικού συλλόγου Πειραιά που επισκέφθηκαν πρόσφατα τις φυλακές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο θάνατος ενός 21χρονου τοξικομανούς συνοδεύτηκε από το γνωστό πιστοποιητικό «πνευμονικό οίδημα». Οι συγκρατούμενοί του λένε πως μεταφέρθηκε νεκρός από το κελί του στο νοσοκομείο. Ακόμα πιο περίεργος, όμως, ο τρόπος που πεθαίνουν κρατούμενοι στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε απαγχονισμένος 40χρονος τοξικομανής κρατούμενος. Βρισκόταν σε θάλαμο εντατικής θεραπείας γιατί παρουσίασε στερητικό σύνδρομο. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε γιατρός όλο το Σαββατοκύριακο κι ένας άνθρωπος- που θα έπρεπε να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση- αυτοκτόνησε. Μία εβδομάδα νωρίτερα, με τον ίδιο τρόπο, έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος ανιψιός του. «Οι θάνατοι στο ψυχιατρείο έχουν αυξηθεί μυστηριωδώς τον τελευταίο χρόνο», καταγγέλλει ο σωφρονιστικός υπάλληλος κ. Αντώνης Αραβαντινός, που επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Τη μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί στο ψυχιατρείο είχε επισημάνει σε πρόσφατο πόρισμα-φωτιά ειδική επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς της διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων ψυχιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπού ειδικευμένου προσωπικού, ώστε να στελεχώσουν ένα ψυχιατρικό τμήμα όλο το 24ωρο. Υπηρετεί μόλις ένας μόνιμος ψυχίατρος και τέσσερις συμβασιούχοι κατ΄ επίσκεψη δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, ένας ειδικευμένος νοσηλευτής και τέσσερις φύλακες που εκτελούν χρέη νοσηλευτή! Και κανένας ψυχολόγος», κατέγραψαν στο πόρισμα τους οι γιατροί.

Οι γυναικείες φυλακές

Ακόμη πιο τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο της κεντρικής γυναικείας φυλακής. Εκεί η ειδική επιτροπή δεν βρήκε αναρρωτήριο και τα κρεβάτια που υπήρχαν για τη νοσηλεία των ασθενών δεν διέθεταν ούτε στρώματα. «Ουσιαστικά πρόκειται για χώρους που μας παρκάρουν μέχρι να πεθάνουμε», λένε κρατούμενοι του Κορυδαλλού. Χρέη νοσηλευτών εκτελούν οι ίδιοι, όπως επιβεβαιώνει και το πόρισμα της επιτροπής. Ίδια κατάσταση και στη δικαστική φυλακή, όπου επιλεγμένοι κρατούμενοι από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κάνουν τους γιατρούς και τους νοσοκόμους!

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070702&nid=5125367&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876


ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ

λεζάντα φωτογραφίας: Ναρκωτικά, περίεργοι θάνατοι, απαγχονισμοί. Το εξπρές του μεσονυκτίου σφυρίζει και στις ελληνικές φυλακές


«ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και το ψυχιατρείο κρατουμένων λειτουργούν χωρίς καν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, με υποδομές πεπαλαιωμένες και με τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό», περιγράφει το πόρισμα- καταπέλτης.

Ασθενείς που πάσχουν από ΑΙDS και φυματίωση αργοπεθαίνουν αβοήθητοι μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Κρατούμενοι που πάσχουν από καρκίνο, επίσης έχουν αφεθεί αβοήθητοι πάνω σε ένα κρεβάτι, το οποίο πολλές φορές δεν έχει καν στρώμα! Το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο, όπως καταγράφει το πόρισμα- φωτιά της ειδικής επιτροπής. Επιπλέον, οι εφημερεύοντες ιατροί, όπως παραδέχεται και η διοίκηση του νοσοκομείου, είναι κυρίως ειδικευόμενοι. Επτά κρατούμενοι του Κορυδαλλού που βρίσκονται σε απεργία πείνας, μόνοι τους προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας ζαχαρόνερο και ανακατεύοντας νερό με αλάτι.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070702&nid=5125382&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876