ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΘΗNΑ 24/2 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008-2009
Στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected] για να υπογράψεις κι εσύ το ακόλουθο κείμενο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.


ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 2 Ιούλιος 2007

Φυλακές Δομοκού - Κρατούμενοι: Ασκήσεις τρομοκρατίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κ.ΚΑΤ.

Για «άσκηση τρομοκρατίας» σε βάρος τους, με αποκορύφωμα την εισβολή σε κελί, το ψάξιμο ατομικών αντικειμένων και τελικά την καταστροφή επιστολής-καταγγελίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορούν τη διεύθυνση των φυλακών Δομοκού κρατούμενοι της πτέρυγας Δ2.


Σε επικοινωνία που είχαν χθες με την «Ε», κρατούμενοι -τα στοιχεία των οποίων είναι στην κατοχή της εφημερίδας- καταγγέλλουν τον διευθυντή της νεοσύστατης «σύγχρονης φυλακής Δομοκού» για αυθαίρετες ενέργειες και παράλληλα μιλούν για τρομερές ελλείψεις της φυλακής που καθιστούν προβληματική την επιβίωσή τους. «Είχαμε συντάξει μία επιστολή προς τον υπεύθυνο των σωφρονιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα παράπονά μας, την οποία υπέγραφαν 60 κρατούμενοι. Η επιστολή φυλασσόταν στα προσωπικά αντικείμενα κρατουμένου, αλλά με το έτσι θέλω «μπούκαραν» στο κελί του, τα έψαξαν και την πήραν», καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, που μιλούν επίσης για «κατατρομοκράτηση όσων υπέγραφαν».

Ακόμη καταγγέλλουν τους υπεύθυνους για «τσιγκουνιά» στο φαγητό με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και για κακοτεχνίες των εγκαταστάσεων, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Τόσο καιρό εδώ, κι ακόμη και το καθιερωμένο γλυκό της Κυριακής μάς το έχουν δώσει μία φορά, ενώ στις τουαλέτες πέφτουν τα ντουβάρια», λένε οι κρατούμενοι.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν συντάξει νέα επιστολή-καταγγελία, που απευθύνεται αυτή τη φορά προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία μιλούν για «φόβο και ανασφάλεια».

«Ελπίζουμε να προλάβουμε να τη στείλουμε και να μη χαθεί κι αυτή», είπαν στην «Ε».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=86331444