ΑΡΧΕΙΟ

 

Κυριακή, 9 Δεκέμβριος 2007

Ο εφιάλτης της λογοκρισίας ξαναχτυπά - Φίμωση εφημερίδας και επίθεση εναντίον κρατουμένου

 

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου γύρω στις 12:30 το μεσημέρι ομάδα από 15 περίπου δεσμοφύλακες όρμηξε στον θάλαμο του Νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου νοσηλεύεται ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και άλλοι δύο συγκρατούμενοί του και τους πέταξαν στο προαύλιο. Σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου, αφού του έκαναν σωματικό έλεγχο, κατάσχεσαν όσα αντίτυπα της εφημερίδας «Το Κελί» είχε, ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., της Α.Κ.Ο.Α. και οποιοδήποτε έντυπο πολιτικού περιεχόμενου. Επίσης φωτογράφισαν το προσωπικό του ημερολόγιο και γράμματα των παιδιών του.

Όταν ο Γεωργιάδης ζήτησε να του δώσουν μια έκθεση κατασχέσεως, οι ανθρωποφύλακες αρνήθηκαν αφού την εντολή κατάσχεσης την έδωσε η διευθύντρια του Νοσοκομείου προκειμένου να απομακρυνθούν τα «απαγορευμένα και τρομοκρατικά κείμενα» από τη φυλακή. Ο Γεωργιάδης κατέθεσε μήνυση για την αναίτια και αδικαιολόγητη καταπάτηση των δικαιωμάτων του στο Συμβούλιο Έκτισης των Ποινών.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει τέτοιες πράξεις που αποδεικνύουν ότι οι κρατούμενοι είναι έρμαια των διαθέσεων της διεύθυνσης και του σωφρονιστικού προσωπικού. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας ορίζει ότι μόνο το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία περιορίζεται και κανένα άλλο και ότι οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους (αρ.4 Ν 2776/99). Είναι αναντίρρητο και κατοχυρωμένο δικαίωμα των κρατουμένων να ενημερώνονται από όποιο μέσο επιθυμούν (αρ.37) και να έχουν αλληλογραφία με όποιον επιθυμούν χωρίς λογοκρισία. Ωστόσο χωρίς νομική βάση οι περισσότερες φυλακές της χώρας ’ποινικοποίησαν’ «Το Κελί» και απαγόρευσαν τη διακίνησή του στη φυλακή.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή των κατασχεθέντων στον Π. Γεωργιάδη και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία της εφημερίδας «Το Κελί» σε όλες τις φυλακές γιατί είναι δικαίωμά όλων των κρατουμένων η ενημέρωση.

Καλούμε δημοσιογράφους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης των κρατουμένων.