ΑΡΧΕΙΟ

 

Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2007

Τα κελιά της βαρβαρότητας

 

Σοβαρότατες καταγγελίες κρατουμένων

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ καταγγέλλουν Διευθύνσεις φυλακών και υπουργείο για απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Λεζάντα φωτογραφίας: Αξιοπρέπεια, ελευθερία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν οι έγκλειστοι στα καταστήματα κράτησης

Σοβαρότατες καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων -ιδίως όσων πρωταγωνίστησαν στις τελευταίες εξεγέρσεις των φυλακών- με άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους έρχονται καθημερινά στο φως, αποδεικνύοντας όσα απάνθρωπα και απαράδεκτα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Στην πρώτη καταγγελία, για την οποία απαιτείται παρέμβαση εισαγγελέα, πρώην κρατούμενοι των φυλακών μιλούν για απόπειρα φυσικής, ψυχολογικής και ηθικής εξόντωσης του Β. Πάλλη, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορίνθου.

Οπως αναφέρεται στην επώνυμη καταγγελία, με το που μεταφέρθηκε στην Κόρινθο ο συγκεκριμένος κρατούμενος, ξεκίνησαν μεθοδεύσεις από σωφρονιστικούς, οι οποίοι φέρονται να παρακίνησαν κρατούμενο να μαζέψει άλλους 20 για να ξυλοκοπήσουν τον Β. Πάλλη. Ο κρατούμενος αρνήθηκε και ενημέρωσε το παρ' ολίγον θύμα.

Στις 4 Δεκεμβρίου -σύμφωνα με την καταγγελία- οι κρατούμενοι στην Κόρινθο εξεγέρθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες (κρεβάτια, στρώματα). Το αίτημά τους ικανοποιήθηκε, όμως η διεύθυνση, όπως καταγγέλλουν, απάντησε με απροκάλυπτη βαρβαρότητα. Στις 7/12, ο Πάλλης ξυλοπήθηκε άγρια από σωφρονιστικούς, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο πειθαρχείο.

Στις 8/12, το Δικαστήριο Κορίνθου, που είχε αποκλειστεί από δεκάδες αστυνομικούς, τον καταδίκασε σε 14 μήνες για «απειλή αρχιφύλακα». Τότε, οδηγήθηκε πάλι στο πειθαρχείο, όπου και κρατείται μέχρι σήμερα.

Οι καταγγελίες

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο αγωνιστής κρατούμενος Β. Πάλλης από τις διευθύνσεις των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης (μεταγωγές, ξυλοδαρμοί, καταδίκες, πειθαρχικά), είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλοι οι κρατούμενοι που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια και ελευθερία, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενάντια στη σωφρονιστική βαρβαρότητα και αυθαιρεσία, πληρώνεται πολύ ακριβά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε απαθείς θεατές των καθημερινών εγκλημάτων του απάνθρωπου συστήματος των φυλακών», καταλήγουν οι καταγγέλλοντες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους κρατουμένους.

Την καταγγελία υπογράφουν οι: Χρήστος Κυριακού, Γιώργος Καλαϊτζίδης, Κώστας Καλαρέμας, Παναγιώτης Ασπιώτης, Νίκος Κουνταρδάς, Γιώργος Τσόλκας, Πέτρος Καρασαρίνης, Ταράσιος Ζαντορόσνι, Τίμο Μπέρεντ, Γιάννης Ξύδας, Θωμάς Φουρλής, Αργύρης Μουρατίδης.

Αλλά και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει ότι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, ομάδα από 15 περίπου δεσμοφύλακες όρμησε στον θάλαμο του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, όπου νοσηλεύονται ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και άλλοι δύο συγκρατούμενοί του, και τους πέταξαν στο προαύλιο.

Σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του Γεωργιάδη, αφού του έκαναν σωματικό έλεγχο, κατέσχεσαν όσα αντίτυπα της εφημερίδας «Το Κελί» είχε, ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΚΟΑ και οποιοδήποτε έντυπο πολιτικού περιεχομένου. Επίσης, φωτογράφισαν το προσωπικό του ημερολόγιο και γράμματα των παιδιών του.

Οταν εκείνος ζήτησε να του δώσουν μια έκθεση κατασχέσεως, οι υπάλληλοι αρνήθηκαν, αφού την εντολή κατάσχεσης την έδωσε η διευθύντρια του νοσοκομείου, προκειμένου να απομακρυνθούν τα «απαγορευμένα και τρομοκρατικά κείμενα» από τη φυλακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/12/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=10.12.2007,id=15642112