ΑΡΧΕΙΟ

Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2007

«Εκδικούνται όσους διαμαρτύρονται»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/12/2007

ΧΡΗ.ΖΕ

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Προκλητική χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στον ισχυρισμό του κρατούμενου Παν. Γεωργιάδη ότι διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Το πειθαρχικό συμβούλιο του νοσοκομείου των φυλακών επέβαλε στον Γεωργιάδη στέρηση επί ένα εξάμηνο της δυνατότητας συμμετοχής του σε εργασία ή σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης. Αιτία, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του υπουργείου, ήταν 5 έντυπα με τίτλο «Το κελί», που εκδίδει η Πρωτοβουλία και τα οποία ανέφεραν ότι «Η δημοκρατία εκδικείται τους φυλακισμένους που εξεγείρονται». Ο κρατούμενος τιμωρήθηκε επίσης γιατί στην ίδια έρευνα βρέθηκαν ακόμη ποσότητες φρυγανιών και μαρμελάδας, ενώ ο κρατούμενος ήταν απεργός πείνας!

«Η συμπεριφορά των ανθρωποφυλάκων δεν θα ήταν ποτέ τόσο ανεξέλεγκτη αν δεν είχε την κάλυψη (μήπως και τις οδηγίες;) του υπουργείου Δικαιοσύνης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το πόσο εύκολα ενεργοποιείται ο νόμος για να καταργηθούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κρατουμένων. Και όταν η τήρηση αυτών γίνεται αντικείμενο διεκδικήσεων, η απάντηση είναι οι τιμωρητικές μεταγωγές, οι πειθαρχικές ποινές, οι ξυλοδαρμοί, ο διασυρμός», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ο κρατούμενος δεν διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, μιας και το κόμμα που υποστηρίζει (ΣΥΡΙΖΑ), και φυλλάδια του οποίου βρέθηκαν στο κελί του, είναι νόμιμο και εκπροσωπείται στη Βουλή. Θεωρεί όμως, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, παράνομα και άρα απαγορευμένα τα έντυπα της Πρωτοβουλίας, με το σκεπτικό ότι διεγείρουν τους κρατουμένους σε απείθεια!

Στην ανακοίνωση-απάντηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των κρατουμένων δεν περιλαμβάνει μόνο τον ημερήσιο Τύπο αλλά οποιοδήποτε έντυπο, εφημερίδα, περιοδικό, βιβλίο ο κρατούμενος επιθυμεί.

Η επίκληση διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού των φυλακών δεν μπορεί να καταργήσει όσα προβλέπουν ο σωφρονιστικός κώδικας και το Σύνταγμα για τα δικαιώματα των κρατουμένων, υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της και καταλήγει:

«Επομένως, ο λόγος που απαγορεύεται η κυκλοφορία του "Κελιού" στις φυλακές δεν μπορεί να είναι παρά γιατί συμφέρει να κρατούνται πειθαρχημένοι οι κρατούμενοι και να μένουν σε άγνοια σχετικά με τα δικαιώματά τους».