ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008

Για να υπογράψεις στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected]

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Κείμενο συλλογής υπογραφών

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.


ΑΡΧΕΙΟ

Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2008

«Πέθανε αβοήθητη στις φυλακές Κορυδαλλού»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

Καταγγελίες συγκρατουμένων

Β.ΦΩΤ.

Την τελευταία της πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο στις φυλακές Κορυδαλλού 40χρονη, που είχε καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Η άτυχη γυναίκα, που ήταν χρήστης ναρκωτικών, μετά την καταδίκη της οδηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στον Κορυδαλλό και όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κρατούνταν σε ειδικό κελί μαζί με άλλες πέντε συγκρατούμενές της, επίσης εξαρτημένες. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου, στις 7 του ίδιου μήνα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών αλλά δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή στο κελί της από αναρρόφηση τροφών.

Ωστόσο, καταγγελίες συγκρατουμένων της αναφέρουν ότι από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού της οδηγήθηκε στην απομόνωση των φυλακών και ουσιαστικά πέθανε αβοήθητη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ενώ η 40χρονη ήταν χρήστης ναρκωτικών δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο αλλά επέστρεψε στο κελί της για να πεθάνει εκεί, χωρίς να έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ο θάνατος της τοξικομανούς -είναι ο πρώτος για το 2008- συμπίπτει με τη δημοσίευση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές που διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υγιειονομική περίθαλψη αλλά και περιστατικά ξυλοδαρμών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι «έλαβε υπ' όψιν της με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις της Επιτροπής και πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε θα φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=56782184