ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008

Για να υπογράψεις στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο [email protected]

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

Κείμενο συλλογής υπογραφών

Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.


ΑΡΧΕΙΟ

Πέμπτη, 8 Μάϊος 2008

«Επτά παιδιά σε ένα κελί»

TA NEA
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2008
Απάνθρωπη η φυλακή λέει 17χρονος που πέρασε 15 μήνες κρατούμενος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου [email protected]


ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
«Στον Αυλώνα έβλεπες ακόμα και κρατούμενους να κοιμούνται στο πάτωμα. Τα ναρκωτικά εκεί μέσα κυκλοφορούσαν με το κιλό»

▅ «Η κατάσταση στον Αυλώνα είναι αφόρητη. Άνθρωποι κοιμούνταν στο πάτωμα και τα ναρκωτικά τα έβρισκες με το κιλό», λέει ο 23χρονος σήμερα Νασίμ Μοχαμέντι

«Πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού για να ζητήσω άσυλο. Με κράτησαν μέσα και με χτύπησαν. Την επόμενη μέρα ήμουν ψυχολογικά άρρωστος και βαριά χτυπημένος. Με πήγαν στο δικαστήριο. Η φυλακή ήταν η επόμενη τιμωρία μου. Στον Αυλώνα ήταν απάνθρωπα. Δεν διορθώνονται εκεί οι άνθρωποι».

O 23χρονος σήμερα Αφγανός Νασίμ Μοχαμέντι προσπαθούσε επί χρόνια να εισέλθει στην Ελλάδα, στα 18 του χρόνια. Παρά τις αντιξοότητες, «δύο φορές με έπιασαν στον δρόμο», την τρίτη φορά κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. «Στοιβαγμένος σε ένα φορτηγό με άλλα 250 άτομα ξεκίνησα από τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ για να φτάσω στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί πήγα στη Σμύρνη και με πλωτή βάρκα με αρκετούς ακόμα μετανάστες κατέληξα στη Μυτιλήνη».

Ο Νασίμ μπαίνοντας στην Ελλάδα πίστευε πως είχε φτάσει στη Γη της Επαγγελίας. Αντ΄ αυτού βίωσε τη βαναυσότητα. Χωρίς δικηγόρο και μεταφραστή, μία μέρα μετά τη σύλληψή του στα τέλη του 2003 και βαρύτατα- όπως καταγγέλλει- κακοποιημένος στο Τμήμα του Κολωνού οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες. «Η δίκη μου δεν κράτησε περισσότερο από 3 λεπτά. Η ετυμηγορία ήταν τέσσερις μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ», σημειώνει ο Νασίμ. Στη συνέχεια ο 18χρονος- τότε- οδηγήθηκε στις Φυλακές Αυλώνα, στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, χωρίς να γνωρίζει καν τον λόγο της καταδίκης του. Αυτό το έμαθε δύο μήνες αργότερα. «Όταν μάλιστα ρώτησα τον γραμματέα των φυλακών γιατί είμαι μέσα, μου είπε: “Εδώ έχεις κάπου να μείνεις. Τι θες τώρα;”».

Εκδίκηση αντί σωφρονισμού

Στις Φυλακές Αυλώνα όπου κρατήθηκε 15 μήνες- δεν είχε να πληρώσει το πρόστιμο και η ποινή αυξήθηκε- αντί για τον σωφρονισμό γνώρισε την εκδίκηση. Οι συνθήκες όπως λέει ήταν τριτοκοσμικές. «Σε κάποια κελιά κοιμόμασταν ακόμα και εφτά άτομα μαζί. Έβλεπες κρατούμενους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα. Τα ναρκωτικά εκεί μέσα κυκλοφορούσαν με το κιλό. Δεν είχα ρούχα, δεν είχα λεφτά να αγοράσω κάτι από το κυλικείο», λέει ο Νασίμ. Αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι έναν Κούρδο φίλο που έφτασε στο σημείο να κρεμαστεί στα μαγειρεία των φυλακών.

Σήμερα ο Νασίμ απασχολείται με την εμπορία ξύλου, μαθαίνει ελληνικά- που πλέον τα μιλάει με μεγάλη ευφράδεια- και ασχολείται με τη φωτογραφία. Μα πάνω απ΄ όλα προσπαθεί να ξεχάσει όσα έχει ζήσει μέχρι στιγμής. «Και όμως νιώθω τυχερός, αφού με βοήθησε αρκετός κόσμος στην προσπάθειά μου. Ένας φίλος μου Έλληνας μάλιστα βοήθησε στην αποφυλάκισή μου, αφού έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βρεθεί ο φάκελός μου που είχε χαθεί μέσα στη φυλακή», λέει ο Νασίμ.

http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080508&nid=8428772&sn=&spid=876

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
«Όχι πια παιδιά σε φυλακές»


«ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ μέσα σε κελί. Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων χθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρωτοβουλία διεκδικεί την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο. «Ο εγκλεισμός στη φυλακή αποτελεί την τελική κατάληξη ενός κοινωνικού αποκλεισμού που έχει ξεκινήσει από πριν», σημείωσε ο νομικός κ. Β. Καρύδης και συμπλήρωσε πως «σε ένα αφύσικο περιβάλλον, όπως αυτό της φυλακής, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν ομαλές συνθήκες. Είναι σχήμα οξύμωρο. Ο θεσμός των φυλακών ανηλίκων πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει καταργηθεί και η θανατική ποινή».

«Η δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσα στις φυλακές είναι εξαιρετικά δύσκολη, η σύνδεση με την κοινότητα δεν υπάρχει, οι υγειονομικές παροχές είναι κάκιστες, οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ενώ οι κρατούμενοι δεν έχουν ενημέρωση για τα δικαιώματά τους», ανέφερε η κ. Ματίνα Πούλου από τον Συνήγορο του Παιδιού. Περίπου το 60% των νεαρών που βρίσκονται στις φυλακές ανηλίκων της χώρας κρατείται για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, το 30% για ναρκωτικά, ενώ ελάχιστοι είναι οι νέοι που βρίσκονται στη φυλακή για ληστείες και ανθρωποκτονίες.

http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080508&nid=8428781&sn=&spid=876