ΑΡΧΕΙΟ

 

Κυριακή, 30 Απρίλιος 2006

Το μυστήριο του φλεγόμενου κελιού 80

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την καθυστερημένη επέμβασή τους

* Εντός των προσεχών ημερών θα παραδοθεί το πόρισμα για τις συνθήκες υπό τις οποίες απανθρακώθηκαν τέσσερις κρατούμενοι στον Κορυδαλλό

K. ΧΑΤΖΙΔΗΣ

«Λίγα λεπτά μετά τις 12 το βράδυ άκουσα τους κρατουμένους να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται, να χτυπούν τις πόρτες και να προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο. Δεν μπορούσα όμως από τη θέση όπου βρισκόμουν να αντιληφθώ τον λόγο της διαμαρτυρίας τους. Δεν γνωρίζω γιατί οι υπάλληλοι της Δ´ Πτέρυγας επενέβησαν στο κελί 80 ύστερα από ένα τέταρτο». H μαρτυρία υπαλλήλου των φυλακών Κορυδαλλού προς «Το Βήμα» είναι αποκαλυπτική. Υπογραμμίζει την ανεξήγητη αδιαφορία και αμέλεια που επέδειξαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Δ´ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού τα μεσάνυχτα της 30ής Απριλίου όταν έπειτα από πυρκαϊά που εκδηλώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο κελί 80 βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις κρατούμενοι. Έναν μήνα μετά το πρωτοφανές στα χρονικά περιστατικό, το κενό των 15 κρίσιμων λεπτών δεν έχει ακόμη καλυφθεί. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εισαγγελικών λειτουργών που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Πώς γίνεται ο σωφρονιστικός υπάλληλος κ. Γιώργος Ντελάκης, ο οποίος είχε βάρδια στη Δ´ Πτέρυγα, να άκουσε με δραματική καθυστέρηση τις κραυγές αγωνίας δεκάδων κρατουμένων που καλούσαν σε βοήθεια μετά την εκδήλωση της πυρκαϊάς στο κελί 80 που βρίσκεται στον πρώτο όροφο; Το ερώτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη η χωροταξία της Δ´ Πτέρυγας και η θέση του εν λόγω σωφρονιστικού υπαλλήλου την κρίσιμη ώρα.

Για δύο ημέρες οι έγκλειστοι των φυλακών Κορυδαλλού απείχαν από το συσσίτιο εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο των τεσσάρων συγκρατουμένων τους. H αντίδρασή τους ωστόσο δεν προκάλεσε ανησυχία στους υπευθύνους των φυλακών Κορυδαλλού - κάθε άλλο μάλιστα. H συγκέντρωση όλων των κρατουμένων στον προαύλιο χώρο τούς έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξονυχιστικό έλεγχο σε ένα προς ένα τα κελιά. Όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού, τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν θύμιζαν ένα απέραντο αυτοσχέδιο οπλοστάσιο, το οποίο περιελάμβανε ακόμη και γάντζο με το σχοινί διαφυγής.

Όπως ο ίδιος ο κ. Γ. Ντελάκης έχει καταθέσει, είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 30ής Μαρτίου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ελέγχου, βρισκόταν στον δεύτερο όροφο της Δ´ Πτέρυγας. «Φθάνοντας στο κελί 120 ειδοποιούμαι από τους κρατουμένους ότι υπάρχει φωτιά σε ένα κελί του πρώτου ορόφου» αναφέρει στην κατάθεσή του ο Γ. Ντελάκης. Πού βρίσκεται το κελί 120; Ακριβώς πάνω από το φλεγόμενο κελί 80! Στο καιόμενο κελί ο δεσμοφύλακας έφθασε 24 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, αφού προηγουμένως ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου τον υπαρχιφύλακα κ. Νίκο Μαντζουράνη. Εκεί ο υπαρχιφύλακας δοκίμασε να ανοίξει το κελί 80. «Με το που άνοιξα την πόρτα πετάχθηκαν φλόγες από το κελί» υπογραμμίζει στην κατάθεσή του ο N. Μαντζουράνης. «H ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Το μόνο που μπόρεσα να διακρίνω ήταν οι πολλές εστίες φωτιάς τις οποίες προσπαθήσαμε να κατασβέσουμε». Στο έργο της κατάσβεσης μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν και οι κρατούμενοι τεσσάρων γειτονικών κελιών.

Την ίδια στιγμή κατέφθασε στο κελί 80 ο εφημερεύων γιατρός των φυλακών κ. Νίκος Μανιάκος. H εικόνα που είδε ήταν αποκαρδιωτική. «Δύο κρατούμενοι ήταν απανθρακωμένοι στο επάνω κρεβάτι, απέναντι από την είσοδο του κελιού. Ένας άλλος κρατούμενος με εγκαύματα τρίτου βαθμού σε όλο του το σώμα, με ταχύπνοια και χωρίς καμία αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα βρισκόταν καθιστός στο ίδιο κρεβάτι». Ο εν λόγω κρατούμενος θα αφήσει λίγα λεπτά αργότερα την τελευταία του πνοή, ενώ το ίδιο τέλος είχε και ο Νικολάε Ράντου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλε για αρκετές ημέρες το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό στους διενεργούντες την έρευνα σχετίζεται με την ασυνήθιστη διαδρομή που ακολούθησε ο σωφρονιστικός υπάλληλος κ. Γ. Ντελάκης κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Ενώ ορθώς ξεκίνησε τον έλεγχο στα κελιά της Δ´ Πτέρυγας από το ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος, στη συνέχεια προτίμησε να παρακάμψει τον πρώτο όροφο για να βρεθεί στον δεύτερο όροφο. «Στις 00.20 ο συνάδελφος Ντελάκης Γιώργος ξεκίνησε να κάνει τον καθιερωμένο έλεγχο της πτέρυγας» τονίζει ο κ. Βασίλης Ζήσης και προσθέτει: «Ξεκινώντας από το ισόγειο, κατόπιν κατευθύνθηκε στον δεύτερο όροφο».

Σαν να μην έφτανε αυτό, κρατούμενοι της Δ´ Πτέρυγας δεν διστάζουν να μιλήσουν για ύποπτες κινήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο κελί όπου βρήκαν τραγικό θάνατοι οι τέσσερις κρατούμενοι. Όπως υποστηρίζουν, λίγα λεπτά πριν από την εκδήλωση της πυρκαϊάς παρατήρησαν δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους να εισέρχονται στο κελί 80! Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, κρατούμενος ο οποίος μετήχθη στις φυλακές της Χαλκίδας λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Το μυστήριο έρχεται να επιτείνει ρουμάνος κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού ο οποίος διατείνεται ότι προειδοποίησε τον ετεροθαλή αδελφό του Νικολάε Ράντου - ενός εκ των τριών Ρουμάνων που βρήκαν τραγικό θάνατο μαζί με τον Νίκο Στρουμπάκο - να μην μπει στο κελί του το βράδυ της 30ής Μαρτίου γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι θα το κάψουν.

Ωστόσο η πιθανότητα οι τέσσερις κρατούμενοι να έπεσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας δεν υιοθετείται από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμα των ερευνών τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που εξέφρασε προς «Το Βήμα» αρμόδιος παράγοντας: «H έρευνα, όπως γνωρίζετε, κινείται προς κάθε κατεύθυνση. Υπ' αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται και η περίπτωση εγκληματικής ενέργειας, την οποία όμως θα πρέπει να δούμε πιο σφαιρικά... Εκ των έσω, φέρ' ειπείν».

TA ΘΥΜΑΤΑ

Νίκος Στρουμπάκος: 44 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Στις φυλακές Κορυδαλλού εγκλείστηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Στις 20 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, η μητέρα του Διονυσία Στρουμπάκου αποπειράθηκε κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου να εισαγάγει στις φυλακές Κορυδαλλού 52 γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία είχε κρύψει στα τακούνια παπουτσιών που προόριζε για τον γιο της.

Μαριάν Γκρέκα: 38 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για κλοπές. Είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Στις 9 Ιουλίου 2004 αποφυλακίστηκε (εξέτιε την ποινή της στις φυλακές Άμφισσας), αλλά στις 16 Αυγούστου συνελήφθη για κλοπές. Στις 31 Αυγούστου προφυλακίστηκε (φυλακές Κορυδαλλού).

Φανέλ Παντουράρου: 34 ετών. Τον βάρυναν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και ληστεία. Μετά την έκτιση της πρώτης ποινής του στις φυλακές Μαλανδρίνου, 20 Απριλίου 2004, αποφυλακίστηκε και αυθημερόν απελάθηκε από τη χώρα. Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2004, συνελήφθη για ληστεία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,6 ετών. Μετά τον εγκλεισμό του στις φυλακές Κορυδαλλού, 28 του μηνός, τιμωρήθηκε τρεις φορές με περιορισμό σε ειδικό κελί.

Νικολάε Ράντου: 30 ετών, υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εμπορία ανθρώπων. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2005. Ο ετεροθαλής αδελφός του, όπως λέγεται, την ίδια ημέρα τον προειδοποίησε να αποφύγει να μπει στο κελί 80: «Μην πας απόψε, θα το κάψουν».

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14750&m=A31&aa=1