ΑΡΧΕΙΟ

 

Κυριακή, 2 Απρίλιος 2006

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων Κορυδαλλού

 

Το βράδυ της 31ης Μαρτίου οι κρατούμενοι της Α’, Γ’ και Δ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού προχώρησαν σε αποχή από το συσσίτιο και αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους καταλαμβάνοντας τις πτέρυγες για τουλάχιστον δύο ώρες. Έως σήμερα Κυριακή 2/4/2006 οι κρατούμενοι της Δ’ Πτέρυγας συνεχίζουν την αποχή συσσιτίου απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος που καταδίκασε σε φρικτό θάνατο τους 3 κρατούμενους του κελιού 80 και δηλώνοντας συμπαράσταση στον τέταρτο που χαροπαλεύει στον Ερυθρό. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για το απάνθρωπο «σωφρονιστικό» σύστημα υπό την ομηρία του οποίου πασχίζουμε να επιβιώσουμε.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

1. Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών με αναστολή ποινών και νομοθετικές ρυθμίσεις για έκτακτη παραγραφή. Ειδικότερα για τις Φυλακές Κορυδαλλού έως δύο κρατούμενοι σε κάθε κελί.

2. Να μειωθεί στα 12 χρόνια το όριο εκτιθείσας ποινής για υφ’ όρον απόλυση σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης.

3. Να μειωθεί το ανώτατο όριο εκτιθείσας ποινής για την υφ’ ορον απόλυση στις υπόλοιπες περιπτώσεις από τα 15 στα 10 χρόνια περιλαμβάνοντας και την ενεργοποίηση του χρόνου εργασίας (μεροκάματα).

4. Να καταργηθεί η διάταξη περί έκτισης των 4/5 της ποινής για τα κακουργήματα που αφορά και να καθιερωθεί και στις περιπτώσεις αυτές το όριο των 3/5.

5. Να σταματήσει η προσχηματική και καταχρηστική απόρριψη των αιτημάτων αναστολής . Να χορηγείται η αναστολή, σύμφωνα με το νόμο, όταν οι κρατούμενοι έχουν εκτίσει τα προβλεπόμενα όρια ποινής. (σήμερα 3/5 για τα κακουργήματα και 2/5 για τα πλημμελήματα).

6. Να χορηγούνται κανονικά οι άδειες, όταν οι κρατούμενοι το δικαιούνται.

7. Να σταματήσει η ανέγερση κλειστών φυλακών και να επεκταθούν οι αγροτικές και τα καταστήματα για εργασία.

8. Να σταματήσει το καθεστώς απομόνωσης των κρατούμενων που κατηγορούνται ως μέλη των Ε.Ο. 17Ν και ΕΛΑ.

9. Εργασία για όλους τους κρατούμενους. Να καθιερωθούν τα 45 ημερομίσθια και στις κλειστές φυλακές.

10. Να μειωθεί στους 12 μήνες το όριο προφυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις.

11. Να μπει φραγμός στην πρακτική των εύκολων προφυλακίσεων και των εξοντωτικών ποινών. Να πάψουν τα Συμβούλια που αποφασίζουν ανά 6μηνο για την παράταση της προφυλάκισης να αποτελούν μια τυπική διαδικασία.

12. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κρατούμενους και ειδική μέριμνα για τους χρήστες ναρκωτικών.

Κορυδαλλός, Κυριακή 2/4/2006
Επιτροπή Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού