ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 30 Μάρτιος 2007

Ένορκη διοικητική εξέταση - Αυτόχειρας, κρατούμενος, ετών 15

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ με ψυχολογικά προβλήματα, κρεμάστηκε στο κελί

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ήταν μόλις 15 χρόνων, πιάστηκε με... 15-20 γραμμάρια χασίς, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, αλλά οι «αρμόδιοι» τον έστειλαν στη φυλακή, όπου βρέθηκε από συγκρατούμενούς του απαγχονισμένος, προς δόξαν του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η τραγική διαδρομή του ξεκίνησε από την Πολωνία, απ' όπου ο έφηβος Ματιέα Ντομίν έφυγε πριν από δύο χρόνια με τους γονείς του, αναζητώντας στην Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο.

Στην Αθήνα έμπλεξε, αβοήθητος, και συνελήφθη από την Αστυνομία... «για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών», οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και με εντολή εισαγγελέα κλείστηκε ως υπόδικος στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.

Από εκεί, όταν από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα χωρίς καμία συμπαράσταση -δεν δεχόταν συχνά επισκεπτήριο- τον παρέπεμψαν στις 27 Φεβρουαρίου στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού για «θεραπεία και παρακολούθηση» που φαίνεται ότι απέδωσαν, αφού προχθές το μεσημέρι κρεμάστηκε με το σεντόνι του που είχε περάσει στο σιδερένιο προστατευτικό πλέγμα του ηλεκτρικού λαμπτήρα.

Το σημείωμα

Στο κελί Νο25 όπου «νοσηλευόταν» δεν τον βρήκαν παρά μόνο συγκρατούμενοί του που μάζεψαν από το δάπεδο ένα σημείωμά του στα πολωνικά, επίλογο με τις σκέψεις για την κατάληξή του. Όμως και γι' αυτό, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ το πρώτο 24ωρο, δεν είχε βρεθεί μεταφραστής να το διαβάσει (!)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέταξε αμέσως ένορκη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων του ψυχιατρείου, αφού η ηλικία και τα προβλήματα του κρατουμένου επέβαλαν τη συνεχή παρακολούθησή του.

Παράλληλα διεξάγεται αστυνομική έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε στο κελί του ο μικρός Πολωνός που πιθανόν επιβάρυναν την κατάστασή του και τον οδήγησαν να δώσει τέλος στην τραγωδία του.

Διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 15χρονος κατέληξε στην αυτοκτονία, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει τη σωφρονιστική πολιτική και διοργανώνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=30.03.2007,id=127940