ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 30 Μάρτιος 2007

Εγκλειστος αυτόχειρας, ετών δεκαπέντε...

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έδωσε τέλος στη ζωή του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου είχε μεταφερθεί από τον Αυλώνα με ψυχολογικά προβλήματα

Του Νίκου Μπαρδουνια


Ήταν μόλις δεκαπέντε ετών -γεννηθείς το 1992- κρατούμενος στις φυλακές του Αυλώνα για ναρκωτικά... Στις 27 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού για παρακολούθηση, επειδή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Φαίνεται, όμως, ότι οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να τον βοηθήσουν και ο 15χρονος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Έτσι, προχθές το μεσημέρι μέσα στο κελί του αυτοκτόνησε, χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι. Δίπλα στο άψυχο σώμα του 15χρονου Πολωνού, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, βρέθηκε ένα σημείωμα το οποίο ενδέχεται να ρίξει φως στους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αυτόχειρας έφηβος για όσο διάστημα βρισκόταν στη φυλακή δεχόταν την επίσκεψη, μόνο, του πατριού του, ενώ αγνοείται η τύχη της μητέρας του.

Αμέσως μετά τον θάνατό του, από το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόταν ο 15χρονος στο ψυχιατρείο, καθώς και οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Τα στοιχεία αυτά θα επισυναφθούν στη δικογραφία που θα σχηματιστεί και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία. Επίσης, παράλληλα με την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Άλλη μια τραγωδία στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών, αυτοκτονίες, αλλά και δολοφονίες (!) κρατουμένων από συγκρατουμένους τους. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής περιπτώσεις: Στις 28 Ιανουαρίου 2002 δολοφονείται μέσα στο κελί του ο Θ. Γρηγοράκος όταν συγκρατούμενός του έριξε υδροκυάνιο στο φαγητό του. Τον Φεβρουάριο του 2002 δολοφονείται μέσα στο κελί του ο Αλβανός Κωνσταντίν Πάπα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2003 βρέθηκαν νεκρές τρεις κρατούμενες από χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών ουσιών. Λίγες ημέρες αργότερα από θαύμα σώθηκαν άλλες κρατούμενες που μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Τον Ιανουάριο του 2003 ισοβίτης βρέθηκε νεκρός, μέσα στο κελί 41, στο ψυχιατρείο. Ο ιατροδικαστής εντόπισε μεγάλη ποσότητα τοξικών ουσιών. Τον Φεβρουάριο του 2003 τέσσερις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Τον Απρίλιο του 2005 βρέθηκαν νεκροί δύο ακόμη κρατούμενοι, μέσα στο κελί τους, από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τον Μάρτιο του 2006 κάηκαν ζωντανοί τρεις κρατούμενοι μέσα στο κελί τους, στην Δ΄ Πτέρυγα, ενώ ένας τέταρτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα. Οι φυλακές παραμένουν μια αιχμηρή υπόμνηση ότι ο πολιτισμός μας δοκιμάζεται και πίσω από τα κάγκελα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_299289_30/03/2007_221317