ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 30 Μάρτιος 2007

Έγκλημα διαρκείας στις φυλακές

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΧΡΗ.ΖΕ.


Την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας εγκαινίαζε, περιχαρής, τις νέες υπερσύγχρονες φυλακές Δομοκού, μια τραγική αποκάλυψη, ένα αποκρουστικό έγκλημα συγκλόνιζε το σάπιο «σωφρονιστικό» σύστημα: ένα 15χρονο παιδί, πολωνικής καταγωγής, βρισκόταν κρεμασμένο στο κελί του, στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι ευθύνες των κρατικών λειτουργών τεράστιες. Όχι μόνο για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που οδηγούν στον αφανισμό, αλλά και για το καθεστώς αυστηροποίησης των ποινών που έχει επιβληθεί τελευταία. Με ποιο σκεπτικό, άραγε, και στο όνομα ποιας δικαιοσύνης δικαστές και εισαγγελείς έστειλαν στη φυλακή έναν ανήλικο για κατοχή μερικών γραμμαρίων χασίς;

Το κρατικό έγκλημα στις φυλακές, όμως, δεν έχει τέλος. Όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι, ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί φυλακισμένοι τον τελευταίο χρόνο. Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού σαπίζουν σήμερα αβοήθητοι περίπου 30 καρκινοπαθείς κρατούμενοι. Παρ' ότι έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, τα δικαστικά συμβούλια αρνούνται να τους αποφυλακίσουν. Συχνές είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες σε ειδικά κελιά των ψυχιατρείων των φυλακών.

Η ζωή ενός ακόμη κρατουμένου, του Π. Γεωργιάδη, κινδυνεύει σοβαρά ύστερα από πολύμηνη απεργία πείνας. Διεκδικεί αξιοπρεπή συμπεριφορά, επιτάχυνση των δικών του και χορήγηση άδειας. Αντιμετωπίζει την εκδικητική άρνηση των Αρχών. Ίσως γιατί κατήγγειλε με παρρησία το προηγούμενο μεγάλο έγκλημα, όταν τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν αβοήθητοι στο κελί τους.

Ωραία τα μεγάλα λόγια, κύριε Παπαληγούρα, αλλά η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας. Συμβούλιο της Ευρώπης και Συνήγορος του Πολίτη ζητούν άμεσα μέτρα. Πριν είναι πολύ αργά...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=30.03.2007,id=17656068