ΑΡΧΕΙΟ

 

Σάββατο, 7 Απρίλιος 2007

Τα νοσοκομεία στις φυλακές, είναι κολαστήρια που χάνονται ζωές

 

ΕΠΟΧΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Τα νοσοκομεία στις φυλακές,
είναι κολαστήρια που χάνονται ζωές

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


«Κρατούμενοι αδέλφια δεν είστε μόνοι, η αλληλεγγύη μας ενώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Aστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο συγκρότημα των φυλακών.

Η διαδήλωση - διαμαρτυρία, έγινε με αφορμή την αυτοκτονία του 15χρονου Ματιέα Ντομίντ στο περιβόητο νοσοκομείο των φυλακών, τις σοβαρότατες καταγγελίες των κρατουμένων για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης – και όχι νοσηλείας – των ασθενών κρατουμένων, αλλά και το θάνατο του νεαρού N. Τσολάκη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Τελικά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν σε σημείο που είχαν οπτική επαφή με την πρώτη πτέρυγα των φυλακών, αλλά και με το νοσοκομείο. Η παρουσία των διαδηλωτών έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους κρατούμενους, οι οποίοι ανταπέδιδαν τα συνθήματα, σφύριζαν, έβγαζαν τα χέρια τους από τα κάγκελα και χαιρετούσαν ή κουνούσαν πανιά.

Οι διαδηλωτές συνέχιζαν να επικοινωνούν με τους κρατούμενους φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Είναι κατάντια και ντροπή, ανήλικοι πεθαίνουν στη φυλακή», «Το πρόβλημα δεν είναι οι φυλακές να φύγουν, είναι οι συνθήκες ανθρώπινες να γίνουν», «Τα νοσοκομεία στις φυλακές είναι κολαστήρια που χάνονται ζωές», «Όχι ανήλικοι στις φυλακές», «Ο δήμαρχος κάνει το παπί, δεν άκουσε δεν είδε για τη φυλακή», «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Τα συνθήματα έπεφταν σαν βροχή και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε περισσότερο όταν κρατούμενος φώναξε «εδώ σκοτώνουν παιδιά».

Λίγο πριν φύγουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ευχήθηκαν στους κρατούμενους «κουράγιο», «καλό μήνα», ενώ υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν.

Να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο της φυλακής ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι όπως θα έπρεπε στο υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων έχουν πεθάνει σε αυτό δεκάδες κρατούμενοι. Καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι και υπάρχουν πολλά καρδιακά στα οποία δεν παρέχονται πρώτες βοήθειες. Μόνο ένας κρατούμενος από τους τρεις που έχουν αναλάβει το «βαρύ» έργο έχει μεταφέρει το τελευταίο εξάμηνο 45 νεκρούς. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών. Ασθενείς με ηπατίτιδα, καρκινοπαθείς και τοξικομανείς είναι όλοι μαζί. Ελάχιστα κρεβάτια διαθέτουν σεντόνια ή μαξιλάρια, ενώ τους ανήμπορους ασθενείς τους καθαρίζουν συγκρατούμενοί τους. Δεν υπάρχουν απορρυπαντικά και χαρτί τουαλέτας. Υπάρχουν έως και ανάπηροι γέροντες. Τα στρώματα είναι βρομερά, όπως και οι κουβέρτες. Οι θάλαμοι - κελιά δεν διαθέτουν κάθισμα, ενώ τα ψυχοφάρμακα τους τα δίνουν με τις χούφτες. Την περασμένη Τετάρτη κρατούμενος από την Κομοτηνή επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και κατήγγειλε ότι μετά τη νοσηλεία του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, τρέμει συνεχώς, σε σημείο που να μην μπορεί να φάει, καθώς αδυνατεί να σταθεροποιήσει τα χέρια του. Ο κρατούμενος, που τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας, πάσχει από επιληψία και ατροφία εγκεφάλου.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καταγγέλλει τις μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης, που μόνο με το κινηματογραφικό έργο «εξπρές του μεσονυχτίου» μπορούν να παραλληλιστούν. Ζητάει, να υπαχθεί άμεσα το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στο υπουργείο Υγείας και να στελεχωθεί με επαρκές νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, να πάρει τέλος το απαράδεκτο καθεστώς του άβατου και να ανοίξουν οι πόρτες της φυλακής στις κοινωνικές οργανώσεις. Τέλος, θεωρούμε αδιανόητο να κρατούνται στον ίδιο χώρο ανήλικοι. Θεωρούμε δε, ότι έφτασε ή ώρα να καταργηθούν εξολοκλήρου οι φυλακές ανηλίκων, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από τον προθάλαμο για τις φυλακές των ενηλίκων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της «Εποχής».

Πάνος Λάμπρου