ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 24 Απρίλιος 2007

Μπαράζ εξεγέρσεων στις φυλακές της χώρας

 

www.flash.gr

Με καταιγίδα μοιάζουν οι εξεγέρσεις των κρατουμένων στα σωφρονιστικά Ιδρύματα ανά την επικράτεια, καθώς μετά τις φυλακές του Μαλανδρίνου ένταση σημειώθηκε την Τρίτη (24/4) στον Κορυδαλλό, στον Αγ. Στέφανο Πάτρας και στην Κέρκυρα.

Στις φυλακές του Κορυδαλλού οι κρατούμενοι σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους του Μαλανδρίνου Φωκίδας αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους και άναψαν φωτιές. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην 4η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και στην ταράτσα, προκειμένου να αποτρέψουν τη γενίκευση της εξέγερσης, ενώ έκαναν και χρήση χημικών. Μερίδα κρατουμένων επέστρεψε στα κελιά και άναψε φωτιές σε σεντόνια και άλλα αντικείμενα. Νωρίτερα μια άλλη ομάδα φυλακισμένων είχε ξηλώσει τα κάγκελα στην ταράτσα των φυλακών.

Διαπραγματεύσεις στο Μαλανδρίνο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα οι διαμαρτυρίες των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των δικαστικών αρχών και του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους κρατούμενους, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης. Το απόγευμα ξεκίνησε και νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, τόνισε ότι “η πολιτεία δεν διαπραγματεύεται την τήρηση των νόμων. Θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της τάξης”. Με εντολή του κ. Παπαληγούρα μετέβη στο Μαλανδρίνο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα και στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας καθώς περίπου 200 κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους, ενώ έχουν υποβάλει υπόμνημα με αιτήματα προς τον διευθυντή των φυλακών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επέμβαση εντός του ιδρύματος το απόγευμα, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο αρμόδιος εισαγγελέας των φυλακών.

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου οι κρατούμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα του Ιδρύματος.

Σε ένδειξη συμπαράστασης απείχαν το μεσημέρι της Τρίτης από το συσσίτιο οι κρατούμενοι στις φυλακές Πάτρας, Λάρισας, Κομοτινής και Τρικάλων.

Τα αιτήματα των φυλακισμένων

Οι κρατούμενοι επιθυμούν να αλλάξουν οι συνθήκες κράτησης τους, με αιχμή την παραχώρηση πενθήμερων αδειών χωρίς προϋποθέσεις, τη μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε 12 χρόνια, καθώς επίσης την πρόωρη αναστολή της ποινής για κάποιες μορφές αδικημάτων.

Ξυλοδαρμός κρατουμένου

Οι κρατούμενοι στο Μαλανδρίνο διαμαρτύρονται για τον ξυλοδαρμό -όπως ισχυρίζονται- του Γιάννη Δημητράκη (ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας ληστέψει την Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος), ενώ ζητούν και καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους κρατούμενος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Ομονοίας από την Επιτροπή για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο Γ. Δημητράκης ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και το βράδυ της Δευτέρας ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε πορεία συμπαράστασης προς το σπίτι του προέδρου της Δημοκρατίας στην οδό Ασκληπιού στο Κολωνάκι και κατόπιν διαλύθηκε χωρίς προβλήματα στην πλατεία Εξαρχείων.

Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Καμάρας.

http://greece.flash.gr//soon/2007/4/24/32936id/