ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 24 Απρίλιος 2007

Μπαράζ εξεγέρσεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας

 

www.in.gr

Γενικευμένη αναστάτωση

Με την άμεση επέμβαση των ΜΑΤ, που εισήλθαν στις φυλακές Κορυδαλλού λίγο μετά τις 20:15, κατόπιν εντολής του ειδικού εισαγγελέα του σωφρονιστικού καταστήματος και της διεύθυνσης της φυλακής, αποσοβήθηκε η εξέγερση 300-400 κρατουμένων της Δ' πτέρυγας.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 15:30, όταν οι κρατούμενοι της Δ' πτέρυγας, αλλά και κάποιοι της Γ', άρχισαν να καίνε στρώματα και κουβέρτες, ενώ μια ομάδα προσπάθησε να αποδράσει μέσω της νεκρής ζώνης.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο στις 21:15, όταν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν με τη χρήση καπνογόνων να κλείσουν μέσα στη Δ' πτέρυγα και στη συνέχεια στα κελιά τους, τους 300-400 κρατουμένους, ενώ στις υπόλοιπες πτέρυγες επικρατούσε ησυχία.

Την ίδια ώρα, στο Μαλανδρίνο η κατάσταση παρέμενε ανεξέλεγκτη, με δεκάδες κρατουμένους στην ταράτσα να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος ξυλοκόπησε τον αντιεξουσιαστή Γιάννη Δημητράκη. Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά, ενώ στη φυλακή αναμενόταν και ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας δεν απέκλειε την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στις φυλακές. «Αυτή την ώρα» είχε πει, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται καθ' οδόν προς το Μαλανδρίνο, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους κρατουμένους».

«Οι εισαγγελείς και οι διευθυντές των φυλακών, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται αναταραχή, έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης, όπως έγινε ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Πολιτεία με ευθύνη θα πράξει ό,τι απαιτείται για να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας και σε αυτές τις φυλακές» προσέθετε ο κ. Παπαληγούρας.

Παράλληλα, δήλωνε: «Η Πολιτεία καταβάλλει μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των φυλακών μας. Είναι αυτονόητο ότι οι έγκλειστοι συνάνθρωποί μας έχουν δικαίωμα στην κρατική μέριμνα και πρόνοια. Εξίσου σαφές είναι, όμως, ότι η Πολιτεία δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση των νόμων. Ο νόμος είναι από όλους σεβαστός».

Διαδήλωση συμπαράστασης στον Γ.Δημητράκη πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών το βράδυ της Δευτέρας. Η πορεία πέρασε και από το σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στην οδό Ασκληπιού, και τελικά διαλύθηκε στην πλατεία Εξαρχείων.

Νέα πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνει, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση στις φυλακές, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Η πορεία διαμαρτυρίας έχει προγραμματισθεί για τις 7 το απόγευμα της Τρίτης έξω από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας.

Στη Θεσσαλονίκη, αναταραχή επικρατούσε στις φυλακές Διαβατών, καθώς μικρή ομάδα κρατουμένων, που βγήκαν για προαυλισμό το απόγευμα, δεν επέστρεψαν στα κελιά τους, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στους κρατουμένους των άλλων φυλακών της χώρας. Στο σημείο είχαν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στη Λάρισα, οι κρατούμενοι δύο πτερύγων -εκ των τριών- των δικαστικών φυλακών αρνήθηκαν να πάρουν το συσσίτιό τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαμαρτυρόμενους συναδέλφους τους των φυλακών Μαλανδρίνου.

Η αναστάτωση εξακολουθούσε και το βράδυ, καθώς κρατούμενοι της μίας πτέρυγας αυτή τη φορά αρνήθηκαν εκ νέου να πάρουν το συσσίτιο τους και εν συνεχεία να μπουν στα κελιά τους. Σε επιφυλακή, για προληπτικούς λόγους περισσότερο, βρίσκονταν όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην φρούρηση των φυλακών.

Στα Χανιά, οι 132 κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές αρνήθηκαν να λάβουν το βραδινό συσσίτιο, ενημερώνοντας εγγράφως τη διοίκηση της φυλακής για την πράξη τους αυτή, η οποία έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης των κρατουμένων άλλων φυλακών της χώρας.

Αποχή από το συσσίτιο πραγματοποίησαν και οι τρόφιμοι των νέων φυλακών Τρικάλων, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά από ζητήματα όπως οι συνθήκες κράτησης, η βίαια συμπεριφορά, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ο υπερδιπλάσιος αριθμός των κρατουμένων.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η εναρμόνιση του ποινικού και σωφρονιστικού Δικαίου με το ευρωπαϊκό, ενώ κατά την επίσκεψή του στο χώρο των φυλακών, ο εισαγγελέας Τρικάλων ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Προς εκτόνωση οδηγείτο η κατάσταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν ενισχυθεί με διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ από την Αθήνα, μπήκαν στον προαύλιο χώρο των φυλακών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου και λάμψης, με αποτέλεσμα οι περίπου 200 κρατούμενοι, που αρνούνταν από το μεσημέρι να επιστρέψουν στα κελιά τους, να αρχίσουν να υποχωρούν.

Τελικά, έπειτα από λίγη ώρα, οι περισσότεροι κρατούμενοι άρχισαν να μπαίνουν στα κελιά τους, ενώ δεν είχε υπάρξει καμία αναφορά για τυχόν τραυματισμούς.

Η αναταραχή στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου ξεκίνησε το μεσημέρι, όταν περίπου 200 κρατούμενοι από τους συνολικά 700 αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους, ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας, ενώ στις φυλακές έφτασε και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Στέλιος Σύρρος.

Έφοδος των ΜΑΤ έγινε και στις φυλακές Κέρκυρας, όπου οι κρατούμενοι αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=797059&lngDtrID=244