ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2007

Συνέντευξη Δημ. Παξινός - Κλείνει την πόρτα στις αλλαγές ο Παπαληγούρας

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δ. ΠΑΞΙΝΟΣ, πρόεδρος ΔΣΑ: Δεν υπάρχει σχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής

Κλείνει την πόρτα στις αλλαγές ο Παπαληγούρας

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΡΒΑ

Έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου σωφρονιστικής πολιτικής και πλήρη απουσία των αναγκαίων υποδομών που θα επανεντάξουν τους κρατουμένους στην κοινωνία, χρεώνει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημ. Παξινός.


Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου θεσμικού και επιστημονικού σωματείου της χώρας κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έκλεισε υποτιμητικά και απαράδεκτα την πόρτα του διαλόγου στους δικηγορικούς συλλόγους όταν εκείνοι τόλμησαν πριν από λίγο καιρό να παρέμβουν, ζητώντας αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα!

Μιλώντας στην «Ε» για την πρόσφατη εξέγερση στις φυλακές, δεν αρνείται ότι μία από τις αιτίες του προβλήματος είναι και οι αυστηρές ποινές που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια από ορισμένους δικαστές, φαινόμενο το οποίο χαρακτήρισε ανησυχητικό. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «Ο ισχυρός και ο επώνυμος θα βρει το δρόμο του... Για τον αδύναμο όμως κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων είναι όσοι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους, τοξικομανείς και κλεφτρόνια...».

**Πώς φτάσαμε στην εξέγερση;

**«Η πρόσφατη εξέγερση στις φυλακές ανέδειξε και πάλι τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, στις πολλές διαστάσεις του. Μέτρα, αναμφίβολα έχουν ληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά λείπει εδώ και πολλά χρόνια ο σχεδιασμός μιας σωφρονιστικής πολιτικής, που θα προσαρμόζεται στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες και που στόχο θα έχει την ομαλή επανένταξη του φυλακισμένου στην κοινωνία και όχι την αποκλήρωσή του».

**Οι κρατούμενοι μιλούν για πολύ αυστηρές ποινές. Εσείς προχθές κάνατε 24ωρη αποχή για το θέμα αυτό. Έχουν δίκιο οι κρατούμενοι;

**«Εικάζεται ότι η αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών είναι ένας από τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την εξέγερση διαμαρτυρίας. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι το ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι παρόν σε κάθε περίπτωση. Ο περίφημος νομικός μας πολιτισμός, που είναι μια ανθρώπινη κατάκτηση, δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση ούτε στους πλέον χαλεπούς καιρούς».

**Έχετε συγκεκριμένες καταγγελίες για το θέμα αυτό;

**«Οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται από όλη την Ελλάδα μάς ανησυχούν. Ανησυχούν όλους όσοι προσφεύγουν ή πρόκειται να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ολόκληρη την κοινωνία μας. Φοβούνται οι δικαστές, από την επικαλούμενη διαδικασία της κάθαρσης. Πολύ περισσότερο όμως φοβούνται οι πολίτες και μάλιστα οι ανυπεράσπιστοι. Οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Γιατί ο ισχυρός και ο επώνυμος θα βρει τον τρόπο, δημοσιοποιώντας το θέμα του ή αξιοποιώντας τις γνωριμίες του, να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Ο αδύναμος όμως; Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί γι' αυτόν. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων είναι αυτοί που δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους, οι τοξικομανείς, τα κλεφτρόνια».

»Έρευνες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έχουν αποδείξει ότι αν εκλείψει ο κοινωνικός ανθρωπισμός, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη θα είναι ολέθριος! Ευτυχώς ακόμη οι πολίτες εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και οι πολλοί δικαστές τιμούν τον όρκο τους με το παραπάνω, έχοντας συνείδηση της αποστολής τους και υπερβαίνουν το ανθρώπινο».

**Έχετε παρέμβει θεσμικά στο θέμα των φυλακών και με ποιο τρόπο;

**«Εδώ και ένα χρόνο η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας είχε επισημάνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τα θέματα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα, θέματα επείγοντα και θεσμικά, όπως το διαχωρισμό κρατουμένων υποδίκων από τους κατάδικους, ελαφροποινιτών από βαρυποινιτών, τη στελέχωση με προσωπικό του κλειστού θεραπευτικού προγράμματος στον Ελαιώνα Θηβών για τους τοξικομανείς κρατουμένους, τη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού, καταλήγοντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι "η ηθική της ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας επιβάλλει να ασκείται το δικαίωμα της συντεταγμένης πολιτείας για στέρηση της ελευθερίας σε βάρος κάποιων συμπολιτών μας με ισορροπία στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητάς τους"».

**Πώς δέχτηκε την πρωτοβουλία αυτή το υπουργείο;

**«Η απάντηση που είχαμε από τη Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγε μεταξύ άλλων: "Ο έλεγχος της νομιμότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων ασκείται σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό και το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών. Η επίσκεψη αντιπροσωπείας δικηγόρων στα καταστήματα κράτησης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθούν από τις Δ/νσεις των καταστημάτων κράτησης για τη λειτουργία τους, κατόπιν συνεννόησης με τις εν λόγω Δ/νσεις και σχετική έγκριση της Γεν. Δ/νσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπ. Δικαιοσύνης».

**Η δική σας αντίδραση ποια ήταν;

**«Η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής στο έγγραφο αυτό, το οποίο επέστρεψε ως απαράδεκτο, υπήρξε αυστηρή, τόνισε δε προς το υπουργείο ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν αποτελούν "αντιπροσωπείες δικηγόρων" αλλά ΝΠΔΔ με συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την απονομή της Δικαιοσύνης, οι δε "επισκέψεις τους" αποβλέπουν σε εκπλήρωση ηθικού καθήκοντος, στα πλαίσια άσκησης του λειτουργήματός τους.

Γιατί κανένας δεν δικαιούται να παραγνωρίζει ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τον θεσμικό ρόλο των φορέων που έχουν ηθικό και νομικό καθήκον για την προάσπισή τους».

**Ποια μέτρα προτείνεται για την ανακούφιση και τη σωστή λειτουργία του άρρωστου σωφρονιστικού συστήματος;

**«Ο Σωφρονιστικός Κώδικας δεν φτάνει από μόνος του όταν δεν υπάρχουν ανάλογες δομές μέσα και έξω από τη φυλακή, ώστε στοιχειωδώς να εφαρμοστεί. Ο προσανατολισμός της νομοθεσίας σε περισσότερο φιλελεύθερες επιλογές εξουδετερώνεται από την αχρηστία των σχετικών θεσμών και δομών.

Συγκεκριμένα, η υπό όρους απόλυση γίνεται για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Δεν λειτουργεί στη λογική της επανένταξης. Στη Β. Ιρλανδία λ.χ. λειτουργεί ένα ιδιότυπο pointsystem.

Συνδέεται η υφ' όρον απόλυση του κρατουμένου με την ενεργό ή μη συμμετοχή του σε διαδικασίες και προγράμματα επανένταξης. Αλλά και ο γνωστός ευεργετικός υπολογισμός έχει να κάνει κυρίως με την αποσυμφόρηση των φυλακών και της βίας, λειτουργεί εν είδει εργασιοθεραπείας».

! Τον διαχωρισμό κρατουμένων υποδίκων από τους κατάδικους και ελαφροποινιτών από τους βαρυποινίτες, τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των κρατουμένων ζητεί για άλλη μία φορά από τον υπουργό Δικαιοσύνης η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή την εξέγερση στις φυλακές.

Οι δικηγόροι αξιώνουν να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στα σωφρονιστικά καταστήματα, γι' αυτό και ζητούν να επιτραπεί η επίσκεψη επιτροπών των Δικηγορικών Συλλόγων και του Συνήγορου του Πολίτη στις φυλακές, προκειμένου να έχουν άμεση γνώση των συνθηκών κράτησης όλων των κρατουμένων και να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή εκπροσώπου των δικηγόρων στο συμβούλιο των φυλακών.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83972572