ΑΡΧΕΙΟ

 

Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2007

Ποντάρουν τώρα στην εξάντληση

 

ΕΘΝΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

Στις καιρικές συνθήκες, την έλλειψη εφοδίων και τη σωματική κόπωση των κρατουμένων - στασιαστών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι Αρχές για να λήξει ομαλά η εξέγερση στις Δικαστικές Φυλακές Μαλανδρίνου. Περίπου 150-200 «σκληροπυρηνικοί» κρατούμενοι, οπλισμένοι με ξύλα και καδρόνια, παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην ταράτσα των φυλακών αποφασισμένοι να αντέξουν όσο περισσότερο μπορούν. Εν τω μεταξύ, στα κελιά τους έχουν επιστρέψει όλοι οι κρατούμενοι στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, ενώ μόλις 6 ώρες κράτησε η διαμαρτυρία των κρατουμένων στην ταράτσα των φυλακών της Αλικαρνασσού.

Η χθεσινή τρίτη ημέρα της εξέγερσης στο Μαλανδρίνο ήταν, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες, ιδιαίτερα επεισοδιακή. Οι άκαρπες διαπραγματεύσεις που έγιναν την Τρίτη το βράδυ μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτη Πανούρη και των επικεφαλής των κρατουμένων είχαν ως άμεση συνέπεια να ληφθεί απόφαση για επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ.

Έτσι, στις 8 το πρωί οι άνδρες της αστυνομίας μπήκαν στον χώρο των φυλακών και ζήτησαν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν βία, από τους κρατούμενους να επιστρέψουν στα κελιά τους. Η πλειονότητα των 440 κρατουμένων επέστρεψαν χωρίς διαμαρτυρίες. Αντίθετα 150-200 άτομα, που θεωρούνται οι πλέον «σκληροπυρηνικοί» κρατούμενοι, αρνήθηκαν και απάντησαν στην επέμβαση των ΜΑΤ με φωτιές τις οποίες άναψαν χρησιμοποιώντας στρώματα και σεντόνια ως καύσιμη ύλη. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν εκρηκτική, αφού οι κρατούμενοι απειλούσαν ότι μία «δυναμικότερη» επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Η αποφασιστικότητα αυτή προβλημάτισε την Αστυνομία, η οποία αποφάσισε να παρακολουθήσει την κατάσταση από κοντά μεν, διακριτικά δε.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποφυγή της δυναμικής επέμβασης και προτιμήθηκε η τακτική της αναμονής με σκοπό να εξαντληθούν οι κρατούμενοι και να επιστρέψουν αναγκαστικά στα κελιά τους ύστερα από τρεις μέρες παραμονής στην ταράτσα. Το πρώτο μέτρο που ελήφθη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, έχει αποκοπεί η πρόσβαση των στασιαστών στα τηλέφωνα και τους χώρους όπου μπορούν να ανανεώσουν τις προμήθειες σε φαγητό και νερό. Οι κρατούμενοι έχουν πλέον ελάχιστες ποσότητες φαγητού, ενώ και τα μπουκάλια με νερό τα οποία φρόντισαν να πάρουν μαζί τους την πρώτη μέρα της εξέγερσης έχουν λιγοστέψει.

Μεγαλύτερος σύμμαχος της επιχείρησης, πάντως, ενδέχεται να αποδειχθούν οι καιρικές συνθήκες. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε για δύο ώρες χθες το μεσημέρι υποχρέωσε κάποιους κρατούμενους να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν στα κελιά τους.

Χωρίς την επέμβαση της Αστυνομίας έληξε στις 6 χθες το απόγευμα η στάση κρατουμένων της Κλειστής Φυλακής Αλικαρνασσού, οι οποίοι είχαν βγει στην ταράτσα του σωφρονιστικού καταστήματος, το μεσημέρι.

Οι περίπου 60 εξεγερθέντες της Αλικαρνασσού προέταξαν τα εσωτερικά τους προβλήματα και κυρίως αυτό της συμφόρησης της φυλακής, που κάνει τις συνθήκες κράτησής τους ακόμα πιο δύσκολες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οργανόγραμμα της φυλακής είναι για 105 κρατούμενους, ενώ στα κελιά στοιβάζονται 418.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΥΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

«Αποφασισμένoι να κερδίσουμε»


«Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε από αυτή την ιστορία. Δεν γυρνάμε πίσω χωρίς να πάρουμε κάτι». Ο Βαγγέλης Πάλλης, ο επονομαζόμενος και «Απάτσι», δεν αποδέχεται τον ρόλο του πρωτοστάτη στην εξέγερση του Μαλανδρίνου. «Δεν είμαι αρχηγός. Είμαι απλά κρατούμενος», μας λέει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το «Έθνος» μαζί του χθες το βράδυ. «Αυτήν τη στιγμή (σ.σ.: χθες το βράδυ) είμαστε περίπου 300 άτομα κι ελέγχουμε τις ταράτσες όλων των κτιρίων που φιλοξενούν κρατουμένους. Μόνο η ταράτσα του κτιρίου της διοίκησης δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Έτσι όπως είναι φτιαγμένο το κτίριο, αν κάνουν επέμβαση στην ταράτσα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε θύματα. Οι 215 από τους 300 είναι ισοβίτες. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μου που είναι στη φυλακή 16 και 17 χρόνια χωρίς να έχουν πάρει ποτέ άδεια».

Τον ρωτάμε αν είναι οπλισμένοι. «Έχουμε διαλύσει τη φυλακή, που είναι φτιαγμένη από σίδερο και τσιμέντο κι έχουμε μετατρέψει σε όπλα τα υλικά της. Τα όπλα μας είναι τα κάγκελα της φυλακής. Ότι δεν διαλύσαμε εμείς το διέλυσαν τα ΜΑΤ για να καταλάβουν το ισόγειο και τον πρώτο όροφο». Δεν έχουν φαγητό, λέει. «Έχουμε να φάμε από την πρώτη μέρα. Νερό μαζέψαμε επειδή έβρεξε. Είμαστε όλοι μούσκεμα πάνω στην ταράτσα και κινδυνεύουμε -χωρίς αυτό να θεωρηθεί αδυναμία- από πνευμονία». Ο 48χρονος κρατούμενος λέει πως «δεν ζητάμε την κατάργηση του νόμου 2776 καθ ολοκληρία, όπως ερμηνεύθηκε το βασικό μας αίτημα. Το μόνο που θέλουμε είναι να αλλάξει μια διάταξη για τις πειθαρχικές ποινές. Αν πεις ένα «ρε» σε ένα υπάλληλο, σου κάνει μια αναφορά, το βαφτίζει άσκηση βίας κατά σωφρονιστικού υπαλλήλου και στερείσαι την ελευθερία σου για δύο χρόνια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

«Κολαστήρια οι φυλακές»


«Διεκδικούμε τα αυτονόητα και δεχόμαστε την αδιαφορία και την αδιαλλαξία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος απαξιωτικά μας λέει ότι δεν διαπραγματεύεται μαζί μας. Ωστόσο εμείς μένουμε στα ιδρύματα που έχει κατασκευάσει, τα οποία μόνο φυλακές δεν μπορούν να ονομαστούν. Περισσότερο κολαστήρια και πολύ λιγότερο ιδρύματα στέρησης ελευθερίας. Γιατί αυτό υποτίθεται πως είναι η φυλακή, στέρηση της ελευθερίας και όχι ισοπέδωση της αξιοπρέπειας του φυλακισμένου». Ο Γιάννης Δημητράκης, ο κρατούμενος που αποτέλεσε την αφορμή (συγκεκριμένα οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό του από σωφρονιστικό υπάλληλο) για να ξεσπάσει η εξέγερση στο Μαλανδρίνο και ακολούθως σε όλη την Ελλάδα, μίλησε στο «Έθνος» αργά χθες το βράδυ.

«Η αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι απίστευτη. Πιο σκληρό πρόσωπο δεν έχω ξαναδεί». Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις φυλακές Μαλανδρίνου «μια κακοτεχνία, μια φαρσοκωμωδία. Το μόνο που διατρανώνει αυτή η φυλακή είναι η απόλυτη απομόνωση. Ένα νεκροταφείο έχει περισσότερες ενδείξεις ζωής από αυτό το κτίριο. Οι φυλακές σε όλη την Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε βασίλεια αυθαιρεσίας. Σε προσβάλλει ο υπάλληλος και δεν μπορείς να αντιδράσεις σαν άνθρωπος. Κι ο εξευτελισμός του κρατουμένου από την υπηρεσία ή τον οποιοδήποτε λειτουργό της φυλακής είναι συχνός. Τα αιτήματά μας είναι απολύτως πραγματοποιήσιμα».

Γιάννης Φώσκολος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=105866