ΑΡΧΕΙΟ

 

Σάββατο, 28 Απρίλιος 2007

Όποιος σπέρνει βαρβαρότητα, θερίζει εξέγερση...

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΘΕΡΙΖΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ...

Σάββατο 28 Απριλίου 2007


Η εξέγερση των κολασμένων, των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά με δραματικό τρόπο τα πολλαπλά ελλείμματα της σωφρονιστικής πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια.

Οι φυλακές παραμένουν ένας χώρος συστηματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένα κλειστό αδιαφανές σύστημα όπου υποθάλπεται η αυθαιρεσία, η ανεξέλεγκτη εξουσία των μηχανισμών, η κάμψη των εγγυήσεων του νόμου και των αρχών του κράτους δικαίου, τελικά η βαναυσότητα και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το ποτήρι –και αυτό ήταν μοιραίο να συμβεί– ξεχείλισε. Ρωτάμε την κυβέρνηση, που μέσα στην ένοχη σιωπή της πεισματικά αρνείται το διάλογο με τους κρατούμενους και επιστρατεύει τη μόνη γλώσσα που φαίνεται ότι γνωρίζει, αυτή της βίας και της καταστολής: Ποιος λογοδότησε για τους τέσσερις νεκρούς του κελιού 80 στον Κορυδαλλό πριν ένα χρόνο; Ποιος ευθύνεται για τις συνεχείς αυτοκτονίες στα κρατητήρια και τις φυλακές τους τελευταίους μήνες; Ποιος ευθύνεται για τα συνεχή περιστατικά βίας και τους θανάτους στις φυλακές;

Οι κρατούμενοι έχουν δίκιο! Μέσα από την εμπειρία τους έχουν ζήσει στο σώμα τους την αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, μείωση των εξοντωτικών ποινών. Ζητούν κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία των ανθρωποφυλάκων σε σχέση με τις άδειες, τις μεταγωγές, τα μεροκάματα και κάθε άλλη πλευρά της καθημερινής τους ζωής. Απαιτούν θεραπευτική μέριμνα για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εργασία και δημιουργική απασχόληση για όλους. Διεκδικούν τελικά το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Άραγε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν με την ωμή βία των ΜΑΤ, των γκλομπ και των δακρυγόνων; Όλες αυτές τις μέρες ξυλοδαρμοί, πλαστικές σφαίρες, καταστροφές θαλάμων και φυσικά ψυχολογική βία και εκφοβισμός τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες φθάνουν συνεχώς στην Πρωτοβουλία από κρατούμενους, συγγενείς και δικηγόρους, οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό Βασίλης Στεργίου (προφυλακισμένος για το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/3/07) και Νίκος Κουνταρδάς βρίσκονται από χτες απομονωμένοι σε ειδική πτέρυγα, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες μεταγωγές και δεκάδες χτυπημένοι, είκοσι από τους οποίους νοσηλεύονται στο «Νοσοκομείο» των φυλακών. Στην Πάτρα υπάρχουν τραυματίες οι οποίοι δεν έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη και όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής κάνουν απεργία πείνας, που δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν. Στην Άμφισσα, όπου από νωρίς το πρωί της Πέμπτης άρχισαν οι μεταγωγές, μας καταγγέλλουν ότι βάζουν τους κρατούμενους στα οχήματα αφού πρώτα τους κάνουν μαύρους στο ξύλο. Όσον αφορά το Μαλανδρίνο οι πληροφορίες μας μιλάνε για «υπόγειες ανακρίσεις» προκειμένου να ενοχοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα και να χαρακτηριστούν ως υποκινητές της εξέγερσης.

Όμως ακόμα και μέσα στο ζόφο που τους επιβάλλουν, οι κρατούμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να υψώσουν το κεφάλι, να διεκδικήσουν και να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη. Ο λόγος που αρθρώνουν ξεπερνάει κατά πολύ τα κάγκελα των κελιών τους και φτάνει ως εμάς. Να τους ακούσουμε και να κάνουμε τη φωνή τους να ακουστεί!