ΑΡΧΕΙΟ

 

Τρίτη, 24 Απρίλιος 2007

Φυλακές Μαλανδρίνου - Εξέγερση κόντρα στη βία των δεσμοφυλάκων

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

«Ξεχείλισε το ποτήρι»

ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό του αναρχικού Γιάννη Δημητράκη §Εξέγερση κρατουμένων

Στις ταράτσες και την οροφή των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας παρέμειναν ως αργά χθες το βράδυ κρατούμενοι, κρατώντας κομμάτια από κάγκελα και συρματοπλέγματα.

«Η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι», έλεγαν κρατούμενοι των φυλακών υψίστης ασφαλείας Μαλανδρίνου Φωκίδας, μετά την αναταραχή που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, με αφορμή τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό του αναρχικού Γιάννη Δημητράκη.

Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες. Άλλοι μιλούσαν για 80 κρατούμενους που είχαν εξεγερθεί ενώ άλλοι ανέβαζαν τον αριθμό αυτό σε 125, από τους 443 συνολικά που είναι έγκλειστοι στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Η εξέγερση στις φυλακές Μαλανδρίνου ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, γύρω στις 11.30 χθες το πρωί. Αφορμή στάθηκε επεισόδιο έξω από τη γραμματεία των φυλακών με πρωταγωνιστή τον υπόδικο, αναρχικό, Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχε φραστική αντιπαράθεση με σωφρονιστικό υπάλληλο που του μίλησε υποτιμητικά και απαξιωτικά. Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος επιχείρησε να χειροδικήσει σε βάρος του και άλλες ότι τον ξυλοκόπησαν συνάδελφοι του φύλακα. Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα διεξάγεται ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Γ. Δημητράκη.

Η είδηση περί ξυλοδαρμού εξαπλώθηκε αστραπιαία στη φυλακή και στάθηκε αφορμή για γενικευμένη κινητοποίηση των κρατουμένων. Τουλάχιστον σε τρεις από τις δέκα πτέρυγες οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν για το συσσίτιο, το οποίο είθισται να σερβίρεται στις 12 το μεσημέρι, και ανέβηκαν στις ταράτσες. Κάποιοι, μάλιστα, λέγεται ότι προκάλεσαν φθορές στις εγκαταστάσεις του κτιρίου των φυλακών.

Γρήγορα οι δυνάμεις γύρω από τις φυλακές ενισχύθηκαν και πάνω από 100 αστυνομικοί και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν για ν' αποτρέψουν το ενδεχόμενο απόδρασης ενώ επί τόπου έσπευσε και ο εισαγγελέας Άμφισσας.

Οι κρατούμενοι συνομίλησαν με τον εισαγγελέα και του είπαν ότι «σωφρονιστικός υπάλληλος έριξε ξύλο σε κρατούμενο», διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης και πρόσθεσαν ότι το καθεστώς των αδειών τείνει να λειτουργεί εκβιαστικά από μέρους των φυλακών.

Ορισμένοι έκαναν λόγο για ιδιαίτερα αυστηρή συμπεριφορά του διευθυντή των φυλακών Κωνσταντίνου Τσιαβίκου και κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες τρεις μέρες τους έκοψε το νερό. Ζήτησαν να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να μετατεθεί ο σωφρονιστικός υπάλληλος που χειροδίκησε σε βάρος του Γ. Δημητράκη, αλλιώς δεν επιστρέφουν στα κελιά τους.

Το δυναμικό των φυλακών είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με την εξωτερική φρουρά και τον εισαγγελέα για να δουν πώς θ' αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αργά το απόγευμα επισκέφθηκε τις φυλακές Μαλανδρίνου ο ειδικός γραμματέας Σωφρονιστικού του υπουργείου Δικαιοσύνης, Φ. Βλάχος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματα των κρατουμένων ενώ ενισχύθηκε η εξωτερική φρουρά.


ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

«Οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους»


«Το ότι η φυλακή είναι μια απάνθρωπη συνθήκη, που στόχο έχει τον εκμηδενισμό του ατόμου, είναι γνωστό σε όλους. Το ότι η υπερσύγχρονη φυλακή στο Μαλανδρίνο επιτυγχάνει αυτό το στόχο με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των κρατουμένων και την πλήρη απομόνωση από δικηγόρους και συγγενείς είναι ίσως λιγότερο γνωστό», επισημαίνει σε κείμενό της που στάλθηκε στην «Ε» η Ομάδα Αλληλεγγύης στους Φυλακισμένους, με αφορμή την εξέγερση καταλήγοντας: «Ας γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους».

«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι δεσμοφύλακες προσπαθούν να καλύψουν ό,τι κενά αφήνει η τεχνολογία. Επιδίδονται διαρκώς σε εξευτελισμούς, εκβιασμούς και απειλές, ή ακόμα και ξυλοδαρμούς. Όλο το σύστημα καθορίζεται και εξαρτάται από τη σιωπή που το περιβάλλει και την ανοχή. Την ίδια ανοχή που επιτρέπει 4 κρατούμενους να καίγονται ζωντανοί στο κελί τους (Κορυδαλλός, 30/3/06), που επιτρέπει το θάνατο του κρατούμενου Νίκου Σιψά στις φυλακές Ναυπλίου (27/2/07), το θάνατο ενός κρατούμενου στις φυλακές Κομοτηνής (Μάρτιος 2007), που επιτρέπει ένα σωρό δολοφονίες και "αυτοκτονίες".

»Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Δημητράκης δέχτηκε επίθεση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μόλις, όμως, ο ξυλοδαρμός του έγινε γνωστός στους υπόλοιπους κρατούμενους, αμέσως απέκλεισαν την πτέρυγα και έδιωξαν τους δεσμοφύλακες. Η εξέγερση αυτή μεταφέρθηκε στις υπόλοιπες πτέρυγες αυτοστιγμεί και η πρώτη εξέγερση στις υπερσύγχρονες φυλακές στο Μαλανδρίνο είναι μια πραγματικότητα».

*Η αντιεξουσιαστική κίνηση ζητεί γενίκευση αδειών, καλύτερους όρους διαβίωσης, επιεικέστερους όρους για αναστολή των ποινών και προτείνει για την αποσυμφόρηση των φυλακών: Εφάπαξ αφαίρεση τριών ετών από όλες τις ποινές, να μην προφυλακίζονται οι διαδηλωτές και να καταργηθεί το όριο των 4/5 για την υφ' όρον απόλυση σε συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων (ναρκωτικά, τρομοκρατία) έναντι των 3/5 που ισχύει για τα άλλα αδικήματα.


Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Προέδρου

Παρέμβαση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των φυλακών Μαλανδρίνου πραγματοποίησαν χθες, λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ, περίπου 200 αναρχικοί - αντιεξουσιαστές. Η πορεία αλληλεγγύης πέρασε και έξω από το σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην οδό Ασκληπιού, όπου εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης και στη συνέχεια αποχώρησαν. Στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός, ισχυρές δυνάμεις της οποίας έφθασαν στην περιοχή.

* Με αντίστοιχες κινητοποιήσεις εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους αναρχικοί και στην περιοχή Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Λεζάντες φωτογραφιών: 1) Εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου ήταν σε εξέλιξη από χθες το πρωί 2) Καταγγελίες για ξυλοδαρμό του υπόδικου Γιάννη Δημητράκη από σωφρονιστικό υπάλληλο προκάλεσαν γενικευμένη εξέγερση στις φυλακές Μαλανδρίνου

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=85526004,99642228,4428596