ΑΡΧΕΙΟ

 

Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2007

«Κατηγορώ» για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές

 

ΕΘΝΟΣ

Μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο βρίσκονται το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών, που συνεχώς διογκώνεται εξαιτίας της μεγαλύτερης αυστηρότητας στην επιβολή των ποινών και στις προφυλακίσεις από δικαστές που λειτουργούν υπό κλίμα φοβίας και ανασφάλειας, όπως καταγγέλλει η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων που πραγματοποίησε χθες 24ωρη προειδοποιητική αποχή.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη και με τις άδειες των κρατουμένων, καθώς οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν γίνει σαφώς πιο φειδωλοί στη χορήγησή τους, αφού είδαν να ασκούνται πειθαρχικές διώξεις εναντίον τους σε όσες περιπτώσεις οι κρατούμενοι δεν επέστρεψαν στη φυλακή και έτσι χρεώθηκε σε εκείνους η πρωτοβουλία εφαρμογής του πετυχημένου σωφρονιστικά θεσμού.

Ο γενικότερος φόβος των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών ότι μπορεί να έχουν πειθαρχικές επιπτώσεις ή άλλου είδους τιμωρίες (π.χ. παράλειψη προαγωγής, απόσπαση από τον τόπο διαμονής τους κ.λπ.) σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι ήταν επιεικείς στην κρίση τους (έλεγχος που δεν γίνεται στην περίπτωση που μπορεί να εμφανιστούν αδικαιολόγητα αυστηροί) τους έχει καταστήσει ακόμα αυστηρότερους, σύμφωνα με τους δικηγορικούς συλλόγους.

Απόλυτα ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό τον Ρ. Κεδίκογλου (πρόεδρο Αρείου Πάγου) «τιμώρησε» με απόσπαση δύο δικαστές που έκριναν ότι έπρεπε πλέον να αποφυλακιστούν δύο από τους εμπλεκομένους στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Στις αποσπάσεις που οδήγησαν και στην παραίτηση μιας δικαστού αντέδρασε έντονα το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών, κάνοντας λόγο για κλίμα εκφοβισμού και παρέμβαση στην ανεξάρτητη κρίση τους, επειδή η απόφασή τους δεν ήταν αρεστή στην πολιτική και στη φυσική ηγεσία της δικαιοσύνης.

Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα ήταν εύλογο να εκτοξευθεί ο αριθμός των κρατουμένων στους 10.627 χθες, ενώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ και μέχρι να εμφανιστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ως ο τιμωρός και άτεγκτος κριτής στον χώρο της κάθαρσης, της διαφάνειας κ.λπ., οι κρατούμενοι ήταν σαφώς λιγότεροι των 8.000 (και ενώ η χωρητικότητα των φυλακών ήταν για τους μισούς κρατουμένους).

Το υπουργείο και η κυβέρνηση φέρουν τεράστια ευθύνη όχι μόνο για τη διόγκωση του αριθμού των κρατουμένων αλλά και την απουσία των κατάλληλων μέτρων υποδομής (από κτίρια μέχρι ιατρούς).

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=105868