ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 4 Μάϊος 2007

Πόρισμα συνηγόρου για φυλακές

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Πάσχει σοβαρά το σωφρονιστικό μας σύστημα, δεν είναι πλέον δυνατόν να αποσιωπάται»

Της Φωτεινης Καλλιρη


Βαρύνουσας σημασίας είναι οι επισημάνσεις και ο προβληματισμός του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για τη θλιβερή εικόνα των φυλακών της χώρας μας, όπως αποτυπώνονται σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.

Mε την προσδοκία ότι οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν αμερόληπτα τα καταγγελλόμενα περιστατικά που πυροδότησαν την αναταραχή στις φυλακές Μαλανδρίνου και στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα, ο κ. Καμίνης

παρατηρεί με έμφαση ότι «το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει σοβαρά». «Πρόκειται, αναφέρει χαρακτηριστικά, για κοινό μυστικό που δεν επιτρέπεται, αλλά και δεν είναι πλέον δυνατόν, να αποσιωπάται». Ως βασικές εστίες προβλημάτων, ο Συνήγορος εντοπίζει τον ήδη ασφυκτικό και διαρκώς εντεινόμενο υπερπληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, γεγονός που «υποβαθμίζει συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης, ενθαρρύνει φαινόμενα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους, όπως κατεξοχήν η διακίνηση ναρκωτικών, και μεγιστοποιεί τους κινδύνους σε βάρος της ζωής και της υγείας κρατουμένων και προσωπικού φύλαξης, είτε από αίτια τυχαία (λ.χ. πυρκαγιές και λοιμώδη νοσήματα) είτε από πράξεις βίας».

Ο Συνήγορος θίγει επίσης, την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιτρέψει την πρόσβαση κλιμακίου του Συνηγόρου στις φυλακές, καθώς και το καθεστώς των αδειών επισημαίνοντας:

— Η απόρριψη αιτημάτων κρατουμένων για άδειες, ένταξη σε κάποιο εσωτερικό πρόγραμμα κατάρτισης ή μεταγωγή σε άλλο κατάστημα (λ.χ. εγγύτερο στον τόπο κατοικίας της οικογένειας του φυλακισμένου), η διακοπή της παρακολούθησης του σχολείου, η επιβολή πειθαρχικών ποινών κτλ σπάνια συνοδεύονται από την κατάλληλη αιτιολογία που απαιτεί ο νόμος.

— Πρώτο θύμα της κατάστασης αυτής είναι, φυσικά, η στοιχειώδης ικανότητα του σωφρονιστικού συστήματος να πραγματώσει τη θεμελιώδη υπόσχεση που πανηγυρικά επαγγέλλεται ο νόμος για επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνική ζωή.

O Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε ομαδικές αναφορές κρατουμένων στις φυλακές του Μαλανδρίνου, που εστιάζονται στις συνθήκες διαβίωσης, επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον καθώς και της εν γένει μεταχείρισής τους.

Οι παρατηρήσεις του Συνηγόρου έχουν άξονα την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να είναι επαρκής η θέρμανση και συνεχής η ροή ύδατος. Επίσης, για τη δημιουργία βιβλιοθήκης αλλά και τη λειτουργία των χώρων άθλησης, οι οποίοι, αν και υφίστανται, δεν χρησιμοποιούνται από τους κρατούμενους. Δυσκολίες εξάλλου εντοπίζονται στην εξασφάλιση επικοινωνίας των κρατουμένων με το εξωτερικό περιβάλλον είτε λόγω της απόστασης του καταστήματος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε για άλλους τεχνικούς λόγους, οι οποίοι ωστόσο μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τέλος, πρόβλημα εντοπίστηκε και κατά τη μεταφορά των κρατουμένων, όπου επίσης είναι δυνατό να ληφθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης για την προστασία τους (ζώνες ασφαλείας κ. α).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_959352_04/05/2007_225775