ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 4 Μάϊος 2007

Πυρά κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές

 

ΕΘΝΟΣ

Την αρνητική στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο, αντίθετα στον νόμο, αρνείται την πρόσβαση της ανεξάρτητης Αρχής στις φυλακές και την ευρύτερη συνεργασία με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τον Συνήγορο του Πολίτη μάλλον ως αντίπαλο και παράγοντα διαταραχής της εύρυθμης λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων, παρά ως ανεξάρτητο και αμερόληπτο παράγοντα βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος», με αποτέλεσμα οι μεν κρατούμενοι να στερούνται του δικαιώματος άμεσης επαφής με την ανεξάρτητη Αρχή, η δε ηγεσία του υπουργείου να απεμπολά τη δυνατότητα αμερόληπτης ενημέρωσης για τα προβλήματα των κρατουμένων.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις φυλακές, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν αμερόληπτα τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα από τα οποία πάσχει το σωφρονιστικό μας σύστημα, αλλά και τα πρόσφατα καταγγελλόμενα περιστατικά που πυροδότησαν την αναταραχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση επαναδημοσιοποιεί έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησε στις 17 Μαρτίου του 2005 στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, ύστερα από αναφορές κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αναδεικνύονται από την αυτοψία, όπως γνωστοποιήθηκαν εγγράφως προ διετίας στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, είναι η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης και συνεχούς παροχής νερού. Ως θέματα προς επίλυση υποδεικνύονται, επίσης, η έλλειψη βιβλιοθήκης, η μη λειτουργία των χώρων άθλησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί, επίσης, τη βελτίωση των συνθηκών μεταγωγής των κρατουμένων.

Αργυρώ Λύτρα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=107255