ΑΡΧΕΙΟ

 

Παρασκευή, 9 Μάρτιος 2007

Από τις φυλακές της Άμφισσας, του Κορυδαλλού και του Ναυπλίου ως τα κρατητήρια της Ομόνοιας και της Ακρόπολης

 

Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Άμφισσας διαμαρτυρόμενοι για την πολύ σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση τους και την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους από την διεύθυνση των φυλακών, σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν σήμερα στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και τα κρατητήρια.

Επίσης, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει την ξαφνική απόφαση μεταφοράς του κρατουμένου Παναγιώτη Γεωργιάδη από το Τζάνειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, πίσω στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού (νοσοκομείο μόνο κατ’ ευφημισμόν, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τίποτε παραπάνω από έναν απλό υγειονομικό σταθμό). Και εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του στο Τζάνειο, αλλά και γιατρούς της ΕΙΝΑΠ και τους ιατροδικαστές που τον εξέτασαν, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του Π. Γεωργιάδη από την μακρά απεργία πείνας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με πολύ πιθανή την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών, ενώ διατρέχει ακόμη και τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Εκφράζει και την απορία της διότι οι λόγοι αυτοί που περιέγραψαν στις καταθέσεις τους οι προαναφερθέντες ιατροί, δεν κρίθηκαν επαρκείς από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για να γίνει δεκτή η αίτηση διακοπής της ποινής του Π. Γεωργιάδη λόγω ανήκεστης βλάβης. Η Πρωτοβουλία κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για να σταματήσει αυτή η αναίτια και υπερβολική σκληρότητα που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή ενός ανθρώπου και συχνά συναντάται στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στις ελληνικές φυλακές και τα κρατητήρια, από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων έως και θανάτους αβοήθητων ανθρώπων.

Η πιο πρόσφατη γνωστή περίπτωση είναι ο θάνατος από καρδιακό επεισόδιο του Νικόλαου Σιψά, κρατούμενου στις φυλακές Ναυπλίου στις 27/02/2007, ο οποίος αφέθηκε να πεθάνει αβοήθητος, καθώς οι δεσμοφύλακες κώφευσαν στις εκκλήσεις του για ιατρική βοήθεια. Το γεγονός έγινε γνωστό από τις διαμαρτυρίες και την αποχή από το συσσίτιο πολλών συγκρατουμένων του άτυχου ανθρώπου. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θεωρεί αυτονόητη την παρέμβαση του εισαγγελέα για την διερεύνηση ευθυνών και υπευθύνων.

Δυστυχώς, ο τραγικός θάνατος τεσσάρων κρατουμένων από πυρκαγιά στο κελί 80 του Κορυδαλλού που συντάραξε την κοινή γνώμη πριν ένα περίπου χρόνο, αν και έπρεπε να έχει αφυπνίσει την επίσημη πολιτεία και τα αρμόδια όργανα, δεν την αφύπνισε και παραμένει ακόμη χωρίς διαλεύκανση και χωρίς απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους.

Στο μεταξύ, όμως, τουλάχιστον στα κρατητήρια της Ομόνοιας και της Ακρόπολης διαπιστωμένα σημειώθηκαν τρεις θάνατοι, και άγνωστο πόσοι σε φυλακές, ενώ οι πραγματικές αιτίες των περισσοτέρων από αυτούς είναι αμφίβολο αν ποτέ γίνουν γνωστές.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναγκάζεται να υπενθυμίζει το αυτονόητο ότι δηλαδή σύμφωνα με το νόμο εγκλεισμός σημαίνει στέρηση ελευθερίας και Μόνο. Δεν σημαίνει ηθική ούτε φυσική εξόντωση των ανθρώπων.


Διαμαρτυρία την Κυριακή στο Ναύπλιο

Η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει στο Ναύπλιο την Κυριακή 18 Μαρτίου 2007 διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης και τον θάνατο αβοήθητου κρατούμενου στις δικαστικές φυλακές της πόλης. Το πούλμαν θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από το άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίον του Άρεως.